Википедија:Уживо/недеља, 25. фебруар 2007.

Невена, Никола, Горан, Драган... причају, чак и у мраку

На претходном састанку смо се договорили да се видимо за недељу дана (17 часова, Дом омладине, Београд) и да главна тема састанка буде где се налазимо. Молио бих све заинтересоване (дакле, не само оне који ће доћи на састанак) да се придруже дискусији на тој страни. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:13, 20. фебруар 2007. (CET)Одговори[одговори]

Такође, напомињем да имамо и страну намењену идејама и да и ту треба приложити своје идеје које бисмо на састанцима уживо расправљали. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:13, 20. фебруар 2007. (CET)Одговори[одговори]

Коментари[уреди | уреди извор]

Извештај са састанка[уреди | уреди извор]

Кале, Милош и Гаја... слушају, чак и у мраку

Не знам како, али ја сам, на велико изненађење, открио да сам добровољац који има задатак да извести о овом састанку. Додуше нисам први стигао, јер кад сам дошао већ сам затекао Филипа и Милоша (овај Милош је премијерно на састанку) и већ смо имали кворум. Тада се јавља Невена, и убрзо стиже заједно са Николом. Ту су негде пристигли и Кале и Горан (није у питању Челични, већ премијерно присутни писац о операцијама из другог светског рата).

На Филипово питање која је главна тема састанка кренули смо са описивањем текућег стања и статистике просечног броја чланака који се прилично усталио на преко 40 дневно. Потом је уследила стандардна Филипова кукњава на огромну количину несређених чланака. За ову бољку још увек нисмо нашли ефикасног лека а структуирана расправа је ту кренула у лимбо.

Нестанак струје је био изненадан а фотографије у мраку потичу из ... мрака, односно чињенице да неколико минута нисмо имали струје, што није зауставило расправу у инфрацрвеној атмосфери.

Никола: А што сте ви запели, па бришете ли, бришете ..
Гаја:Види Никола, она апликација за магацин је још пар дана...
Кале:(Јао, само да не почну ништа експлицитно...)

Да прескочим описни део. Ако се нешто конкретно причало онда би то могло бити о:

  • Симфонијама - знамо већ ову проблематику. Постављено је питање категоризације и имамо ли ми негде (сем код Филипа у свешчици) забележене све распеване симфонијске чланке. Сложили смо се да је потребан известан степен "објективизације" шта год да то значило.
  • Инклузионизам вс делеционизам - ово је тема коју је наметнуо Никола својим доживљајем последњих дана које је лично протумачио као јачање делеционистичке линије. Колико је он у праву? Хммм ...
  • Основне школе - поводом овога је било шарено. У принципу основне школе су ок, али ако имају неки добар разлог да буду издвојен чланак. Иначе их вратити као одељак у место одакле потичу. Овде је било занимљивих дигресија (Филип- списак обданишта из краја, Кале- списак трафика у комшилуку, итд)
  • Српска села - зна се ко је ово почео. Моје интервјуисање о томе има ли још неких података за српска села у овој итерацији није донело ништа ново.
  • Магацин у Краљевића Марка као ново место састајања и као место битисања Википедијанаца је тема која је много више присутна као Викимедијанска али није лоше да се помене. Гаји је поготово стало до ове тачке што је и узроковало конкретне активности поводом овога.
Филип:(Сад ћу све да их нападнем овим ласерским тејзером који сам купио од Кинеза...)

Успут, било је разних дигресија. Рецимо општи утисак је да је Панонац испао ничим изазвана колатерална штета. Том приликом ја нисам заборавио да поменем Микија мада је Велики Брат као појава остао незанимљив за даљу разраду. Том приликом сам се ја "посипао пепелом по глави" због разних анонимних и нонимних (ваљда се тако каже) који су били сасечени у операцији "ратне тријаже" на фронту бомбардовања квази-чланцима. Ту је и Горан отворио душу и испричао о проблему са историјским чланцима који приказују догађаје другог светског рата из преовлађујуће патриотско-националне-итд позиције. Сви смо, наравно, свесни проблема а Горан је већ приступио правом начину решавања проблема: писањем изузетних чланака (Београдска операција, Книнска операција). Никола је поменуо могућност примене нашег софтвера који врши ћирилица/латиница конверзију на старословенску википедију где би то радило ћирилица/глагољица (већ сама видео нове поделе у националном корпусу).

За следећи састанак би требало да ја припремим и технички уговорим презентацију, односно да део састанка има формалан ток, али без обзира на све - већи део састанка ће опет протећи у необавезном чаврљању.