Википедија:Уживо/недеља, 21. децембар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије

Трећи дан ове скуштине на мене је оставио највећи утисак (ваљда зато што први дан нисам био ту, а други сам морао да се навикавам на ‘ладноћу, па нисам баш могао да се концентришем на оно о чему се разговарало). Дакле, било је ‘ладно (Драган ми је објаснио да су климе које су радиле заправо фабричке и да оне немају улогу да угреју, већ да елиминишу прашину и паучину (паука није било нигде, заиста)), али је ипак било пријатно због расположеног друштва, занимљивих тема и добре клопе (тотални холестерол, али не жалим!).

Јутро је кренуло споро, али се у кључном моменту појавио Никола са пуном кутијом сендвича што је, уз пар сокова које сам донео, помогло да се у хладној сали мало осоколимо и припремимо на предавања у арктичким условима (ко још мисли о холестеролу). Роберта и Спиди су се појавили јутрос јер је јучерашњи дан протекао у вишечасовним чекањима на граничним прелазима. Ту сам приметио да се појавио и гост из Мађарске, Бенце, тих момак за кога сам тек касније сазнао да помало разуме српски. Негде пред сам почетак предавања је Александар Немет имао аутобус за Сарајево па смо сишли до аутобуске станице да фатамо бус. Све у свему је лагано припремљен терен за почетак још једног радног дана на конференцији. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 11:27, 26. децембар 2008. (CET)[одговори]

Како је програм требало да изгледа[уреди | уреди извор]

Време Назив Језик Опис
14:00-14:45 Марћин Ћислак: Википедија и други Викимедијини пројекти

на пољском језику

енглески Марцин Циеслак је представник Викимедије Пољске. Овде ће представити Википедију и друге Викимедијине пројекте на пољском језику. Посебно ће обратити пажњу на њихов став по питању масовног уноса података на Википедију.
14:50-15:35 Дарко Чокор: Википедија и други Викимедијини пројекти на

хрватском језику

хрватски Дарко Чокор је хрватски Википедијанац. Он ће представити Википедију и друге Викимедијине пројекте на хрватском језику.
15:40-16:25 Милош Ранчић: Развој заједнице око Викимедијиних пројеката енглески Од малог пројекта на Интернету, Википедија је са другим Викимедијиним пројектима израсла у заједницу од преко милион сарадника окупљених око 800 пројеката на око 250 језика и као таква представља јединствену заједницу у историји људи. Милош Ранчић ће причати о раду у комитетима Задужбине Викимедија и о развоју ове заједнице.
16:30-17:15 Ђорђе Стакић: Википедија у настави математике и информатике српски Ђорђе Стакић је асистент на ПМФ-у у Београду. Говориће о својим искуствима у коришћењу Википедија у настави математике и информатике.
17:20-18:00 Завршно предавање енглески

Како је изгледало[уреди | уреди извор]

Па заправо скоро скроз како је и најављено. Једино није одржано Милошево предавање због (мислим) болести.

Пољска[уреди | уреди извор]

Пристигао сам са (малим) закашњењем, али сам ипак успео да чујем предавање нашег википедијанског колеге из Пољске за које морам да кажем да је методички одрађено веома добро - презентација прецизна и прегледна, излагање јасно и очигледно увежбано. Ту смо могли, између осталог, да чујемо и са каквим се проблемима суочава њихова википедија. Издвојио бих мени два најзанимљивија: један је старост википедијанаца, а други је лични конфликти. Наиме, он младолике википедијанце види као проблем због тога што немају довољно животног искуства. Други проблем су свађе на википедији и том приликом нас је посаветовао да то никако не дозволимо овде код нас (). Верујем да је свако од нас тада помислио нешто у вези са темом, али се нико поводом тога није огласио. :) На крају смо имали прилике да видимо слике са њиховог окупљања и могу вам рећи да је то једна поголема заједница, имао сам утисак као да гледам слику радника неког колектива са све породицама.

Хрватска[уреди | уреди извор]

Хрватску је представио SpeedyGonsales који је углавном дао преглед проблема са којима се суочава њихова википедија и нека решења. Један од најзанимљивијих, а и за нас најактуелнијих проблема је ПОВ, ауторска права, проверљивост, нетачност... Решење које је предложио је: додавање референци. :) Нажалост, тек касније ми је пало на памет да га питам како решавају проблем чланака који исте (референце) немају, али тада сам већ био увелико на путу кући, пошто сам нешто журио. Предавање нашег википедијанског колеге из Хрватске је било на енглеском језику, а не на хрватском како је најављено, да би и гости из иностранства могли да прате предавање.

