Википедија:Уживо/недеља, 21. март 2010.

Из Википедије, слободне енциклопедије

Први пролећни састанак ове године није био претерано посећен, али посетили су га битни људи. :)[1] Најпре сам се појавио ја, а убрзо су пристигли Никола, Горан и Дејан. Нешто касније, дошао је и Ацо, али није се дуго задржао, а неких двадесетак минута пред крај, на састанак је дошао и Драган.

Најпре смо Никола и ја разговарали о томе где се шта налази у Турској, затим нас је Горан укратко обавестио о статусу његовог будућег путовања у Немачку[2], а онда смо причали о клању и хуманим начинима убијања животиња, као саставном делу кошер или халал исхране/припреме јела. Затим смо причали о разликама између <i> и <em> HTML тагова, уз демонстрацију на примеру, а споменули смо и регионалну конференцију коју ћемо, изгледа, организовати у јуну. После ових, такорећи, прозаичних тема, прешли смо на конкретније ствари[3]. У том погледу, најпре смо проанализирали хрватску и нашу википедијанску заједницу, тражили сличности и разлике и причали о околностима које су допринеле расколу хрњики заједнице, као и о томе како избећи сличну ситуацију на нашем пројекту.

Потом смо извршили детаљну дисекцију скорашњих дешавања, а поготово жучних расправа и гласања, уз посебан осврт на речи и дела појединих људи и чињеницу да су одређене индивидуе[4] могле другачије да се понесу у датим дискусијама[5]. Могу слободно рећи да смо добар део данашњег састанка посветили овим анализама недавних расправа на Википедији, што одражава озбиљност датих дешавања. Елем, причали смо и о масовном уносу врста, о томе како га треба урадити, шта треба све прикупити од података, о евентуалној подели посла и слично. Дејану су објашњене неке ствари из техничког аспекта, које му нису биле најјасније, а Никола и Дејан су чак кренули са радом на неком[6] послу који ће бити саставни део будућег уноса[7].

Даље смо причали о разлици биологије и медицине, о разним Николиним идејама[8], укључујући и ону за пројекат прављења речника на један неортодоксан начин. Такође смо причали о разликама између аналогних и дигиталних књига и, нормално, предностима и тренутној надмоћи првих над другима[9], а причали смо и о томе како је Википедијин софтвер толико еволуирао, да је временом постало јако тешко новим корисницима да несметано уређују и доприносе Википедији. Када се појавио Драган, одмах је кренуо са својим офтопицима. :) Дакле, причао је о својим милим доживљајима из Брисела, где се некако упетљао комунизам[10]. Споменули смо[11] и Пи дан, који је пре тачно недељу дана одржан у истој сали у којој смо се ми окупили. Такође смо споменули и енциклопедију САНУ и начинима на који се она[12] ствара[13]. Тиме се завршио данашњи састанак и полако смо се покупили и отишли. --филип ██ 21:49, 21. март 2010. (CET)

Драганови додаци[уреди]

Састанак од 7. марта није уписан јер нико није ни дошао на дотични. Седам дана доцније је одржан Пи дан, на којем је било бар 5 википедијанаца (сем мене, ту је био Филип, Ацо, Милош и Нена) али пошто је већ описан у другом одељку није сврсисходно наводити га као скуп википедијанаца.

Иначе, у престоници нехумане, саможиве, либерално-капиталистичке Европе, Бриселу сам купио "Коминистички манифест" Карла Маркса и Фридриха Енгелса и морао сам са још неким поделити ту неподношљиву лакоћу дуалистичког бића у сваком од нас, које кроз негацију негације и јединство супротности коначно доводи до преласка квантитета у квалитет :) -- JustUser  d[-_-]b  01:40, 23. март 2010. (CET)

Напомене[уреди]

 1. шала мала: сви смо ми битни
 2. где ће бити представник Викимедије Србије на састанку огранака
 3. што је било коинцидентно са окупљањем прва четири посетиоца данашњег састанка
 4. присутне и неприсутне на састанку
 5. више ни сам не знам да ли је оволика неодређеност случајна или намерна :)
 6. додуше ситном, и, плашим се да кажем, практично безначајном
 7. па ако сте видели током трајања састанка покоју измену са мог налога на страници која припада пројекту масовног уноса врста, то је био продукт Дејанове и Николине стручно-техничке колаборације
 8. којих се не сећам баш најсјајније, па их не бих ни спомињао у целости
 9. са чиме се Никола и није баш сложио
 10. саму причу нећу да препричам, да не бих мисрепрезентовао одређене чињенице и на неадекватан начин представио узрочно-последичну секвенцу догађаја, који су довели до разлога зашто је Драган сматрао да је довољно занимљиво да нам уопште исприча дату причу. :)
 11. додуше, необавезно
 12. годинама
 13. уз оспоравање методологија које САНУ користи :)