Википедија:Уживо/субота, 20. децембар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије

Други дан треће Викимедијине регионалне конференције протекао је на следећи начин. Хвала Ђорђу за извештај, када је програм у питању. Ја ћу, испод, додати свој коментар о остатку дана. --ФилиП ^_^ 00:37, 7. јануар 2009. (CET)[одговори]

Планирани програм[уреди | уреди извор]

Време Назив Језик Опис
14:00-14:45 Уводно предавање енглески На уводном предавању ће бити представљени Википедија и Викимедијини пројекти уопште, посебно на српском језику, затим гости, закључци са јучерашњег затвореног дела и програм конференције.
14:50-16:20 Др Миран Хладник и Зоран Стефановић: дигитализација на

Википедији и Викизворнику

енглески Др Миран Хладник је професор словенске књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани. Зоран Стефановић је српски драматург, најпознатији по свом раду на Пројекту Растко. Заједно ће причати о изазовима и важности дигитализације и, посебно, о пројектима дигитализације на Викизворнику и Дистрибуираним коректорима Европа; такође, о значају дигитализације за Википедију.
16:25-17:10 Др Јелена Филиповић и Милош Ранчић: Језичке теме на

Википедији и другим Викимедијиним пројектима

српски Постоји око 250 језичких издања Википедије, чиме је стигла у позицију окоснице вишејезичког развоја на планети. Таква позиција доноси низ језичких, а пре свега социолингвистичких питања на која треба дати одговор.
17:15-18:00 Нена Антић: Кријејтив комонс лиценце и Википедија српски Нена Антић је превела Кријејтив комонс лиценце на српски језик и прилагодила их српском законодавству. На овом предавању ће причати о важности слободних лиценци и слободног знања, када и како ће Викимедијини пројекти прећи на КК лиценце и зашто је то битно.

Како је било[уреди | уреди извор]

за ручком
шведски сто
Миран Хладник, Милош Ранчић, Зоран Стефановић
Марћин Ћислак
Википедијанци
Нена прича о лиценцама

Данашња Трећа регионална конференција имала је много богатији планирани програм него првог дана. Ја сам имао испит до 13 часова али се он са преузимањем радова са рачунара протегао на 13:40, па са каснио на заказани ручак у ресторану „Сунце“ у Дому омладине. Тамо су већ за три стола седели учесници конференције који су већ завршавали са јелом, па сам им се и ја придружио. Направио сам неколико фотографија са лица места које сведоче како је све изгледало.

Званични део конефернције је почео око 14 сати како је и планирано, људи са којима сам ручао за столом и ја дошли смо 15-ак минута касније. За великим конференцијским столом на 1. спрату Дома омладине, где је некада био чувени кафић „Маверик“, већ су седели Филип и Никола. Придружио им се и Милош, то је било уводно предавање које је отварало конференцију. У том уводном делу позван је и Александар Немет, администратор бошњачке Википедије, да се нам се обрати. Ово је први пут да смо имали госта са ове Википедије. Извештач са лица места био је Марћин Ћислак, гост из Пољске, који је саставио врло леп извештај и одмах га постављао на сајт пл Викимедије.

После тога је уследило предавање које су одржали Миран Хладник и Зоран Стефановић. Причали су у форми дијалога, на смену итд. За време овог предавања Милош је такође седео са њима као модератор. Ја сам опет искористио прилику и направио неку фотографију предавача и публике. Милош је најавио да неће бити одржано следеће предавање проф. Јелене Филиповић и њега, и да ће он свој део излагања пребацити за сутра. По завршетку предавања, свих питања и свега осталог сазнали смо да Нена може доћи тек у 18 сати да одржи своје предавање. Тако се указала „рупа“ од неких сат-сат и по времена. Један део екипе је опет отишао у „Сунце“ мало да се загреје, а други део у којем сам био и ја остао је горе да чува ствари и води неку своју причу. У том периоду било је још пуно неформалних разговора и нових слика.

Ненино предавање је почело око 18 сати и било је одлично. Она је као правник причала о Криејтив Комонс лиценцама, потом је одговарала на разна питања из публике. Веома значајан моменат у целој причи је скори прелазак Википедије на двојно лиценцирање. Овим је други дан конференције завршен.

Ко је све био присутан овога другог дана? Филип, Ана, Бенце Дамокош - гост из Мађарске, Мартин Цајзе - гост из Немачке, Александар Немет - гост из Федерације БиХ, Марћин Ћислак - гост из Пољске, Невена, Никола, Драган, Миран Хладник - гост из Словеније, Зоран Стефановић, Милош, Милан, Ђорђе, Роберт, Дејан, Даница, Нена. Гости из Хрватске су такође требали да стигну али су каснили. Већина поменутих гостију дошла је и на трећи дан, а неки нису могли да остану и за тај дан: Миран Хладник, Милан и Роберт.

