Википедија:Уживо/недеља, 22. јануар 2006.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Овог пута нас није било много на састанку, као рецимо прошлог пута, али та ситна околнос` нас није спречила да се добро проведемо и још боље испричамо. На почетку смо се окупили ја, Ацо, Никола, Јована, Иван, Милош и Горан али смо се зачудили када смо видели да су ту била још два човека! Наиме, ту су били један бизнисмен и један професор које је занимала Википедија. Никола је узео да објашњава првом како се и шта ради код нас (а касније су отишли у приземље у интернет клуб за живи приказ), док је други укратко објаснио мени, Милошу и Јовани своје заинтересовање за сарадњу са Википедијом (дакле посве занимљиви професор на Универзитету у Крагујевцу жели да нам донира више стотина чланака - фазон ко Амазон ;). Касније су дошли и Голдфингер и проф. Ајдачић, а на самом крају нам се на кратко придружио и Гаја.

Поред нас Викимедијанаца, дошли су и људи из ФСН-а, ЛУГ-а, Убунту-а, Дебијан-а, Elite Securityја... Они су држали заседање за себе и нисмо много интераговали. Касније се, међутим, Милош пребацио код њих како би попричао око организације. Али, оно о чему ја овде пишем се дотиче нашег дела састанка и прича које су се одвијале у једној половини просторије. Дакле, пошто је Милош заборавио (или тако нешто) свој лаптоп, а Иванов није имао мрежну карту, морао сам да позајмим Марков како бих одрадио неки посао. Даље, Милош је диктирао, а ја записивао шта треба да се одради за Викимедију (списак се налази у мејлу на мејлинг листи) - укратко: направити привремене приступнице и поделити ових 5 сати састанка на два дела (радни и "џабалебарошки"). Милош нас је, такође, обавестио да треба да се направе минорне измене у Статуту (за НВО) како бисмо коначно добили папире и како би наша организација коначно постала "легална". Горан и Милош (са повременим укључивањима осталих) су причали наравно о историјско-политичким темама, а прошли су и кроз хронику, теме из живота и приче о неким чланцима на Википедији... Причали смо о гласању о томе да ли Орловић треба да постане бирократа или не. Из те приче је проистекла цела дискусија о гласању о новом начину изабира админа. Милош је дао читав предлог, а мене су обавезали да га поставим (што и јесам). Милош је, притом, предложио и стварање титуле "уредника", али ми се нешто чини да то није било прихваћено на састанку, а и да не би било прихваћено овако.

Око пет сати је, као што је и пре састанка договорено, дошао Зоран Станојевић новинар из часописа "Време" са којим смо причали о разним темама везаним првенствено за Википедију (основни принципи, администратори, презентација од четвртка, масовни уноси, релевантност и тачност, одговори на разна питања...). У међувремену је пристигао и професор Владимир Ајдачић и са њим смо почели да причамо о темама о којима је он размишљао пре доласка, док су се Зоран, the новинар, Горан и Никола одвојили како би одговарали на додатна питања. Теме које је професор започео су биле добро прихваћене са наше стране и доста се дискутовало о њима. Одлуке су биле, на неки начин, следеће:

  • година Тесле - треба да се покрене акција поводом тога; треба одржати предавања; Ајдачић ће да направи "скицу" за ово
  • једном месечно (нпр. последњег састанка у месецу) треба да се одржи састанак који је резервисан за нове теме, односно исказивање идеја
  • предлог је да се одрже разговори/конференције са људима у вези са скорашњим догађајима у свету науке (нпр. птичји грип, нуклеарне електране) који би се представили на некаквом викифоруму (односно викивестима); конкретно ово може да се реализује преко трибине која би се одржала у марту и коју би водио проф. Ајдачић; тема би била "Нуклеарне електране", организација Викимедије СЦГ и ДОБ-а, а могли бисмо да преко Skypeа успоставимо конференцијску видео везу за професорком Јасмином Вујић.
  • ићи у школе и подучавати

Након ових разговора, вратили смо се на необавезна ћаскања и тада смо причали о неким причама из живота; Голдфингер је покушао да убеди професора да сам почиње да прилаже Википедији, а овај се бранио како нема времена. Полако смо, око пола 8, почели да се расипамо и мало ко је остао на крају да позатвара просторије. Састанак се завршио разилажењем, као што то увек и бива... --Филип § 00:31, 23. јануар 2006. (CET)