Википедија:Уживо/недеља, 20. април 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије
Одјава програма

На данашњем састанку је било више људи него у претходних неколико, што ме је натерало да закључим да су у овом тренутку ипак више потребна спорадична састајања уместо виђања једном недељно. Због предстојећих празника, правићемо паузу од две недеље, па се надам да ћемо средином маја опет бити орни за састајање. Него, да ја кажем нешто о данашњем дружењу.

Најпре смо Влада и ја, прелазећи преко пешачког прелаза у Дечанској, нешто после 4 сата, угледали Горана, Бојана и Горана, њиховог друга, па смо заједно ушли у ДОБ. Ово је био више него прави пролећни дан – значи, било је и нешто топлије, а даљински за клима уређај нисмо могли да нађемо ни под разно. Срећом, пролећна топлота није тако дуготрајна, па је током састанка температура у трибинској сали спала на одговарајући ниво, не би ли на крају састанка некима постало и мало хладно. Да се вратим на присутне: убрзо су пристигли Невена и Никола, а недуго затим је дошао и Дејан. Негде у последњој трећини састанка, дошао је и Ђорђе.

Невена и Никола су, пре доласка на састанак, били у опсерваторији (не знам баш тачан назив организације), где су били на извесном састанку. Међутим, пошто није било кључних људи, нису се нешто много ни договорили (а нисам сигуран да ли смем овде да пишем о чему је, заправо, било речи на састанку). Даље, јављено нам је да је Драгана данас ујео пас, те није могао да дође на састанак (касније смо га споменули у неком другом контексту), па је Горан (надаље, Горан ће се односити на Обрадовића) закључио да пси луталице негативно утичу на енциклопедистику у Србији. А као што то обично бива, једна од главних тема састанка јесу скорашња догађања на Википедији (гласања, брисања, конкретни чланци, конкретни сарадници) – ништа ново. Споменули смо и споразуме које Викимедија Србије треба да потпише (коначно), а Горан нам је изнео предлог о истраживању о томе како довести и задржати кориснике на пројекту. Током разговора, дошли смо до идеје да би нам прављење извесне анкете која би се линковала са главне стране и/или сајтноутиса помогла у откривању мана које имамо на пројекту и, је л', подстакла нас да порадимо на томе да омогућимо што је бољу атмосферу за све кориснике. Одатле, надовезали смо се на разговоре о познатим корисницима који су својевремено напустили пројекат на овај или онај начин.

Опет смо споменули слободно доступне изворе, затим Викиманију (резервације карата, ко ће све ићи и сл), патролирање, враћање измена, косовска села (уједно смо резимирали које све податке имамо на располагању за прављење тог масовног уноса), словачка села (Црни је обећао да ће ми послати податке како бих ботовски унео неке одреднице), сијамске близанце, Речник социјалног рада, Архив Србије, OCR књига и енциклопедија, Дарвина, кајсије, кромпир и остала чудеса.

Извршни одбор ВМРС је, иако у непотпуном саставу, изгласао једногласно да Милош Ранчић постане саветник за развој и медије. Ђорђе нам је донео и разделио материјал од Кобсона, а неко је споменуо и то да можда треба планирати и неки већи састанак ускоро, јер последњи који смо имали био је пре годину дана ("већи" се односи на регионални или чак интернационални ниво).

На крају, морам да приметим да је гост Горан углавном ћутао и помно пратио наше "расправе", Невена нас је обавештавала о томе како јој се спава (а у паузама је размењивала речи са неколицином нас), а да су остали мање-више активно учествовали у разговорима. Методичар је приметио да смо у више наврата правили психолошке паузе – нешто што раније није приметио. Одлучили смо да то припишемо Драгановом одсуству, јер ако већ нико нема ништа да каже након неке теме, Драган је увек ту да започне нешто (макар то били масовни уноси) :). Нешто иза 7 сати, извесна госпођа нас је љубазно замолила да изађемо, јер јој је сала била потребна за припремање пројекције филма. Неки се одмах разбежаше, а ми остали полако кренусмо својим путевима. Дејан и ја смо опет донекле ишли у истом правцу и смеру, па смо успут причали углавном о "њики стварима" (о чему другом бисмо, иначе?) :) Тако се некако завршио данашњи састанак, бар из моје перспективе. Нисам све споменуо, јер смо заиста имали сијасет тема на менију. Црни је направио пар фотки, па очекујем нешто ускоро. --ФилиП 00:50, 21. април 2008. (CEST)Одговори[одговори]

(Пошто су фотке сличне,метнуо сам ону тј. ову након нечије форице `ербо се сви смеју, за разлику од оне друге на којој су сви,због камере,мртви озбиљни.) ИзолаторНека су вам спокојне душе, Изолатор,БогуХвалаБогуХвала Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 05:27, 21. април 2008. (CEST)Одговори[одговори]