Википедија:Уживо/недеља, 25. март 2007.

На овом састанку није било неколико колега који су обично присутни, па мени (Горан) западе у задатак да напишем извештај (покушај ескиваже није успео). У трибинској сали ДОБа смо се тачно у 17 појавили Маја и ја. Дочекала су нас откључана врата (?) и празна сала, па смо укључили климу (врућинчина), и сели да сачекамо остале.

Петнаестак минута касније су се појавили Ацо Брајковић и Горран. Позвао сам Џаста, који је ушетао кроз врата пет секунди касније. За њим је дошао и Владимир, па смо саставили климави кворум и засели за сто да `већамо`. Разговарало се о читању чланака (не оно кад прочитате да видите шта пише унутра, већ оно кад ишчитате чланак наглас, и направите звучни запис). Затим смо прешли на кључне теме: 367. бригада војске Хондураса, и 174. дивизија армије Чада (словеначко виђење теме). Разматрали смо случај хипер-вредног колеге из дежеле, Клемена Коцјанчића, словеначка француска села (спискове), и сезнам сезнамов (списак спискова). Сложили смо се да су чланци о пролетерским бригадама, које Горран уноси добри, и да треба наставити са том праксом. Иначе, за велико чудо, упркос констелацији снага (Горран, Горан, Џаст..), нисмо се значајније дотицали фамозног Другог светског рата (бар ја нисам приметио).

Џаст је изнео интересантну (и контроверзну?) идеју да се поред имена и измена проблематичних корисника у историји чланка стоје знакови питања, како би неупућени посетиоци знали да ли има посебног места сумњи у тачност чланка. Идеја је наишла на подељена мишљења.. видећемо, треба причати о томе.

Кратке дигресије су ишле у правцу широке доступности документације са суђења Дражи, вагиналног секса, српских и француских села, Мухамедових карикатура, и слично (as usual). Ја сам поново покушао да поведем расправу о идејама за ширу популаризацију Википедије, али до епохалних резултата нисмо дошли.

Питање релевантности писаних (и електронских) историјских извора, и динамичности перцепције историје је било богом дани шлагворт јуче инспирисаном Џастјузеру да нас упозна са одиста интересантним погледима на турску скрибоманију, и енглеско виђење исте, на византијску историјографију (и француско виђење исте), на Косовски бој, и епичност (праћену неинформативношћу) хришћанских извора о овом битном догаћају. Наиме, изгледа да су се Турци (за разлику од Кафира) удостојили да у извештаје осим хвалоспева својим храбрим коњаницима удену и покоју релевантну информацију.

У неко доба је свратила (како рече на кратко) и Нена, да нас обавести да се локализација ЦЦ лиценци (на којој она предано ради) приводи крају, и да ће тим поводом бити организоване разне манифестације. Ова дешавања ће уследити непосредно након сличних окупљања у Дубровнику, па је значајно напоменути да одрећени број чланова Викимедије евентуално може да иде у Дубровник. За више информација се обратити Нени. Негде око 19 смо почели да се разилазимо. Наиме, отишли смо Горран, Џаст, Маја и ја, а са остатком екипе не знам шта се збило, али ценим да су и они следили наш светао пример.

Толико..

-- Обрадовић Горан (разговор) 23:01, 26. март 2007. (CEST)Одговори[одговори]

Е, јеси саставио извештај ... свака ти је Његошева! Иначе, моја идеја је била да корисник који је у својој историји забележио неки догађај типа духовитих опаски и додатака на неки чланак (чак и таквог типа да се ради реверт али да се човек не блокира) добије "дангу". Кад неки радознали новајлија упита како да знам да овај чланак није измишљен или има неке духовите измене каже му се "погледај историју измена, па ако нема ниједног корисника са знаком питања, вероватно се нико није глупирао око њега". Знам да није нека велика гаранција, али је још један "ситан" механизам да се неки геније не прави паметан иначе ће му вечни пратилац бити шарена заставица поред имена. -- JustUser  JustTalk 00:13, 29. март 2007. (CEST)Одговори[одговори]