Википедија:Уживо/недеља, 22. новембар 2009.

Магловит, јесењи дан, хладњикаво напољу – право време да се одржи још један састанак Викимедијанаца. После практично једномесечне паузе, овај састанак је дошао као угодно освежење. Неких десетак минута пред најављени почетак, попео сам се на први спрат Дома омладине у Београду и припремио просторију за састанак. Брзо је пристигла Ана, а онда и Никола и Михајло, који је данас био у оделу. После одређеног времена, дошао је Дејан, а онда и Ацо. Нешто касније, придружио нам се и Драган, који је, иначе, унапред јавио да ће нешто да касни. У одређеном тренутку, на састанак се појавило и ново лице, бар у светлу Википедије. Наиме, реч је о Урошу Ђурићу, познатом визуелном уметнику[1]. Пред крај, Горан је својим присуством употпунио састанак.

Што се тиче тема о којима је било речи данас, гледаћу да их излажем хронолошки. Најпре смо причали о сајту last.fm, затим о томе да ли је могуће[2] додати још меморије у лаптоп, а онда је први човек Википедије[3] одлучио да све нас почасти поводом скорашњег јубилеја. Ана и Михајло су били вредни, те су на састанак донели грицкалице и пиће, док сам ја допринео пластичним чашама :). Закључио сам, такође, да је данас интернет био значајно бржи у поређењу са интернетом који смо имали прилике да користимо на претходним састанцима. Када се први човек Википедије[4] вратио из пазара, донео нам је извесно популарно "тамнопуто" газирано пиће, али и шампањац! Додуше, све време је најављивао неку торту, али, авај, ништа не би од ње.

У наставку, причали смо о природној селекцији, главоношцима, законима и њиховим применама[5], о томе шта значе паузе у говору и замуцкивања током говора, о томе шта се све може радити на Викивестима[6], о стенсил баферу итд. Затим смо, када се окупила критична маса[7], отворили шампањац и наздравили у име Википедије. Додуше, има оних који нису пили алкохол, али имало је чиме да се наздрави :). Подразумева се да је Никола имао ту част да промућка и отвори шампањац, а цела "манифестација" пропраћена је фото и видео записима, чија се објава очекује у најскорије време. Причали смо, том приликом, и о самом јубилеју, односно достизању импозантног броја од 100.000 чланака на Википедији на српском језику, али и о логоу који је пратио овај јубилеј.

Драган нам је нагласио да црвене везе не би требало да се појављују у великим количинама у добрим и изабраним чланцима, што је наишло на неодобравање код већине присутних: зашто би писац[8] изабраних чланака морао да брине о томе да ли има црвених веза или не, и у случају да их нема, попуњава дате чланке не би ли његов труд у једном чланку био похваљен. Причали смо, даље, о Пакленим отоцима и, уопште, транскрипцији/преводу географских места[9] и констатовали да је мало чудно да Правопис има надмоћ над географском литературом, где је Дејан посебно дошао до изражаја назвавши целу ситуацију оригиналним истраживањем, јер се врше тумачења Правописа уместо праћења доступне стручне литературе.

У том тренутку нам је наишао познати Урош Ђурић, којег је Драган позвао на састанак у ранијој преписци преко мејла. Иако је намеравао да остане петнаестак минута на састанку, његово присуство се одужило на читав сат. Изгледа да смо му се баш свидели. :) У сваком случају, Урош је причао о проблематичном чланку[10], о његовом доживљају Википедије, интернет комуникацији уопште и о савременој уметности. Заједничким снагама смо покушали да пронађемо места на којима чланак још може да се допуни или преправи.

Затим смо мало причали о предстојећој седници Скупштине Викимедије Србије, измени статута те организације, седницама Извршног одбора, као и о представљању Викимедије Србије. Такође смо спознали Дејанове деструктивне аспекте, а Михајло је причао о томе како би направио српски речник који би служио за детекцију и исправке типографских грешака, с обзиром да тренутни нису потпуни, а имају и грешке. Причали смо и о акредитацијама за новинаре Викивести, проблемима са којима се Викимедија Србије суочава, а причали смо и о предстојећој конференцији за новинаре поводом јубилеја, која ће се одржати у четвртак у Дому омладине. Конкретно смо разматрали о томе ко ће све са наше стране доћи, шта треба причати на конференцији, шта припремити од логистике[11], каква питања треба очекивати и шта одговорити на њих итд.

Око пола седам, почесмо да приводимо крају овај састанак и за неколико минута покуписмо све своје ствари и све ђубре што направисмо током састанка и отиђосмо, сваки својим путем[12]. --филип ██ 22:59, 22. новембар 2009. (CET)Одговори[одговори]

Методске допуне[уреди | уреди извор]

Иако примећујем да се Филип видно поправио што се тиче писања записника, опет, авај, морам да констатујем да (не)намерно пропушта неке, па назовимо их, есенцијалне моменте. Почећемо од шампањца. Заправо почећемо од заменица. Данас сам приметио да се врло често и радо користи заменица ми уместо ја, ти, он, она. То сам чак и истакао на састанку. Дакле, нисмо ми чекали Драгана да бисмо отворили шампањац, већ је Никола[13], а на моје негодовање, одбијао да отвори шампањац без Драгановог присуства. Шта мене брига што Драган[14] касни? Такође, на састанку смо се договорили да будемо љубазнији. Додуше нисмо баш сигурни како да утичемо на све да спроводе ову одлуку[15], јер је Драган у пар наврата закључио да је наша мала заједница заправо велика заједница, али вреди покушати. Коначно, повела се прича о чланку „геофизика у Србији“, али ја нисам уверен да би та просто-проширена реченица превише унапредила њикипедију.[16] :P Палачинке су биле супер. :)--Методичар зговор2а 23:28, 22. новембар 2009. (CET)Одговори[одговори]

Галерија[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ али не и глумцу ;)
 2. ^ и ако јесте, да ли је лако
 3. ^ Дејан је коначно признао да је Никола први човек Википедије
 4. ^ дакле, Никола, за оне који то још нису схватили
 5. ^ а пропо шампањца и извесних познатих људи који су га конзумирали у скоријој прошлости
 6. ^ Дејан је разочарано констатовао да он тамо може само да додаје везе ка Википедији и ништа више
 7. ^ у преводу, чекали смо да се појави Драган
 8. ^ или писци
 9. ^ поготово са екс-Ју простора
 10. ^ о њему, свакако
 11. ^ послужење, презентација, лифлети...
 12. ^ осим Ане и Дејана, који заједно отиђоше да једу палачинке
 13. ^ дакле, он
 14. ^ дакле, он
 15. ^ а и Михајло, Никола и Драган су имали неке коментаре на мој карактер, али сам ја то занемарио и почео да критикујем Филипа, јер је то леп начин да се скрене пажња на нешто друго, односно неког другог
 16. ^ уколико ме Ана буде елиминисала ових дана, моје последње речи ће бити: вредело је...Face-grin.svg