Википедија:Уживо/субота, 5. јун 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије

Четврта регионална конференција Викимедије Србије (кратак извештај)[уреди | уреди извор]

Првог дана су предавачи били:

  • Павле Ћосић и Милош Ранчић (о речницима)
  • Зоран Стефановић (Википедија као фактор балканских интеграција)
  • Орсоља Ђенеш, Марћин Ћислак и Мартин Цајзе (Википедије гостију)
  • Орсоља Ђенеш, Марћин Ћислак и Мартин Цајзе (техничке новости на Википедији)

Другог дана су предавачи били:

  • Воја Антонић (о Креманском пророчанству)
  • Милош Ранчић (о цензури)
  • Филип Маљковић (о стјуардима на Википедији)
  • Драган Сатарић и Ђорђе Стакић (кратко закључно излагање)

Предавања су добро прошла и публика је изгледала задовољно - није било осипања гостију, људи нису устајали и напуштали током предавања (ја сам очекивао да се како време одмиче значајно смањује број људи али то баш и није био случај).

Дебате су биле конструктивне и публика је у задовољавајућој мери учествовала у њима. Неке дебате су се толико развиле да је постојала опасност пробијања термина

Током првог дана попуњеност трибинске сале је била око две трећине. Отприлике подједнако су били заступљени људи из википедијанске заједнице и људи ван заједнице. Било је доста Википедијанаца који до сад нису долазили на састанке, што је лепо.

Ја бих посебно истакао последње предавање на коме су нам страни гости причали о својим искуствима са флегд ривјуз (измене непознатих корисника се не виде аутоматски већ тек након патролирања), опцији која је уведена и на немачкој и на пољској и на мађарској Википедији (одакле су гости). Разговор о овоме је био врло интересантан, гости су нам пренели своја искуства као уредника Википедије о овој прилично радикалној измени, предности и мане, и како то у пракси делује. Чини ми се да је углавном расположење наше заједнице било да нисмо претерано одушевљени идејом увођења ове опције код нас.

Током другог дана просечна попуњеност трибинске сале је била била слична оној првог дана (око две трећине), али је укупно више људи посетило конференцију. Предавање Воје Антонића су пратили углавном људи ван заједнице (са атеистичког форума, пријатељи и поштоваоци Воје Антонића). Неки од њих су после предавања отишли а дошло је још људи из заједнице. Значајан проценат људи који су били првог дана је дошао и другог дана.

Воја Антонић је сјајно припремио своје предавање и заиста је вешт говорник. Милош Ранчић је говорио о цензури и ту је вођена најврелија дебата.

Новинара није било превише. Нису снимали предавања већ су са стране узимали интервјуе гостију који су их занимали.

Са техничке стране није било проблема (микрофони, рачунари, пројектор, озвучење, Интернет).

Дом омладине је свој део посла одрадио ваљано и професионално, са логистичке старне је све протекло у најбољем реду.

Све укупно, поготово узевши у обзир проблеме у комуникацији са гостима и отказивања у последњи час, закључак је да је Конференција протекла врло добро. -- Обрадовић Горан (разговор) 10:42, 28. јун 2010. (CEST)[одговори]