Википедија:Уживо/недеља, 30. октобар 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије

Један ветровит дан није спречио вредне Википедијанце у покушају да се окупе и да одрже двадесетдевети састанак. Кад сам се успео уз степенице и изашао на површину видео сам већ прикупљене људе у релативно великој близини споменика. То су били Бране, Бонзо и Гаја, човек који прати нашу википедију и википедијанце из прикрајка већ дуже време и који је предложио да се данашњи састанак одржи код њега у канцеларији. Наравно, то се и десило. Али пре тога, сачекали смо да се скупе и други људи. Наиме, убрзо су дошли и Драган (а.к.а. ЏастЈузер) и Горан the Обрадовић. Нас шесторица смо отишли у Гајину адвокатску канцеларију и тамо смо лепо угошћени пићем и гибаницом (која је, понајвише код Бонза, евоцирала успомене на Нинину гибу), а касније и грицкалицама. И Милош је дошао ускоро, пошто се добро помучио да нас нађе.

Горан је са собом донео стару копију статута, који смо исправљали прошли пут, али смо ми иштампали и новију верзију и главница овог састанка се састојала у томе да је Драган давао своје примедбе на статут, Милош их бранио и образложивао, а ја (опет) уносио измене у сам статут на мети. Ко ми је крив кад увек седам уз компјутер. Али добро, на компјутеру смо имали излаз на интернет, тако да смо пратили скорашње измене и учествовали у ИРЦ чету. Статут је и овог пута била "главна тема", али је (што је било неизбежно и донекле очекивано) било пуно дигресија.

Између осталих тема, могу да наведем неке од њих: поредили смо нашу википедију са словеначком, причали смо о мапама, кинеском језику, писмима и правописима, фонтовима и стандардима, о МедијаВики софтверу, ПХП-у, MySQL-у, о националистичким сукобима (поготово на Википедијама), о сајму, линуксу (и партиционисању у оквиру истог), о старим оперативним системима (и уопште о старим рачунарским технологијама), о главној страни Википедије и будућим плановима везаним за Википедију, српску Викимедију ет ал. Ја, Бране и Горан смо, такође, разменили неке ЦД-ове и ДВД-јеве, а Милош је звао професора Ајдачића који планира да нам се у скорије придружи (и доведе академско појачање). Дотицала се и хроника, а овог пута смо оговарали пуно људи (како у позитивноj, тако и у негативноj конотацији).

На крају је дошло време да ја дотрчим до Вука и укрцам се у воз за Панчево. Кад дођох кући и чух се се са Бранетом (који је одседао у Овчи ;), сазнао сам да су се људи који су остали на састанку (а наводно кренули кућама када сам ја отишао) задржали напољу још пола сата и причали о Милошевој дистрибуцији линукса која стаје на дискету и сл. Бранета је Бонзо испратио на трамвај, па су они причали о "односу снага", односно како Београд има становника као и цела Војводина. Све у свему, садржајан дан, занимљив састанак и др.