Википедија:Уживо/недеља, 21. фебруар 2010.

Још један састанак прође, али је опет био слабо посећен. Можда је фебруар лош месец за састајање... ко зна. Најпре се појавих ја, а нешто касније дошао је и Дејан, а за њим убрзо и Бранко, коме је ово био други по реду википедијански састанак. На послетку, негде пре пет сати, појавио се и Михајло[1]. Морам да признам да је ово био један од оних састанака на коме доминира Википедија. Можда је то због чињенице да нису дошли људи који обично покрећу такве приче[2].

На почетку смо, ако изузмемо поздрављање, разговарали о новостима у нашим животима, с обзиром да се нисмо дуго[3] видели. Данас смо се дотакли већег броја актуелних расправа на Википедији, међу којима је и масовни унос врста (Дејан је разјашњавао своје ставове, ја сам објашњавао своја виђења и дошли смо до закључка да је есенцијално дошло до неспоразума и да Дејан треба да помаже "новој екипи" у изради масовног уноса). Закључили смо, на Дејанову жалост, да су на Интернету програмери ти који преовладавају у зачетку било које онлајн заједнице, па тако и на Википедији, те да је логично узети за чињеницу да програмери служе као "тестери"[4] пре него што заједница добије неку већу видљивост. Дејан нас је, потом, обавестио о томе да учествује као предавач/ментор/штагод у једном интернет курсу за наставнике који се бави једним LMS програмом[5]. Поента је да се у том курсу спомиње Википедија[6] и може се рећи да она[7] игра велику улогу у том курсу. Причали смо и о мом транслитератору[8], о састанку у Новом Саду и зашто се није одржао данас, о форуму Вокабулар и нашим тамошњим искуствима.

Причали смо о путовањима по Европи, посебно југозападном делу исте, а онда смо почели причу о проблему броја бирократа. Наиме, Дејан мисли да је бесмислено ограничавати број бирократа у односу на број администратора, нешто што је ушло у политику администрације још пре неколико година. У сличном контексту, причали смо и о реизбору администратора[9] и дошли до консензуса да такав механизам уопште није потребан. Дејан је предложио увођење арбитражног комитета, који би се бавио решавањем конфликтних случајева и који би махом био сачињен од обичних корисника[10]. Такође, Дејан је предложио да се уведе механизам администратора-приправника. Они би били бирани на шест месеци и тај полугодишњи стаж служио би за тестирање спремности за администраторску позицију. Ја сам замерио том предлогу то што није баш најпрактичнији, јер би за велики број администратора-приправника било потребно пуно агитовати на мети, ради уклањања права.

Даље смо причали о броју измена (ко има више, ко има мање, каква је чија динамика измена, ко има више измена по дану, а ко више измена по чланку), о полукружном окретању на две траке, о праћењу одређених страна[11], а Дејан нам се жалио на тежак живот наставника. А пропо тога, причали смо о разлици основношколских и средњошколских професора и предностима и манама код оба случаја. Такође смо спомињали и опасности остављања личних података као што су име и презиме на разним сајтовима, јер очигледно многи потенцијални послодавци врше Гугл претрагу пре запошљавања кандидата, а Википедија, друштвене мреже и сл. могу да одмогну када је то у питању. Причали смо и о разлици у комуникацији уживо и преко интернета и закључили очигледно: уживо смо увек финији и никад се не свађамо у оним размерама као на Википедији. :) Причали смо о законским претњама које могу да буду усмерене ка Википедији и решавању њих, а у вези са скорашњим дешавањима на Википедији.

После тога, причали смо о још неким[12] стварима[13], а током целог састанка причали смо о неким темама које такође не бих да помињем[14][15]. На крају састанка, разиђосмо се сви, осим Дејана и мене. Након што је он изјео нешто брзе хране, прошетали смо се до Вуковог споменика[16], где смо се, након још двадесетак минута разговора, разишли. Толико од мене о овом састанку, а жељно ишчекујем Дејанове допуне, исправке, напомене и слично. :) --филип ██ 21:27, 21. фебруар 2010. (CET)Одговори[одговори]

Дејанове жељно ишчекиване допуне[уреди | уреди извор]

Нажалост, драги моји Њикипедијанци, иако морам да приметим да је Филип био видно... инспирисан и направио пар одличних фора[17], нити једна од њих, авај, није за записник.Face-grin.svg Немојте да мислите да је био много зао према вама који нисте били присутни, јер није. Мислим, није према свима, а и био је зао према нама (мени, углавном) који смо били присутни, али ви сви знате да је срце њикипедијанско велико, те лахко опрости, а да није стигло ни да замери. Само да знате и да су Михајло и Филип гори нарциси од мене јер су се добар део времена тражили по Интернету, те слике, те сајтове итд. Михајло и ја смо фино причали, наравно, пошто су наше свађе већ постале нормална појава, али смо ипак успели између редова да разменимо и покоју занимљивост, а оно што је Филип пропустио и по који сок (донели Филип[18] и Михајло[19]) и чоколаду[20] (донео ја). Иначе, на поменутом семинару сам полазник, као и наша колегиница Нена, која је и на форуму који је организован у оквиру семинара поменула и похвалила нашу Њикипедију, а као што Филип (не)рече у лекцијама које тај семинар даје, Њикипедија је описана као пример добре праксе. На семинару има много наставника, а очекују их још више (процене и преко ‘иљаду), тако да је то једна лепа вест. :) Када сам поменуо приправнички стаж за админе, Филип је одрадио свој условни рефлекс који се дешава приликом сваког мог предлога и рекао „то није практично“, да би на крају то ипак постало изводљиво када бисмо на мети тражили да бирократе могу и да скидају права админима. Па, то би било то. :)--Методичар зговор2а 00:19, 22. фебруар 2010. (CET)Одговори[одговори]

Напоменице[уреди | уреди извор]

 1. ^ а како је он (скраћено?) изгледао, што нисте фотографисали?
 2. ^ као, рецимо, Драган
 3. ^ или уопште
 4. ^ што би Бранко рекао, лакмус папир
 5. ^ у суштини, софтвер за учење
 6. ^ у позитивном контексту, наравно
 7. ^ Википедија
 8. ^ уз кратку демонстрацију могућности истог
 9. ^ предложеном приликом недавног гласања
 10. ^ дакле, не-администратора
 11. ^ наравно, најбољи, али не довољно добар, механизам је списак надгледања
 12. ^ небитним
 13. ^ мада, можда и јесу битне, само нису за извештај :)
 14. ^ јер су можда служиле за оговарање неких особа које читају ово :)
 15. ^ неки читају, надам се да нисте о мојој теми говорили. вв.
 16. ^ видиш, више вам нисам успут :( вв.
 17. ^ некако волим да верујем да и ја имам заслуге за то, а и записници су му све креативнији и Драган би сигурно направио један добар график у вези са тим :)
 18. ^ наранџу коју не волим и мултивиту, а из солидарности према Драгану који је, по Филиповим речима антикомпанијанац или како се то већ каже
 19. ^ колу, јер се није солидарисао са Драганом
 20. ^ белу, па јој је Филип замерио да нема какаоа и неких битних супстанци (ваљда за бебе Face-grin.svg)