Википедија:Уживо/недеља, 18. октобар 2009.

После пар месеци паузе, дошао је ред на још један "новосадистички" састанак. :) Као и прошли пут, нас неколико из Београда се организовало да оде до Новог Сада, како бисмо (бројчано) допринели састанку. Овог пута, ишли смо Влада, Михајло и ја. Најпре сам колима покупио Владу у центру града, близу његовог стана, а онда смо се са Михајлом нашли на паркингу иза Сава центра, на сличном месту где смо се и прошли пут окупили. Велика разлика је што је тад био леп и топао августовски дан и што нас је ишло деветоро. Данас нас је ишло свега троје, што због болести, што због заузетости других београдски-оријентисаних Википедијанаца, а ни време није било баш најсјајније – једноцифрена температура и константна киша, без сунца и (срећом) ветра.

Простор где се састанак одржао

Све у свему, уз музику и разговор, стигли смо некако до Новог Сада, а лако смо нашли и одредиште (захваљујући организаторима, који су нам претходно детаљно објаснили где се налази место састанка), такозвану Црну кућу 13 (ЦК13). Иако смо стигли неких десетак минута пре времена (тј. пре заказаног почетка – 14 часова), у просторијама ЦК13 смо затекли Бојана, Милана и Милета како већ седе, разговарају и Википедишу. Наиме, овог пута ја нисам био једини који је понео лаптоп са собом – и Мицки је понео свој нови преносни рачунар, па је током састанка одржана права Вики сеанса. На крају, дошао је и Бурга (још један Владимир), који је такође понео свој нетбук рачунар, што је, без сумње, учинило да овај састанак буде највише "вики-активан" до сада. :)

Никог није брига за фотографа

Што се тиче тема које су прожимале данашњи састанак, издвојио бих следеће: ботови (укључујући скорашње задатке), стање на "комшијским пројектима", кршења ауторских права (чак смо и пронашли и средили неке чланке за које смо групно установили да крше АП), проблеми са бета верзијом, скорашња дешавања на Википедији (где смо, између осталих, споменули и неколико блокираних корисника)... Миле нас је обавестио да Викивести на српском имају око 700.000 посета месечно ових дана, док Википедија има преко 10 милиона, а с обзиром да се полако приближавамо магичној цифри од 100.000 чланака на Википедији, споменули смо скорашњу дискусију са Трга око тога како треба да изгледа специјални лого. Бојан нас је подсетио да има неких чланака (иначе битне тематике) који су прилично лоше урађени и да не би било лоше да се они среде пре него што достигнемо јубилеј.[1] Причали смо и о томе шта се све организује од програма у ЦК13, а Мицки је чак отишао на сајт овог културног центра и приказао какав све програм фигурира у њему.

Са друге стране, Бурга, Бокица и Миле су потписали приступнице и званично постали чланови Викимедије Србије. У вези са тим, у складу са одлуком Извршног одбора Викимедије Србије, данас је на састанку формиран и Привремени регионални одбор за Војводину, са центром у Новом Саду. Одбор ће добити епитет "стални" чим ову одлуку Скупштина организације потврди на следећем заседању. За председника овог регионалног одбора једногласно је усвојен Милан. :) Даље, причали смо опет о проблему акредитација, затим о слању слика на Викивести (изгледа да ће убудуће само администратори моћи да шаљу слике на Викивести, будући да се све више јавља потреба да Викивести имају свој репозиторијум слика, а не треба омогућавати тек било коме да шаље исте), о скорашњим масовним уносима астрономских објеката итд.

Радна атмосфера :)

Састанку је кратко време присуствовао и локални ЛУГовац, Мека (кога сам упознао пре више од три године, на догађају који је такође био везан за Википедију; напомена: ЛУГ = linux users group), а с обзиром на то да је ЦК13 културни центар са доста активности (од којих су неке биле одмах после нашег састанка), састанак су "посећивали" разни људи, али ти прекиди нам нису сметали. Такође, вреди споменути да сам коначно дао Бојану књигу коју му је поклонио Мирослав пре неколико састанака, а Милану сам оставио књигу која следује Саши. На столу су, захваљујући домаћинима, биле разне ђаконије које су употпуниле овај састанак:

 • провидно, газирано, безалкохолно пиће
 • јарко жуто (или беше наранџасто?) безалкохолно пиће
 • разни производи из пекаре која припада добро познатом ланцу пекара, чије име почиње на слово "Ф" (да асоцира на моје име :) )
 • чоколадно-коцкасти производи чије име робне марке почиње на слово "Њ" (да асоцира на Њикипедију)
 • округли медени производи

