Википедија:Уживо/недеља, 21. март 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије

Први пролећни састанак ове године није био претерано посећен, али посетили су га битни људи. :)[1] Најпре сам се појавио ја, а убрзо су пристигли Никола, Горан и Дејан. Нешто касније, дошао је и Ацо, али није се дуго задржао, а неких двадесетак минута пред крај, на састанак је дошао и Драган.

Најпре смо Никола и ја разговарали о томе где се шта налази у Турској, затим нас је Горан укратко обавестио о статусу његовог будућег путовања у Немачку[2], а онда смо причали о клању и хуманим начинима убијања животиња, као саставном делу кошер или халал исхране/припреме јела. Затим смо причали о разликама између <i> и <em> HTML тагова, уз демонстрацију на примеру, а споменули смо и регионалну конференцију коју ћемо, изгледа, организовати у јуну. После ових, такорећи, прозаичних тема, прешли смо на конкретније ствари[3]. У том погледу, најпре смо проанализирали хрватску и нашу википедијанску заједницу, тражили сличности и разлике и причали о околностима које су допринеле расколу хрњики заједнице, као и о томе како избећи сличну ситуацију на нашем пројекту.

Потом смо извршили детаљну дисекцију скорашњих дешавања, а поготово жучних расправа и гласања, уз посебан осврт на речи и дела појединих људи и чињеницу да су одређене индивидуе[4] могле другачије да се понесу у датим дискусијама[5]. Могу слободно рећи да смо добар део данашњег састанка посветили овим анализама недавних расправа на Википедији, што одражава озбиљност датих дешавања. Елем, причали смо и о масовном уносу врста, о томе како га треба урадити, шта треба све прикупити од података, о евентуалној подели посла и слично. Дејану су објашњене неке ствари из техничког аспекта, које му нису биле најјасније, а Никола и Дејан су чак кренули са радом на неком[6] послу који ће бити саставни део будућег уноса[7].

Даље смо причали о разлици биологије и медицине, о разним Николиним идејама[8], укључујући и ону за пројекат прављења речника на један неортодоксан начин. Такође смо причали о разликама између аналогних и дигиталних књига и, нормално, предностима и тренутној надмоћи првих над другима[9], а причали смо и о томе како је Википедијин софтвер толико еволуирао, да је временом постало јако тешко новим корисницима да несметано уређују и доприносе Википедији. Када се појавио Драган, одмах је кренуо са својим офтопицима. :) Дакле, причао је о својим милим доживљајима из Брисела, где се некако упетљао комунизам[10]. Споменули смо[11] и Пи дан, који је пре тачно недељу дана одржан у истој сали у којој смо се ми окупили. Такође смо споменули и енциклопедију САНУ и начинима на који се она[12] ствара[13]. Тиме се завршио данашњи састанак и полако смо се покупили и отишли. --филип ██ 21:49, 21. март 2010. (CET)Одговори[одговори]

Драганови додаци[уреди | уреди извор]

Састанак од 7. марта није уписан јер нико није ни дошао на дотични. Седам дана доцније је одржан Пи дан, на којем је било бар 5 википедијанаца (сем мене, ту је био Филип, Ацо, Милош и Нена) али пошто је већ описан у другом одељку није сврсисходно наводити га као скуп википедијанаца.

Иначе, у престоници нехумане, саможиве, либерално-капиталистичке Европе, Бриселу сам купио "Коминистички манифест" Карла Маркса и Фридриха Енгелса и морао сам са још неким поделити ту неподношљиву лакоћу дуалистичког бића у сваком од нас, које кроз негацију негације и јединство супротности коначно доводи до преласка квантитета у квалитет :) -- JustUser  d[-_-]b  01:40, 23. март 2010. (CET)Одговори[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ шала мала: сви смо ми битни
 2. ^ где ће бити представник Викимедије Србије на састанку огранака
 3. ^ што је било коинцидентно са окупљањем прва четири посетиоца данашњег састанка
 4. ^ присутне и неприсутне на састанку
 5. ^ више ни сам не знам да ли је оволика неодређеност случајна или намерна :)
 6. ^ додуше ситном, и, плашим се да кажем, практично безначајном
 7. ^ па ако сте видели током трајања састанка покоју измену са мог налога на страници која припада пројекту масовног уноса врста, то је био продукт Дејанове и Николине стручно-техничке колаборације
 8. ^ којих се не сећам баш најсјајније, па их не бих ни спомињао у целости
 9. ^ са чиме се Никола и није баш сложио
 10. ^ саму причу нећу да препричам, да не бих мисрепрезентовао одређене чињенице и на неадекватан начин представио узрочно-последичну секвенцу догађаја, који су довели до разлога зашто је Драган сматрао да је довољно занимљиво да нам уопште исприча дату причу. :)
 11. ^ додуше, необавезно
 12. ^ годинама
 13. ^ уз оспоравање методологија које САНУ користи :)