И на крају можда се питате откуд ја да пишем овај извештај, кад нити сам најмлађи нити ми је то посао :). Навикли смо сви да тај део посла одради Филип, овога пута видевши да је Филип у гужви и да не стиже још и извештај да састави, ја сам га питао да ли ја могу да то урадим, а да он и остали ко хоће допуни својим утисцима (као што је Дејан урадио за трећи дан). И када сам добио потврдан одговор, приступих писању. :) --Ђорђе Стакић (р) 20:19, 2. јануар 2009. (CET)[одговори]

Филипов коментар[уреди | уреди извор]

Ја сам већ у 15 до 9 био у Дому омладине. Договор са колегама из Теленора је био да дођем у 9 и дочекам људе који би донели уређај који би нам користио за интернет током конференције. Већ у 10 до 9, нашао сам се са одговарајућим људима и помогао им да унесу уређај у Дом. Иако је сам уређај мали, његово постоље је незграпно, али атрактивно. Одмах смо га повезали и остало је само да га тестирамо. Ана је, по договору, ускоро пристигла са својим лаптопом, који је имао, испоставило се, велику улогу овог викенда. На опште Анино и моје изненађење, интернет није радио! Дошао је убрзо и Горан Ступар, члан Теленоровог PR тима, који је испробао интернет на свом мобилном телефону – из неког разлога, на њему је радио! То нас је мало збунило, па смо се преко телефона чули са Татјаном из техничке подршке која је покушала да нам на даљину поправи ситуацију, али нисмо успели. Договор је био да Татјана нешто касније дође до Дома и на лицу места открије проблем и, по могућству, реши га.

У међувремену смо Ана и ја по киши отишли до хотела Ројал, где су одсели наши гости. У фоајеу смо срели Бенцеа, а телефоном сам са рецепције јавио и осталима (Александру, Мартину и Марћину) да сиђу како бисмо се договорили, а договорили смо се да око пола један буду у Дому омладине, јер је ручак требало да почне у 13h. Бенце и Александар су кренули са мном и Аном назад до Дома, док су Мартин и Марћин одлучили да сами шећкају по граду. Додуше, исто су одлучиле и "ближе комшије" када су стигли до Дома.

Ана и ја смо се вратили на место дежурања и дочекали Татјану, која је донела свој лаптопић, како би испробала интернет, али и нови уређај, за случај да тренутни не функционише како ваља. На Татјанином лаптопу, интернет је радио беспрекорно, што нас је додатно збунило. После неких пола сата испробавања, закључили смо да Анин лаптоп, односно Виста на истом, не жели да ради ако нису ручно подешене ИП адресе (гејтвеј, ДНС сервери...). После подешавања, интернет је прорадио и код Ане и онда смо коначно могли да озваничимо чињеницу да нам ради интернет на конференцији! :)

Е да, када смо се враћали у Дом, на раскрсници смо срели Драгана који је најављивао да ће да оде својим пословима на неко време, али је стигао на време. До ручка, у Дому смо убијали време разговорима, што и није било тешко, јер се појављивало све више људи како је време текло. Упознали смо доктора Мирана Хладника и његову жену из Словеније, а први пут је шири википедијански аудиторијум имао прилике да се упозна са Миланом, односно Мицкијем :) Ђорђе је набројао ко је све дошао, па нећу да набрајам локалне посетиоце. Споменућу још и Роберта, који је такође успео да стигне из Новог Сада.

Нешто после један, већина нас се спустила доле до ресторана Сунце, где смо имали уплаћен ручак. Драган је, пак, остао горе да чува ствари и помаже техничарима у постављању... па, технике. Договор је био да се неко од нас попне горе у неком тренутку, како би Драган такође стигао да једе. Како нико није хтео (или бар нисам чуо иког да је хтео), пријавио сам се ја, али сам тек око 10 до 2 завршио са јелом. Додуше, неки гости су остали и после 2 у Сунцу, па смо Никола и ја (а мислим да је ту био и Драган) започели конференцију са десетак минута закашњења, без тих људи. Стигли су и они кроз пар минута и њихово првобитно одсуство нисмо нарочито осетили.

Ђорђе је писао о предавањима, тако да не бих ништа ту додао. Само бих приметио да су људи, упркос ниској температури у сали, остали чак и више од сат времена у Дому омладине након конференције, разговарајући и размењујући мишљења, углавном у стајаћој позицији. Невена и ја смо у извесном тренутку, негде око пола 8, кренули кућама, а где (и до када) су остали завршили заиста не знам. :) Све у свему, најбогатији и најзанимљивији дан конференције. --ФилиП ^_^ 00:37, 7. јануар 2009. (CET)[одговори]

Још малко слика[уреди | уреди извор]

Напомена: много занимљивих слика, штета да се не виде. Фото: Ђорђе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]