Википедија:Уживо/недеља, 17. фебруар 2008.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јес` да је ово био један од најнепосећенијих састанака, али ће нам сигурно остати у памћењу. Да ли због личних обавеза или због тренутних дешавања, састанку смо присуствовали само ја, Никола и Драган, с тим што су се ова двојица појавили тек после више од сат и по, тако да је сам "састанак" (ако то може тако да се назове) трајао свега сат времена.

Причали смо о Викиманији, о томе како је ово лоше време за састанчење (увидели смо да Николина теорија да ће доћи више људи уколико будемо повећали фреквенцију састајања не пије воду), затим смо се мало дотакли теме како побољшати друге пројекте. Када је Драган дошао, одмах смо почели да причамо о Пију и проблему референцирања. Што се тиче Викимедија-дела, направили смо начелан договор у вези са програмом који ћемо имати током Creative Commons Салона почетком марта (3 предавања: опште о Википедији, о Остави и "Економика слободног софтвера и слободног знања" или тако некако). Споменули смо и предстојеће предавање на Филолошком факултету, а онда смо мало причали о статистикама на Википедији.

Међутим, бука која је долазила са Трга Републике мало нас је омела. Бацили смо поглед кроз прозор и видели да тзв. "бубашвабе" (Драганов термин) - полицијске трупе за масе - "марширају" тргом. Покушали смо да наставимо са разговорима, али је бука коју су производили "клинци" (опет Драгнов назив) - млади ултранационалисти који су желели да се ослободе свог гнева демолирајући штагод им се нађе на путу под изговором да је за очување српства - постајала све јача. Када смо приметили да су "клинци" дошли до зграде ДОБ, констатовали смо да је време да идемо, па смо, неких пола сата пре истека термина, сишли низ степенице у нади да ћемо мирно моћи да изађемо из зграде. Међутим, руља је у том тренутку каменовала објекат до улаза у ДОБ из Македонске, продавницу Самиздата (под руководством Б92), а полиција је била одмах иза. Стога, није било логике излазити напоље док се ствари не смире. Остало нам је једино да посматрамо како хулигани бацају каменице и трче због надоилазећих плаваца. Иако сам противник насиља, било ми је занимљиво гледати ово, јер је, барем мени, био први пут да присуствујем нечему оваквом. Е сад, кад се ствар рашчистила, изашли смо напоље и одлучили смо да се прошетамо до словеначке амбасаде, да видимо у каквом је стању. Али, на крају Кнез Михајлове је било полиције, па нам план није успео. Онда смо полако почели да се враћамо, успут дајући коментаре поводом целе ове ствари. Драган нас је, видевши свој аутобус, оставио код Трга, а Никола је одлучио да ме отпрати донекле. Идући Теразијама, Никола и ја смо видели велику групу демонстраната како брзо иде ка нама. Срећа, па смо се нашли таман код Безистана, па смо скренули у тај пролаз, изашли на Трг Николе Пашића и тиме избегли разуздану руљу. Ту је Никола отишао на своју страну, а ја на своју, низ Булевар, где сам, код Скупштине, прошао поред поворке полицајаца који су уредно ишли да сузбију нереде.

Све у свему, динамичан и узбудљив састанак, иако није личило да ће тако да испадне. Ипак, нисмо ми криви што су усијане главе одлучиле да овај дан искористе за "ослобађање". :) --ФилиП 23:48, 17. фебруар 2008. (CET)

Само да напоменем да је просторија где ми одржавамо састанке, трибинска сала, врата до врата америчком кутку. ТО је разлог да ми не будемо близу дотичном месту када се маса приближавала. Иначе атрибут "ултранационалисти" и повод "за очување српства" је прилично ПОВ јер се нису чули никакви повици, пароле нити је било транспарената или неких ознака, сем пар српских застава. Наша је претпоставка да је све прилично неорганизовано и хаотично, односно потенцијално насилно мада, сем преврнутих контејнера и полупаног саобраћајног знака нисмо видели нешто драстичније. -- JustUser  JustTalk 01:33, 18. фебруар 2008. (CET)

А мој ПОВ је да је ипак по среди суфицит тестостерона и жеља за поводом да се сутра не оде у школицу ;) --Кале info/talk 01:38, 18. фебруар 2008. (CET)