Википедија:Вики библиотекар

С Википедије, слободне енциклопедије
 

Вики библиотекар је пројекат чији су циљеви:

  • информисање и обука библиотекара
  • темељно упознавање са свим програмима и припрема библиотекара за учешће у активностима Викимедије Србије
  • постављање нових страница на Википедији везаних за саме библиотеке и њихову културну делатност
  • постављање галерије слика везаних за библиотеке или установе у чијем су оне саставу
  • постављање што квалитетнијих и потпунијих библиографских података везаних за библиотеке и њихову делатност уз поштовање свих ауторских права (линкови до комплетних садржаја текстова, библиографски подаци о штампаним и електронским изворима информација и сл.).

Кључне активности пројекта[уреди | уреди извор]

  • Организација 5–8 трочасовних предавања у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ и другим културно-образовним институцијама у Србији о Викимедији Србије и Википедији, као и о уређивању страница на Википедији.
  • Организација 5–8 шесточасовних радионица у електронским учионицама (до 12 полазника по радионици) у Универзитетској библиотеци и другим установама ван Београда које поседују техничку опрему и приступ интернету.
  • Организација 2–4 уређивачка маратона као помоћ заинтересованим колегама за постављање садржаја на Википедију.
Увод у слободне лиценце
Добро дошли на Википедију
Уређивање Википедије
Илустровање Википедије
{{ВикиБиб2015}} - 2015. година
{{ВикиБиб2016}} - 2016. година
  • Пријавите се на Ваш кориснички налог (који сте претходно креирали).
  • У заглављу са десне стране кликните на Ваше корисничко име да бисте започели уређивање на својој корисничкој страни.
  • Почните да уређујете страницу са неколико реченица о себи (име, године, место-град рођења, основна школа, факултет, хоби, радно место и сл).
  • Своје име подесите да буде подебљан текст, а назив основне и средње школе да буде курзиван текст. Место или град где сте рођени повежите унутрашњом везом (плави линк).
  • Направите поднаслов „Библиотека“ и у оквиру њега напишите две три реченице о томе.
  • На интернету пронађите сајт Ваше библиотеке/институције.
  • Направите поднаслов „Референце“ и у оквиру њега ставите шаблон reflist
  • Ископирајте линк сајта гимназије и референцирајте текст у одељку „Библиотека“ према упутству са предавања.
  • Направите поднаслов „Моје омиљене државе“ и у оквиру њега направите списак од три до пет држава по избору, користећи неки од начина за набрајање и повежите их унутрашњом везом.
  • Направите поднаслов „Спољашње везе“ и у оквиру њега направите спољашње везе ка линку сајта Ваше библиотеке, и још два сајта по избору (никако фејсбук, твитер и друге друштвене мреже).
  • Идите на http://commons.wikimedia.org и пронађите неку слику која Вам се свиђа (у претраживач укуцајте на пример Београд и видите шта ће бити понуђено).
  • Када одаберете жељену слику ископирајте њен назив и поставите је на Вашу корисничку страницу према упутству са уводног предавања.
  • На крају Ваше странице убаците категорију Категорија:Википројекат ГЛАМ/ВикиБиб 2015.
  • Кликните на дугме Прикажи претпреглед и видите како изгледа Ваша страница. Ако Вам се свиђа притисните дугме Сачувај страницу.

(Ако Вам се не свиђа - уредите страницу да изгледа онако како Вама одговара)

Успешно сте завршили Ваше прво уређивање на Википедији. Честитамо!

Почеци пројекта[уреди | уреди извор]

Идеја за пројекат Вики библиотекар настала је 12. децембра 2013. године на догађају везаном за ЦЦ лиценце одржаном у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” и њени творци су Александра Поповић и Ђорђе Стакић. Агенда тог догађаја доступна је овде, а фотографије овде.

Прва обука и радионица за припрему пројекта одржана је 30. јануара 2014. у библиотеци. Током лета 2014. поднет је Викимедији Србије предлог пројекта Вики библиотекар и пројекат је убрзо одобрен за 2015. годину. Аутори првог акредитованог пројекта су: Александра Поповић, Оја Кринуловић и Ђорђе Стакић.

