Википедија:Уживо/недеља, 5. јул 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

На ваше велико одушевљење, поново ја пишем записник[1]!!!! Наравно, пошто њикипедијански састанци немају никаквог реда нити организације[2], дневни ред сам увео ја (накнадно) како бих вас методички провео кроз овај, надасве занимљив, састанак. Грубо се може поделити у четири дела:
I) Пре мог доласка, када су причали Филип и Ана (1. и 2. тачка);
II) Мој долазак (тачке 3-7);
III) Драганов долазак (тачке 9 и 10);
IV) Долазак Милоша и Бранеја са гостима (преостале тачке).--Методичар зговор2а 23:17, 5. јул 2009. (CEST)Одговори[одговори]

Дневни ред[уреди | уреди извор]

Напомена: Обратите пажњу да свака тачка има и свој закључак; састанак је био веома продуктиван!

01. Петница

Пошто ми увек пратимо актуелности, јасно је да су њих двоје причали о томе[3] и ништа много битно нису закључили.

02. Слике са брања малина

Филип је Ани показао слике са брања малина[4]. Овде, за разлику од претходне тачке, закључак постоји и гласи: „слике су лепе“ (тврди Ана). :)

03. Подела знања са млађаријом

Пошто имамо много младих корисника, питали смо се да ли је потребно нека систематичнија подела знања које поседују искуснији њикипедијанци[5] са том млађаријом. Закључак: условно да (што би значило да су неки млађи корисници сјајни сарадници, те има зашта трудити се, а други, пак, не).

04. Подела знања са старадијом

Природно, наметнуло се питање и што се старијих, па и доста старијих корисника тиче. Природно, одговор је исти, али ипак другачији и гласи: „условно не“[6].

05. Малине

Филип је тек у овом тренутку времена отворио кутију са малинама[7] које су све време чучале на столу. Ваљда се надао да ће још неко доћи, али поколебали су га Анини и моји молећиви погледи који су некако пречесто скретали у том правцу. Појели смо све малине, које нису биле опране, али ни прскане, тако да штете по организам није било, а закључак је да су биле баш лепе, а по Анином мишљењу - чак много лепе. :)

06. Оговарање

Ааааа, шта је? Одмах сте обратили пажњу? Зенице се прошириле, је л‘? Симпатикус прорадио? Е па, овде је такође било занимљивих разговора, а каквих; па дођите на састанак, па чујте својим ушима. Један наговештај ћу само дати, а то је да ми је Ана објашњавала ко је шеф овде на њикипедији. Face-grin.svg

07. Серанови

Ана је извршила мини-анкету ко и колико гледа популарну серију датог назива. Закључак ми је некако промакао, јер нисам укапирао да ли се она изјаснила да је серија добра или не... Углавном, нешто је викала на мене, ко ће све то пропратити?Face-grin.svg

08. Драган је саркастичан

Чим је дош‘о, одмах је почео да прави пошалице на мој рачун. Закључак: уопште није духовит, као рецимо ја, на пример. :)

09. Масовни унос

Ово је једна од ретких тачака где смо нешто конкретније причали. :) Наиме, Ћика је покренуо акцију на тргу око уноса сателита и сви смо поздравили иницијативу да се то одради. Филип је обећао да ће помоћи око масовног уноса, тако да Ћико ако ово читаш, обрати се Филипу до 15. овог месеца, пошто после иде негде на одмор[8].

10. Еунет

Постоји шанса да нам Еунет повремено позајми учионицу са компјутерима, коју бисмо ми користили у разне сврхе (на пример, да изложимо неки свој екстра дизајн, идеју или да напросто сурфујемо по нету и не слушамо једни другеFace-grin.svg). То је уредио Никола Смоленски, а Драган ће већ наћи неку намену тој просторији.

11. Теме

Иако нашим састанцима теме (очигледно) не недостају, ипак се јавља потреба да се оне некако систематизују. Предложено је да имамо унапред договорен дневни ред, са све презентацијама и осталим што један озбиљан састанак чини. Мени се чини да ништа од тог посла нема, али ајде, о нечему морамо да причамо. :)

12. Предавања

Драган је дао идеју да се предаје по факултетима и он би био предавач. Право да вам кажем, изабрао је неке досадне теме[9], али Милош тврди да би теме могле да се прилагоде појединим факултетима. Углавном, заинтересовани који би предавали су потребни, а цела акција може да популарише њикипедију, те повећа број што уредника, што читалаца.

13. Иноваторке

Са Светом из mediapraxisа[10] је покренут леп пројекат под називом „Иноваторке“ чије почетке можете видети и на нашој њики и који ће имати свој епилог у виду изложби у разним градовима. Више о томе када се пројекат, да се поетски изразим, распламса. :)

14. Конференција

Бреста је најавио конференцију о слободним софтверима, која ће бити одржана 29. и 30. августа у Приштини. Сви смо позвани, а ако желите активније да учествујете, радове пријављујете до 15. јула. За више информација, питајте Бресту.