Нешто после 5 сати, састанак је завршен. Већина присутних се упутила кући, док су Миле и Милан остали да попричају мало са људима који су омогућили да се састанци одржавају у просторијама ЦК13. Шта се дешавало пре и после мог доласка на састанак могу да напишу само Милан и(ли) Миле. Што се тиче нас, београдски-оријентисаних Википедијанаца, ми смо се опет уз музику, кишу и разговоре, упутили ка главноме граду државе Србије, мада смо путовали нешто више него у доласку, јер је било гужве код Батајнице. На крају сам одбацио Михајла практично до његове зграде, а онда сам отишао са Владом до његовог стана, где смо уз чај још мало Википедисали (да, (зло)употребио сам његов wi-fi :D). И то је, отприлике и укратко, све везано за данашњи састанак. --филип ██ 00:19, 19. октобар 2009. (CEST)Одговори[одговори]

Из Милетовог угла[уреди | уреди извор]

Након бројних отказивања доласка у једном тренутку сам помислио да нам је пропао план. Пошто сам сазнао да смо спали на једноцифрени број [2]...отказали смо малу тортицу која је требало да представља успех викивести и оснивање регионалног огранка. Тако да се на крају послужење сводило на неких скоро 2 kg сланог и око пола килограма слатког послужења и пар литара безалкохолног пића.[3] Иако је био кишни дан, сви очекивани су дошли. Бојан, као што је и обећао, међу првима; затим колега Милан[4] па потом и ја. Затим пристигоше и остали чланови. Филип је био једини представник ИО ВМ РС, што нам је било сасвим довољно да му изнесемо све што смо имали. Пријатно ме је изненадило што је о вестима први пут причао неко други, а то је био Бојан који је предложио бољу повезаност Вести и Педије а ја сам предложио конкретне идеје [5]. Ја сам осталима, који су били заинтересовани да чују то, причао о пројекту Вики МАГАЗИН. Ко је разумео свидело му се - ко није - само је климо главом Face-smile.svg. Онда смо причали о проблемима са лиценцама, дозволама, сликама о стању, односно боље речено покушају формирања Викимедијиних огранака у суседним државама, неукусним предлозима јубиларног лога, и као врхунац састанка Филипово зелено светло и изрека „па требали би“ о оснивању регионалног одбора ВМ РС за Војводину. Иако статут [6] каже „...Регионални одбори се организују по регионалним центрима. Регионални одбори имају најмање два члана које именује Скупштина Удружења. Радом регионалних одбора руководе председници регионалних одбора које бирају чланови одговарајућих регионалних одбора. Мандат председника регионалних одбора је четири године...“ пре гласања позвани су [7] чланови ИО [8] како би дали зелено светло [9]. На крају је Филип отворио гласање и после неких 17 секунди и затворио. Једногласно је основан привремени регионални одбор а после мањег нећкања Милан је прихватио функцију ППРО ВМ РС. [10] Онда смо поново наздравили соком и Вода водом [11] Још неких пола сата смо причали па смо састанак полако приводили крају како би ослободили простор за концертне пробе. Након што смо испратили госте, Милан и ја вратили смо се код представника ЦК13, како би смо се још једном захвалили, урадили пар фотографија, [12] и заказали један интервју.

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Prvi svetski rat, prvi srpski ustanak, drugi srpski ustanak
 2. ^ ето Филипе није само температуре била једноцифрена
 3. ^ Да не испадне да смо бројали..., неко сам случајно задржао фискални рачун (нисам хтео да га бацим на улици) па сам видео неке бројке :)
 4. ^ сада већ Господин председник :Р
 5. ^ или ти план
 6. ^ или како сам га ја прозвао устав ВМ РС
 7. ^ Филип је позвао телефоном неколико чланова ИО и поред њих, успут се чуо и са Аном
 8. ^ који су били обавештени још 15. августа 2009. да ће се формирати огранак за Војводину и 11. октобра 2009. им је потврђено на састанку у Београду да ће до формирања доћи 18. октобра 2009.
 9. ^ пошто се из непознатих разлога нису сви јавно у предвиђеном периоду изјаснили, па је Филип звао све редом у задњи час
 10. ^ Председник привременог регионалног одбора Викимедије Србије
 11. ^ коју је донео Михајло и коју ја просто обожавам. Да се разумемо, Вода воду обожавам.
 12. ^ ИНАЧЕ ЈЕ МИЛАН ОВОГ ПУТА ИЗБЕГАО СЛИКАЊЕ ПА СЕ НА ФОТОГРАФИЈАМА НЕ МОЖЕ ВИДЕТИ ЦЕЛА ЕКИПА КОЈА ЈЕ УЧЕСТВОВАЛА У ДЕБАТИ