Википедија:16. рођендан Википедије на српском језику

С Википедије, слободне енциклопедије
 

ПРОСЛАВА 16 ГОДИНА ВИКИПЕДИЈЕ НА СРПСКОМ[уреди | уреди извор]

Датум и време: уторак, 19. фебруар од 16 часова[уреди | уреди извор]

Место: Музеј науке и технике, Викимедија Србије[уреди | уреди извор]

О прослави[уреди | уреди извор]

Википедија на српском језику, највећа јужнословенска онлајн енциклопедија, 16. фебруара слави 16 година постојања. Викимедија Србије је поводом ове прославе у уторак, 19. фебруара организовала посету Википедијанки стажисткињи у Музеју науке и технике. Након посете уследило је дружење у просторијама Викимедије Србије.

Википедија на српском језику тренутно има 615.351 чланак, али се тај број повећава из дана у дан. Из дана у дан све је више уредника и корисника који раде на увећању слободног садржаја о најразноврснијим темама из области историје, уметности, културе, спорта… Овим подухватима се све чешће придружују институције културе које могу да понуде богату литературу, као и дигитализовану грађу из својих архива. Као један од успешних примера где се Викимедијини пројекти, а у највећој мери Википедија, користе у повећању видљивости културне грађе јесте Музеј науке и технике. Због тога смо одлучили да гостима понудимо посету овом музеју, у коме тренутно стажира Теодора Лукић, сада већ искусна уредница Википедије.

Њен рад се заснива на дигитализацији и повећању видљивости слободног материјала из области науке и технике. Уредници и волонтери који се придруже прослави имали су прилику да завире иза сцене и виде како изгледа једно стажирање и каква се спона на тај начин може направити између Викимедијиних пројеката и институција културе.

Посетиоци су имали прилику да се упознају са богатим фондом музеја који укључује више од 400 експоната. Осим сталне поставке која је подељена у четири целине и која сведочи о технолошком развоју и његовом утицају на човека, посетили смо и новоотворену изложбу под називом - Гојко Варда, 60 година посвећених дизајну.

Посета музеју је трајала од 16 до 17:30 часова након чега смо дружење наставили у просторијама удружења уз освежење и торту.

За све оне који нису из Београда, обезбедили смо одређена средства за покривање путних трошкова. Заинтересовани су могли да се пријаве слањем мејла на kancelarija@vikimedija.org.


О Викимедији Србије

Викимедија Србије је волонтерска организација која чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз своје пројекте промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

Организација Адреса Контакт Званична страница
Викимедија Србије Дечанска 4/3, Београд Ивана Маџаревић
ivana.madzarevic@vikimedija.org
060/74-54-773
rs.wikimedia.org

Место и време[уреди | уреди извор]

 • Музеј науке и технике, Добрачина 51, Београд
 • Викимедија Србије, Дечанска 4, Београд
 • 19. фебруар 2019. године од 16 часовa

Присутни[уреди | уреди извор]

Додај своје име уколико желиш да учествујеш, користећи четири тилде (~).

 1. Ф± 23:42, 12. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 2. --IvanaMadzarevic (разговор) 10:06, 13. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 3. --Geograf208 (разговор) 16:53, 13. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 4. --Miljan Simonović (разговор) 02:13, 14. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 5. --Tekiii (разговор) 10:51, 18. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 6. --Марко Станојевић (разговор) 13:42, 18. фебруар 2019. (CET)Одговори[одговори]
 7. Neboysha87
 8. NemanjaAnt
 9. Djordjes
 10. Ivana Guslarević
 11. Bojan Cvetanović
 12. Mickey Mystique
 13. Just user
 14. WhatDoesThisButtonDo24
 15. Бојана Сатарић

Галерија[уреди | уреди извор]

Све фотографије могу се видети на Викимедијиној остави.