15. Информатичке ствари

Ово је био најсморнији део састанка. Сви су причали... нешто, што сам ја искористио да прошетам, а после су ми објашњавали... нешто и колико сам закључио, ‘оће да праве неки... неку... јој, нисам запамтио шта тачно, али то нешто вам избацује карту када кликнете на нешто и онда видите и географски где је то нешто о чему сте читали. Углавном, досадно, досадно, досадно. Закључак: треба понети неки стрип да имате онда када информатичари крену да планирају. :)

16. Њики - вести

Лепе вести су да нам вести полако грабе ка самом врху у односу на друге њики вести. Милош је давао некакве прорачуне и колико сам разумео, за шест месеци бићемо врх. Ја посебно похваљујем Милета који највише ради тамо, а Драган је причао о берзи и како је треба увести у те исте вести[11]. Бранеју, тебе треба да подсетим да направиш архиву по датумима. Ето, обећано - учињено! :)

17. Филип нема Правопис

Ја сам дао предлог да се њикипедија подели у две групе корисника; оне који имају и оне који немају. Пошто смо се исподељивали по разноразним критеријумима[12], ето идеје за још једну поделу. Face-grin.svg Из наслова врло лако можете видети којој групи Филип припада. Face-grin.svg

18. Разно

Овде су Бранеј, Милош и Бреста напустили састанак, па смо ми чаврљали о још којечему. На крају Ана није хтела да идемо на палачинке[13], али смо зато отишли Драган и ја. Уколико још неко има да дода нешто на ово систематично реферисање, нека дода.--Методичар зговор2а 23:17, 5. јул 2009. (CEST)Одговори[одговори]

Бекап Викимедијиног садржаја у Београду[уреди | уреди извор]

Очигледно је да се Методије под тачком 15. сморио, па је заборавио да опише можда и најзначајнију ствар изнесену на састанку.

Дакле, током ове недеље се пушта у рад први бекап (у Универзуму) Викимедијиног садржаја. Тај бекап ће бити у Београду, у Ебарту. Појмови који су били проблем Методичару тичу се броја терабајта података који ће бити пренесени у Београд :) Ко жели да учествује у пројекту, нека ми се јави на страни за разговор или нека ми пошаље мејл. --millosh (razgovor) 12:07, 6. јул 2009. (CEST)Одговори[одговори]

Анин коментар записника[уреди | уреди извор]

Ееее, Дејане, очекивала сам више од тебе... Face-tongue.svg Дакле, да људи не би много размишљали, морам да кажем неке стварчице... Тачно је да је Ана Дејану објаснила ко је шеф овде на Википедији, али... то није оно на кога сви мислите (знам Дејане да ти мислиш да си ти шеф). У ствари, то није онај на кога сви сем Дејана мислите. Није ни Филип... Face-grin.svg

Што се тиче палачинки... Ана није могла да оде на палачинке, због тога што је журила да оде кући да узме лаптоп, а не због тога што сам „таква“, како ме је Дејан окарактерисао. Ако ћемо да наставимо, Ана је појела чак две палачинке после тога, и могу ти рећи Дејане, да су биле одличне! Face-grin.svg --Ана P geology.png пиши ми 12:27, 6. јул 2009. (CEST)Одговори[одговори]


Шта је то Дејану било досадно?[уреди | уреди извор]

Све што сте желели да знате о Дејану, а нисте знали кога да питате... дакле, у његовом присуству почнете полако да причате о семантичком вебу, метаподацима сакривеним у тексту чланка, микроформату који већ постоји као део википедије и примећујете како интересовање нестаје из његових очију а сан неодољиво савлађује тешке капке. Прича о томе како и ми можемо комбиновати неке чланке са измењеним шаблонима и добити један потпуно нови квалитет у хиљадама чланака, нас је дочекала без Дејановог духа, који је лебдео у оближњим галаксијама а његово незаинтересовано и безизражајно тело је још увек битисало са нама у сали Дома омладине.

Успут, поменули смо неке наше летње активности. То су наш изостанак са овогодишњег Егзита, одлазак у Нови Сад негде у августу, одлазак неких до Приштине (или чак до Јадрана, али у Албанији), али нико није поменуо Викиманију.

П.С. Имао сам утисак да је Филип направио неку слику, али је још не видим овде. -- JustUser  d[-_-]b  22:50, 6. јул 2009. (CEST)Одговори[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ а не Филип
 2. ^ мада је Милош очајнички покушао да уведе исте
 3. ^ башка што нам је Ана петничарка!
 4. ^ нама осталима није показао!
 5. ^ попут Филипа, рецимо
 6. ^ па кад може да...Face-grin.svg
 7. ^ са чијег брања је показивао слике Ани, али не и нама осталима
 8. ^ нећемо да пишемо где (иако знамо), како би испоштовали његову интиму
 9. ^ што не чуди, јер он ипак није креативни биолог и хемичар
 10. ^ извињавам се што нисам транскрибовао, али се прибојавам да бих сигурно погрешио
 11. ^ у једном тренутку је изјавио да не зна разлику између сребра и злата и благо речено, збланут сам!!!!Face-grin.svg
 12. ^ 1, 2, 3, 4
 13. ^ само да знате каква је