Википедија:Шта је чланак?

С Википедије, слободне енциклопедије
Структура података Википедије
Тематски именски простори Именски простори за разговор
0 (Главни/Чланак) Разговор 1
2 Корисник Разговор с корисником 3
4 Википедија Разговор о Википедији 5
6 Датотека Разговор о датотеци 7
8 Медијавики Разговор о Медијавикију 9
10 Шаблон Разговор о шаблону 11
12 Помоћ Разговор о помоћи 13
14 Категорија Разговор о категорији 15
100 Портал Разговор о порталу 101
108 Књиге 109
118 Нацрт Разговор о нацрту 119
710 TimedText TimedText talk 711
828 Модул Разговор о модулу 829
2300 [[Википедија:Справица|]] 2301
2302 [[Википедија:Справица|]] 2303
-1 Посебно
-2 Медиј

Википедијански чланак је страница која у свом садржају има енциклопедијске информације. Добро написан енциклопедијски чланак идентификује значајну енциклопедијску тему, сумира свеобухватну тему, садржи референце ка поузданим изворима и везе ка другим сродним темама. Већина чланака садржи параграфе и слике, али се чланци могу направити и као самостални спискови или табеле. Ови спискови и табеле се такође сматрају ваљаним Википедијским чланком.

Странице вишезначних одредница, шаблони, навигације, корисничке странице, странице за разговор, странице датотека, странице категорија, странице за помоћ и странице правила Википедије нису чланци.

Назив чланка[уреди | уреди извор]

Види Википедија:Правила именовања чланака да научиш како да именујеш чланак.

Обим чланка[уреди | уреди извор]

Чланци се у великој мјери разликују по квалитету, од највиших, са статусом избраног до најнижих, кандидата за брзо брисање. Неки чланци су прилично дуги и богати садржајем, док су остали чланци краћи (могуће клице) или слабијег квалитета.

Именски простор[уреди | уреди извор]

„Чланак” се налази у главном именском простору Википедијиних страница (познат и као именски простор чланка или једноставно главни простор).

Главни именски простор, именски простор чланка или само главни простор, именски је простор Википедије који садржи енциклопедијски садржај, тј. у коме се налазе „живи” Википедијански чланци, за разлико од страница за тестирање.

Главни именски простор је подразумјевани простор и не садржи префикс у називу страница чланака. То се разликује од других именски простора гдје је име странице увијек са префиксом одређеног именског простора у коме се страница налази. Нпр, све корисничке странице имају префикс Корисник:, њихове странице за разговор Разговор са корисником:, шаблони Шаблон: и различите врсте унутрашњих административних страница Википедија: (као што је ова страница). Стога ће, свака страница направљена без префикса бити смјештена у именски простор чланка.

Главни именски простор не садржи странице, као што су:

 • именски простор Разговор за расправу о садржају чланка у главном именском простору (нпр. Разговор:Република Српска)
 • именски простор Википедија, за материјал о мета субјектима повезаним са Википедијом и у коме се налазе правила и смјернице, есеји, информације и процесне странице, као и друге мета теме о уређивању Википедије
 • именски простор Разговор о Википедији, за расправу о садржају у Википедијином простору и њиховом тумачењу (нпр. Разговор о Википедији: Администратори)
 • именски простор Посебно, чији садржај ствара софтвер на захтјев (нпр. Помоћ:Посебне странице)
 • именски простор Корисник, за странице користе поједини Википедијанци (нпр. Корисник:Пример)
 • именски простор Датотека, који се користи за описивање и приписивање слика
 • именски простор Медијавики, који се користи за дефинисање пречица и других низова текстова који се користе на Википедији

Не сматрају се све странице у главном именском простору чланцима, најважнији изузеци су:

 • Главна страна
 • стотине вишезначних одредница, које се користе за рјешавање сукоба именовања
 • више хиљада преусмјерења, које се корист за преусмјеравање једна странице на другу;
 • За потребе викистатистике, неке изузетно кратке и једноставне странице које се не рачунају као чланци.

Списак чланак и статистика[уреди | уреди извор]

Посебно:Све странице има списак свих страница у именском простору чланка и Википедија:Статистике за статистике Википедији и њеном расту.

Аутоматска дефиниција коју користи софтвер на Посебно:Статистике је: било која страница која се налази у именском простору за чланак, а није страница преусмјеравања и садржи најмање једну вики везу. Статистика софтвера тренутно нема могућност одређивања страница вишезначних одредница, међутим, не занемарује ни клице (али у сваком случају, многи чланци означени као клице су прилично значајни).