Пређи на садржај

Википедија:Пет стубова

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:Pet stubova)
Основни принципи Википедије могу се сажети у пет „стубова”:
Википедија је енциклопедија
Википедија обједињује многе карактеристике општих и специјализованих енциклопедија, алманаха и лексикона. Википедија није говорница, платформа за рекламирање, услужни издавач, оглед у анархији или демократији, збирка података без икаквог критеријума или веб-директоријум. Она није речник, новина, нити збирка изворних докумената, иако неке њене колеге, пројекти Викимедије, јесу.
Википедија је написана са неутралне тачке гледишта
Тежимо чланцима који утемељују и објашњавају главне тачке гледишта у непристрасном тону, дајући подједнаку ваљаност с обзиром на њихов значај. Избегавамо заступање и карактеризујемо информације и питања уместо да их расправљамо. У неким областима може постојати само једна добро позната тачка гледишта; у другима, описујемо вишеструке тачке гледишта, представљајући сваку прецизно и у контексту, а не као „истину” или „најбоље гледиште”. Сви чланци морају тежити ка проверљивом тачношћу, наводећи поуздане, ауторитативне изворе, нарочито када је тема контроверзна или је о живим особама. Лична искуства, тумачења или мишљења уредника не припадају.
Википедија је слободан садржај који свако може да користи, уређује и дели
Пошто сви уредници слободно лиценцирају свој рад јавности, ниједан уредник није власник чланка и сви доприноси могу бити и биће немилосрдно уређивани и дељени. Поштујте законе о ауторским правима и никада не плагирајте из извора. Позајмљивање неслободних датотека се понекад дозвољава поштеном употребом, али тежите томе да прво пронађете слободне алтернативе.
Уредници Википедије требалo би да се односе једни према другима са поштовањем и уљудношћу
Поштујте своје колеге Википедијанце, чак и када се не слажете. Примените Википедијин бонтон и не упуштајте се у личне нападе. Тражите консензус, избегавајте уређивачке ратове и никада немојте да ометате Википедију да бисте нешто доказали. Поступајте у доброј намери и претпоставите добру намеру других. Будите отворени и стрпљиви са новајлијама. Уколико дође до сукоба, мирно их расправите на одговарајућим страницама за разговор, пратите процедуре за решавање сукоба и размотрите чињеницу да овде постоје 691.645 других чланка на Википедији на српском језику за побољшање и расправу.
Википедија нема чврстих правила
Википедија има правила и смернице, али оне нису уклесане у камен; њихов садржај и тумачење могу да се развијају током времена. Принципи и дух важнији су од дословних речи, а понекад и побољшање Википедије захтева прављење изузетака. Будите одважни, али не и брзоплети, при ажурирању чланака. И немојте се гристи због прављења грешака: свака претходна верзија странице је сачувана, тако да се грешке могу лако исправити.