Србија[уреди | уреди извор]

Наш представник је био Ђорђе. Кроз веома систематично (да не кажем методично) предавање, које је обухватало и краћи историјат википедије и неке основне ствари које свако треба да зна када је уређује, Ђорђе је упознао присутне са идејом да се студенти и асистенти укључе у овај пројекат пре свега кроз семинарске радове. То је веома заинтересовало госте, па су га питали како се одвија механизам укључивања студената у википедију и о евентуалним проблемима. Такође су дали и неке идеје које ће Ђорђе укључити у презентацију и нека будућа предавања која је најавио.

Одјавну реч је дао Филип (на оба језика) и добио громогласан аплауз. Касније су присутни са изузетком мене отишли на неку вечерицу/пићенце и даље дружење које је потрајало до... (молим довршити реченицу и дописати све оно што сам пропустио).--Методичар 21:41, 25. децембар 2008. (CET)[одговори]

Дакле, по завршетку службеног дела програма (Филиповом објавом краја треће регионалне конференције) сви смо кренули из нестварно хладних просторија Дома омладине у београдску ноћ. Мислим да је Зоран одговоран што је одабран "Клуб светских путника". Било нас је десетак, заузели смо централне позиције и наручили гомилу чајева и куваног вина да би се изборили са мразом који се увукао у кости после целодневног боравка у "леденој хали". Слике са овог дела окупљања нису методично поређане (трећа и пета) па се не види сточић где су седели Ана, Филип и Ђорђе. Могу да пренесем само део разговора који је текао у једном ћошку, где је Марћин (као опробани лобиста у европском парламенту) преносио своја искуства Слоби (који би то могао да искористи у свом послу специјалног саветника). Веома је занимљиво слушати како се неки бирократски механизми могу употребити у неке сасвим добре сврхе. За све нас је била новост прича да је цела Европа по кратком поступку прихватила да се у законодавну праксу уведе да је криминал и даунлоудовање а не само аплоуд садржаја којим се крше ауторска права. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 10:26, 26. децембар 2008. (CET)[одговори]

Филипов коментар[уреди | уреди извор]

Овде ћу само укратко да додам неке ствари, пошто су Дејан и Драган рекли мање-више све најбитније.

Данашњи дан је започео, бар за нас из организације, око 12 часова. У то време још увек није било никога у ДОБ-у, али сам добио најаву од Ане да ускоро стиже. Искористио бих ову прилику да се Ани посебно захвалим због своје љубазности да сва три дана конференције буде ту током свих дешавања, као и због тога што је практично уступила свој лаптоп свим гостима на коришћење.

Кад је Ана дошла, почео сам да призивам све "странце" да полако почну да се приближавају Дому омладине, пошто смо очекивали ручак у виду кетеринга око 13h. Одједном су почели да се појављују људи са свих страна (укључујући и Спидија и Роберту, који су имали проблема са границом синоћ, због чега смо били мало забринути), тако да смо после ручка могли да кренемо са конференцијским делом тачно на време. Овог, трећег, дана, имао сам част (или обавезу, не знам шта тачно од та два :) ) да будем најављивач/одјављивач (гостију и саме конференције), односно домаћин за микрофоном. О програму нећу ништа рећи, јер је Дејан све лепо објаснио. Пошто је Милош био спречен да дође, Ђорђево предавање је одржано раније, па се и сама конференција завршила раније. Стога смо се упутили у оближњи кафић, где смо имали топлих напитака, али и топлог ваздуха :).

Око пола седам, Ана, Ђорђе и ја смо се упутили назад ка Дому омладине, како бих дочекао људе који је требало да преузму Теленоров уређај уз помоћ којег смо имали интернет током конференције. Ана је отишла на једну страну, а Ђорђе и ја на другу. Не знам тачно докле су остали остали у кафићу, али верујем да су се лепо провели и да су имали пуно занимљивих тема.

Још једна ствар: Даница Радовановић је била данас на конференцији и током ње је Твитеровала да је на њој. Један од њених пријатеља на Твитеру, Бразилац Педро Агијар, који се задесио да је у Београду, видео је то и изразио жељу да дође. Уз инструкције како да дође до Дома омладине, Педро се веома брзо и појавио на конференцији. Додуше, нисам стигао да попричам са њим нешто више, али како је Википедијанац и како остаје у Београду до марта 2009. године, верујем да ће бити прилике за то. :) --ФилиП ^_^ 22:18, 27. децембар 2008. (CET)[одговори]

Ђорђев коментар[уреди | уреди извор]

