Википедија:Уживо/недеља, 28. октобар 2007.

Занимљив сплет околности: возимо се Влада и ја двадесетседмицом и долазимо до Теразија; ту се онда прошетамо до ДОБ-а, у коме се и данас одржао, након скоро месец дана, још један у низу састанака. И док сам куповао жваке у трафици испред Дома, појавио се и Драган. Нас тројица смо се онда попели на први спрат, где смо, у трибинској сали, наишли на чудан распоред столова. Одмах смо их Влада и ја поређали како нама одговара, док је Драган вадио из своје кесе једно безалкохолно газирано пиће тамно-тегет боје (из разумних разлога, нећу га именовати). Ту негде се појавио и Горан, који из састанка у састанак има све дужу и дужу косу (без икаквог изгледа да ће тај процес престати). Убрзо је пристигао и Никола, а нешто касније нам се придружио и Голдфингер, кога дуго нисмо видели. Иако је претходно обећао да ће доћи, Кале ми је током састанка послао СМС поруку извињења (да, није могао да дође; нешто му је, очигледно, искрсло).

Данас смо на репертоару имали разне теме, а чини ми се да смо правили дигресије нешто више него што је уобичајено. Било како било, Драган нам је одмах на почетку испричао шта се то десило у Републичком заводу за статистику, тј. какве информације је добио од љубазних запослених. Како ствари стоје, добићемо још података који могу и те како да се искористе у чланцима о нпр. српским селима. Даље, Никола нам је донео црно-бели примерак летка који смо, иначе, делили на презентацији раније овог месеца. Причали смо о томе како најлакше и најбезболније (=најјефтиније) да умножавамо и дистрибуирамо те летке и слично; испоставило се да је хиљадарка нека оквирна цифра за сада, а да дељење тих летака уз неке бесплатне новине за сада није право решење. Свакако, треба се распитати где је јефтино копирање, јер нам већ идућег месеца требају ти леци, јер ускоро почиње Телфор. Горан нам је, даље, рекао да сматра да имамо проблем на Википедији, који је, могуће, јединствен међу Викимедијиним пројектима - људи често напуштају пројекат. Нисмо нашли неко јединствено решење за тај проблем, али јесмо закључили да је сујета један од главних фактора због којег, уосталом, долази до свађа и због којег људи горким речима и осорним понашањем одлазе са пројекта. Невезано за то, приметили смо још један проблем, мада је он далеко бенигнији. Наиме, све више људи долази на Википедију, сматрајући да је она свеопшта ризница знања и мудрости, те очекују одговоре на свакојака питања која превазилазе домен овог пројекта (најскорији пример је Карноов циклус). Нисмо постигли консензус око тога шта је примерено радити у таквим случајевима. Опет, невезано за претходне приче, сетили смо се и проблема аутобиографија, али, колико се сећам, нисмо се претерано задржавали на томе (ваљда је најбоље о овоме дискутовати у ширем кругу људи, тј. на самом пројекту).

Причали смо о сарадњи са Народном библиотеком Србије, односно о будућим потенцијалним сарадњама са том институцијом. Направили смо неки генерални course of action, кога ћемо се ваљда придржавати. Поред овога, било је још разговора који се дотичу Викимедије Србије, али нећу много дужити о томе, јер ово није баш прикладно место за то (у кратким цртама, споменули смо уговор са фондацијом који треба да потпишемо, као и наш банковни рачун и приступ њему). Овакви разговори су, сасвим природно, проузроковали дигресије у смеру економских тема. Ако ништа, бар нам је Горан изнео своју теорију за наизглед контрадикторна дешавања на српској економској сцени. Онда смо се пребацили на географске теме, и то све због кратког спомињања српских села (масовни уноси, шта да се ради). У том контексту, причали смо о месним заједницама, квартовима (и њиховим административним улогама), поштама у Србији, географским локацијама и топонимима у Србији, као и о садржају географских чланака на Википедији. Из ових прича прешли су (нећу да кажем "прешли смо", јер то просто није тачно; ја никад то не бих урадио) на историјске теме, али кад сам скренуо пажњу осталима да опет улазимо у те воде, некако смо испловили из те дигресије и вратили се на главну тему у том тренутку.

Голдфингер је донео још један сок, овог пута у тетрапаку (тамно љубичасте боје, негазирано, безалкохолно), плус грицкалице у облику наполитанки са какао кремом у облику коцке (за које је Горан тврдио да су боље од главног кокнурента тог производа, који је доста познатији нашим ШНМ). У једном тренутку, Горан и Влада су нас напустили, тако да остадосмо нас четворица. Голди нас је мало и фотографисао својим фото-апаратом марке од два слова. Да се вратим на теме разговора: причали смо о даљем темпу састанчења (иако већина мисли да треба повећати фреквенцију састајања, она ће за сада, ипак, остати иста - сваке друге недеље), о рупама у Викимедијиним пројектима (и предвиђањима кад ћемо их попунити), а Никола нас је подсетио да до марта треба да изгласамо политику о слању (неслободних) слика на овај пројекат. Из овога је произишло разглабање о веома деликатним и (имхо) углавном досадним стварима: лиценце и ауторство. Заборавих да споменем да смо имали и кратку језичку расправу (инфинитиви vs. "да + презент" конструкције). Око пола девет, отишли смо из Дома омладине и по киши кренули ка својим кућама. --филип 00:44, 29. октобар 2007. (CET)Одговори[одговори]


Само да истакнем да смо Никола и ја били на становишту да почнемо одржавати састанке једном недељно. То и не би био неки проблем уколико би се појавио још неко сем нас двојице, чисто да састанак има смисла (иначе са два присутна, састанак и није неки састанак). -- JustUser  JustTalk 15:46, 31. октобар 2007. (CET)Одговори[одговори]