Википедија:Уживо/недеља, 5. септембар 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије
Џаст, Филип и Горан у жару расправе

Запаженије тачке:

  • Помен Категорије за потребне слике
  • Потреба да се што шире (у смислу броја људи) појасни разлика између Викимедија задужбине, Викимедије Србије и Википедије. (Филип се дотиче те теме у тексту испод).

Михајло [ talk ] 18:54, 6. септембар 2010. (CEST)[одговори]

Данашњи састанак, из неког разлога, није био превише посећен. Након што смо ја и Михајло дошли, прошло је доста времена док се није појавио и Горан. Нешто касније нам је на кратко дошао и Драган. Пред крај смо угостили и једног, до тада непознатог, "посетиоца".

Најпре смо Михајло и ја причали о скорашњим дешавањима на Википедији, о квалитету услуге здравствених установа у Србији и доживљајима из истих, о Гугл Ерту и одређеним локалитетима у Београду итд. Када је дошао Горан, причали смо опет о недавним догађајима са Википедије, затим о скорашњем вики-такмичењу, о томе како уочити када неки активни корисници оду са пројекта, о правним проблемима који могу да задесе Викимедију, али и појединце који уређују Википедију (на пример, ако неко тужи одређеног уредника или Викимедија задужбину или неки од огранака, због дефамације или кршења ауторских права), уз навођење конкретних примера. Горан нас је обавестио о занимљивом сајту за праћење измена на Википедији у реалном времену, а такође смо посматрали и одређене статистике везане за уређивање на Википедији (стране са највише измена, број измена и њихов проценат у ГИП-у и сл).

Драган је свратио само на кратко, с обзиром да је кренуо ка NoSQL Summer конференцији, која се одржавала у том тренутку недалеко од Дома омладине. Позвао је и нас, с обзиром да смо и Горан и Михајло и ја софтвераши, али смо одлучили да ипак не напуштамо састанак овај пут зарад конференције. Са Драганом смо причали о разграничењу између Викимедије и Википедије, и ту смо споменули правне заврзламе (где неко може да тужи појединца ако напише нешто лоше, у ком случају не може да тужи задужбину; али с друге стране, може да тужи задужбину јер није уклонила садржаје са сајта, иако је то затражено од ње, па зато постоји институција која се зове WP:OFFICE). Причали смо и о академицима и одређеним универзитетским професорима из Србије, као и о њиховим (не)достигнућима на својим стручним пољима.

Причали смо и о томе да у вики свету постоји доста преплитања, али и јасно одвојених улога: Викимедија задужбина је организација у САД-у која за циљ има одржавање сервера на којима се налазе Викимедијини пројекти, а такође поседује одговарајуће трејдмаркове и ради на популаризацији Википедије и других пројеката, као и на развоју инфраструктуре и, уопште, ширењу слободног знања кроз низ активности, али има и улогу у раду са медијима, business development-у итд. С друге стране, одређени Викимедија локални огранци, представљају непрофитне организације инкорпориране у одређеним јурисдикцијама (најчешће је реч о државама, али не обавезно). Они такође наступају у медијима, имају за циљ ширење слободног знања и популаризацију Викимедијиних пројеката као најближим примерима пројеката слободног знања и тако даље. Међутим, локални огранци ни на који начин не могу да утичу на садржај Викимедијиних пројеката и свако мишљење које је у супротности са тим погрешно је. Викимедија, као покрет, обухвата све Викимедијине пројекте на свим језицима и представља апстрактан (а често и недовољно прецизно дефинисан) ентитет (или, можда боље, покрет) који обухвата све сајтове на којима радимо и део њега је сваки од уредника. Најпознатији и најпопуларнији од тих сајтова је, свакако, Википедија. Закључак је да људи не би требало (да не кажем, не би смели) да причају којекакве ствари (често произвољне) о горенаведеним појмовима, а да нису свесни ове основне поделе и основних дистинкција између ових, лексички сличних, термина и њихових улога.

Пред крај састанка, дошао нам је старији господин, који први пут посећује наша дружења. Иначе је само посетилац (не и уредник) и велики поштовалац Википедије, али неке ствари му нису биле јасне. Стога смо му ми објаснили (најбоље што смо умели) како неки процеси функционишу (историја страна, одбрана од вандализама и сл), затим које су предности у односу на остале енциклопедије, како се боримо са ауторским правима итд. Пошто је господин бивши факултетски професор, споменули смо поново идеју о довођењу већег броја професора на Википедију, јер би она свакако имала користи од њих. Наравно, постоје и проблеми који су везани за то, али нисмо успели да нађемо решење за њих.

Нешто после 6 сати, пошто је данашњи гост отишао, Михајло је изјавио како мора да иде, па смо и Горан и ја одлучили да је време поћи кући. Након шетње (током ове пријатне вечери) уз необавезне разговоре, завршен је данашњи састанак. Михајло ће, кад већ није хтео да напише извештај, приложити неке фотографије, а за недељу дана се, надам се у већем броју, видимо на наредном састанку. --филип ██ 00:52, 6. септембар 2010. (CEST)[одговори]

Филип је морао да спомене да сам одбио да припремим овај извештај, а да је притом пропустио да каже да је само требало да ме обавести да га ја радим, и донео бих бележницу. Без ње од мене нема ни извештаја, и то није питање ината већ флексибилности моје меморије током махом необавезних разговора. :)

Како је он сам био јако рад да се тог посла ослободи убудуће, вероватно ћу све чешће ја писати извештаје. 本 Михајло [ talk ] 18:54, 6. септембар 2010. (CEST)[одговори]