кетеринг

Трећи и последњи дан конференције био је други на којем сам присуствовао. Имали смо уместо класичног ручка од јуче, када је био шведски сто у ресторану „Сунце“, тзв. кетеринг. Како је тачно изгледао тај пакетић сведочи фотографија, а како је изгледао шведски сто од јуче и то има снимљено :)

Прво је уследило предавање пољског представника (Марћин Ћислак), па хрватског (Дарко Чокор). Они су нас темељно и детаљно упознали са радом вики пројеката на пољском и хрвастком језику па је згодно то било упоређивати са нашом ситуацијом. Оба предавања су била на енглеском. Што се тиче публике то је била углавном слична публика као и јуче. Био је ту и Зоран Стефановић из Пројекта „Растко“, као и Нена Антић из Криејтив Комонс Србија. Временом су долазили нови посетиоци, тако да је дошао и Слободан Слоба Марковић, нови саветник министра за телекомуникације и информатичко друштво у Влади Србије. Филип је већ поменуо да смо имали госта и из Бразила. Све у свему било је занимљиво. Мој самозадатак је био да будем и дежурни фотограф, па сам тако овековечио део амбијента, усликао већину гостију итд.

Оно што је по мом мишљењу фалило то је више представника из Србије, из Београда и других градова, јер иако је ово регионални скуп, ми немамо неки национални скуп. Дакле имамо стандардне састанке недељом који су обично локални - београдски и имамо ове регионалне који покривају балкан и Европу генерално и где је већином све на енглеском. Оно што нам дефинитивно фали јесте национални састанак тј. велики састанак Википедијанаца из Србије, Републике Српске итд. који уређују Википедију на српском језику. Ови састанци и не морају бити у неком другом термину него могу имати посебан дан у оквиру овог вишедневног састанка. Тада се може одржати и скупштина Викимедије Србије, која је по статуту обавезна бар једном годишње. Уочен је и пропуст што је конференција заказана на дан Светог Николе којег „слави једна половина становништва, а друга половина иде на славу“, па је и то остала као поука целог догађаја. Тако да сам и ја првог дана, у петак, био у оној половини која иде на славу, а истог дана сам пре тога и радио.

учесници

Међутим имајући у виду ове ометачке околности мора се признати организаторима да су све одрадили перфектно и да је конференција веома успела. Страни гости су понели лепе успомене из Београда, а пољски представник је скоро симултано извештавао са самог догађаја, фотографисао и постваљао слике на сајт пољске Викимедије. Мартин Цајзе из Немачке је стари и радо виђен гост, а новост целог догађаја су свакако доласци представника бошњачке Википедије и мађарске Википедије/Викимедије. Дарко и Роберта као једине биркорате са хрватске Википедије су такође радо виђени на овим региналним састанцима, Дарко је такође понео свој фотоапарат и направио гомилу слика. Мислим да је традиционална гостољубивост била пресудна да на нашим регионалним састанцима имамо све више страних представника, и што је најбитније гостију који се поново враћају :)

Моје предавање је било после ова споменута два. Заборавио сам да дам фотоапарат некоме да ме у том тренутку слика, али верујем да су остали фотографи (Марћин и Дарко) то забележили својим апаратима, мада нисам видео. Пре свега хвала организаторима што су моје предавање уврстили у конференцију. Тема је била „Википедија у настави“. Ту сам покушао да укажем на своја искуства са студентима и писање семинарских радова за Википедију уз осврт на остале пратеће теме. Занимљиво је потом било чути и искуства из Хрватске јер и они су такође имали сличне пројекте. Предавање сам прилагодио околностима и скратио га на разумну меру због хладног времена у огромној просторији коју је врло тешко загрејати.

у ресторану увече
у ресторану увече

По затварању треће рагионалне конференције већи део друштва се упутио у један ресторан. Како нам Зоран Стефановић рече то је његова бивша канцеларија „Књижевне речи“. Ту је постојао и Интернет па смо пребацили моје слике на Анин рачунар, а одатле ужи избор и на Фејсбук. Ту смо сумирали резултате састанка и утиске. Ја сам такође пожурио да исте вечери поставим слике на Оставу, јер је било велико интересовање за тим. Због уласка у велику светску економску кризу није сигурно када ће и под каквим околностима бити следећа регионална конференција, па само зато хтели да бар ову добро документујемо. Јер, речи пролазе а оно што је записано остаје. --Ђорђе Стакић (р) 10:51, 31. децембар 2008. (CET)[одговори]


Галерија[уреди | уреди извор]

Напомена: у другом дану је било више фотки, па ће ту фото-сешн бити занимљивији.