Википедија:Уживо/недеља, 30. август 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

Иако сам очекивао да данашњи састанак буде један од оних који ће проћи мирно и незапажено, испоставило се да је био доста посећен и садржајан. Неке посетиоце смо видели први пут, а неке као да смо видели први пут, јер се дуго нису појављивали. Али да не одуговлачим... Ево извештаја овог састанка из моје перспективе: Најавио сам Дејану да ћу вероватно да касним, па да он покуша да дође на време, како би дочекао госте који нам долазе. Међутим, закаснио сам само 5 минута и, на моје задовољство, Дејан је већ био у трибинској сали и за столовима решавао укрштене речи, ако се добро сећам. Ни минут није прошао, а на вратима су се појавили Мирослав Ћика, који је одавно најавио свој долазак, и његови пријатељи Дубравко, верни читалац Википедије, и Светозар, који је дошао са својим сином Марком. Таман што смо подесили столове тако да буду близу продужног кабла, и таман што сам прикључио лаптоп у струју и на интернет (овог пута сам пронашао UTP кабл и нисам морао да се патим са бежичним интернетом), на вратима се појавише још две личности, нама опет непознате. Испоставило се да су то Злаја и његова ћерка. Пошто смо констатовали да нам је превише вруће, Дубравко је отишао по једног од портира, како би нам упалио клима уређај. У међувремену, почели су да пристижу и остали, укључујући Николу, Милоша-Лошмија, који нас је последњи пут посетио пре две и по године (додуше, покушао је и нешто скорије, али је, игром случаја, налетео на празну салу), затим Драган, а онда и Ацо. Како су многи доносили пића (углавном зла, корпоративна, империјалистичка), дошли смо у ситуацију да је било превише пића за све присутне, иако нас је био двоцифрен број, па неке флаше чак нисмо ни отварали. Нешто касније, појавио се и Горан, који је још на самом почетку састанка, преко интернета, најавио свој долазак.

Е сад, онај најбитнији део – теме. На почекту је, поред упознавања и представљања (знате оно, ко шта ради, чиме се бави, какве је природе његово учешће на Википедији и сл), тема била (иј)екавица, с обзиром да су неки од гостију пореклом из крајева где се говори ијекавица. Мирослав је започео причу о масовним уносима, "послу" којим се бавио у последње време на Википедији, па смо у вези са тим размењивали мишљења о наредним "астрономским", али и "биолошким" масовним уносима. Причали смо и о самом чланку Астрономија, затим о транскрипцијама са разних језика (и њиховој [не]проблематичности) и њиховој улози у евентуалним будућим масовним уносима, о преводу назива биљних и животињских врста (и о томе да ли литература на хрватском језику може помоћи). Као и увек, причали смо о скорашњим догађајима на Википедији, конкретније, о неким новијим чланцима (како проблематичним, тако и оним другима) и корисницима. Драган нам је причао своје перипетије у вези са набављањем извора/референци о авалском торњу, ако се добро сећам, а кад смо већ код Драгана, споменућу и друге теме које је он покренуо (а које, иначе, често и покреће): доступност књига у разним београдским библиотекама, музеј Николе Тесле (уз напомену да ће ускоро [за коју годину] 70 година смрти од овог великог научника, што би могло да нам значи донкле), дигитализација и Гугл букс, стање ауторских права у Србији за музејске експонате, друга тродимензиона дела, поставке, изложбе, збирке, базе података итд. (ту смо се присећали разних проблема, како давнашњих, тако и оних скоријег датума, са којима су други Викимедијини пројекти били суочени и покушали смо да логички резонујемо и закључимо шта се сме, а шта се не сме).

Даље, спомињали смо плагијате у српском музичком стваралаштву (и везу тих музичких дела са одређеним делима из Грчке и Турске, на пример), затим смо причали о ботовима и Дејановом незадовољству њима, о порталу wikipedia.rs, о неким проблемима са "суседних Википедија", о томе да ли треба вршити цензуру (углавном везано за карикатуре Мухамеда и неке... експлицитне сцене, где смо установили да је сакриј/покажи механизам задовољавајући), о цртању стрипова, о мајицама и другом пропагандном материјалу са Википедијиним логом (како то урадити, под условом да то смемо уопште урадити), о најпосећенијим страницама на нашој Википедији (зачудили смо се кад смо видели на сајту Викистикс да међу најпосећенијим темама ипак нема порнографије и секса :)), о разлици између наставника и професора... Од Мирослава Ћике сам добио један веома леп поклон за 20000 измена и доприносе Википедији (реч је о књизи Guns, Germs, and Steel) и овом приликом бих захвалио Мирославу на том гесту. С обзиром да је Мирослав припремио сличне поклоне и још неким "рекордерима", а они нису у Београду, остало је на мени да понесем са собом још три књиге и да се постарам да их одговарајући људи добију. :)

Скорашњу дискусију са Трга смо пренели и уживо, а затим је проширили и разрадили – у суштини, постоји више проблема када су ботови и шаблони у питању, али сви се они дају решити уз добру координацију. Због спомињања шаблона и слика и кључних речи, дошли смо до теме превода израза "фајл" или "датотека". Као и увек, консензус око тога шта је правилније/боље није постојао. Али ова тема је послужила као увертира за мало интересантнију тему – етимологија појединих речи, и то углавном анатомске природе. ;) Причали смо, даље, о систематици врста и вечитој дилеми "да ли треба користити и српске/одомаћене називе поред/уместо конвенционалних, латинских?", затим о џамбо-џетовима на београдском аеродрому, live ATC, "пресретању" радио таласа и сл, а споменули смо и пар корисника које, изгледа, никад нећемо видети на окупљањима оваквог типа. Са друге стране, Никола, Драган и Горан (уз моје повремено убацивање), покушавали су да прераде/саставе неко писмо, о којем не смем да пишем (али ће википедијанска заједница бити благовремено обавештена о ситуацији).

Око 19 часова, неких пола сата после пробијања термина (што и није неки проблем, с обзиром да је и даље лето, па је програм Дома омладине оскудан), заклопио сам лаптоп, што је симболизовало завршетак састанка (мада, Горанова интерпретација те акције је да се тек тада може причати о неким темама о којима овде не треба да буде речи, с обизром да без лаптопа не могу да пишем белешке за прављење овог извештаја). Пошто смо поспремили за собом и понели све што нам треба, напустили смо трибинску салу и полако кренули својим путевима. Милош и ја смо донекле ишли заједно, а после се и ми раздвојисмо и то је отприлике све што могу да кажем за овај састанак. Било је доста фотографисања, а пошто је апарата било више, очекујем доста и слика. :) До следећег дружења, филип ██ 01:58, 31. август 2009. (CEST)[одговори]

Галерија[уреди | уреди извор]