Предавања[уреди | уреди извор]

  • 12. фебруар 2015 - Ђорђе Стакић је одржао уводно предавање за учеснике пројекта Вики-библиотекар. Присутно је било 10-ак учесника, од којих су 3 особе биле из 3 различите библиотеке, а остали из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Слике можете видети овде.

  • 20. фебруар - Александра Поповић (Оја Кринуловић и Ђорђе Стакић) је одржала уводно предавање на Скупштини Заједнице универзитета у Србији Акредитован курс Вики-библиотекар за 2015. годину у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”. Објашњен је пројекат у краћим цртама и акредитован семинар Вики-библиотекар код Народне библиотеке Србије. Присуствовало је 34 полазника из различитих градова Србије (Крагујевца, Лесковца, Ниша, Новог Сада). Ту је и договорена радионица са Централном библиотеком Универзитета у Новом Саду која би била одржана у њиховој библиотеци. Презентацију и слике са Скупштине можете видети овде.

  • 16. i 17. април - Александра Поповић и Оја Кринуловић су присуствовале стручном скупу Усклађивање потреба и могућности у савременом библиотекарству у Требињу који је организовало Друштво библиотекара Републике Српске. Више информација о темама скупа можете погледати на линку [1]. Александра Поповић (Оја Кринуловић и Ђорђе Стакић) је излагала рад на тему ЗНАЧАЈ БИБЛИОТЕКА И ВИКИПЕДИЈЕ У ШИРЕЊУ ОБРАЗОВАЊА пред више од 100 присутних библиотекара из Републике Српске и Републике Србије. Презентацију и слике са скупа можете видети овде.

  • 23. април - Александра Поповић и Оја Кринуловић су одржале предавање у Народној библиотеци Ужице на тему Википедије и Викимедије Србије, као и на тему уређивања чланака на Википедији Србије. Присуствовала је 21 особа (Народна библиотека Ужице, ОШ "Душан Јерковић", Учитељски факултет, Народни музеј Ужице, Народно позориште Ужице и библиотекарка Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине. Слике можете видети овде.

  • 14. мај - Александра Поповић и Оја Кринуловић су одржале предавање у Централној библиотеци Универзитета у Новом Саду на тему Википедије и Викимедије Србије, као и на тему уређивања чланака на Википедији Србије. Ивана Гусларевић је одржала предавање на тему GLAM пројеката Викимедије Србије. Присуствовало је 16 колега (Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Учитељски факултет на мађарском језику у Суботици Универзитета у Новом Саду, Градска библиотека у Новом Саду и Библиотека Матице српске). Слике можете видети овде.

  • 05. јуни - Драгана Столић је одржала предавање у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" поводом доласка делегације Wikimedia фондације. Предавање је садржало основне информације о историји Универзитетске библиотеке, њеном раду, пројекту Вики-библиотекар, изазовима и плановима за будућност везану за продужетак истог пројекта и за наредну годину. Презентацију и слике можете видети овде.

  • 11. јуни - Александра Поповић и Оја Кринуловић су одржале предавање у Бањи Врујци на тему Википедије и Викимедије Србије, као и на тему уређивања чланака на Википедији Србије. Присуствовало је 21 колега (Народна библиотека Осечина, Градска библиотека, дечије одељење "Слободана Ж. Марковића" из Љига, Градска библиотека Лајковац, Библиотека "Милован Глишић" из Мионице, Градска библиотека Лајковац, Матична библиотека "Љубомир Ненадовић" из Ваљева, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" из Београда и Библиотека града Београда). У сарадњи са Интернет клубом Љиг је организован овај догађај и били су представници Колубарског округа. Слике можете видети овде.

  • 23. јуни - Сања Антонић је одржала предавање у Библиотеци Етнографског музеја у Београду. Кроз разговор и презентацију представљен је пројекат Вики-библиотекар, Викимедија Србије и уређење чланака на Википедији. Присуствовало је 10 колега из 9 различитих установа (Музеја жртава геноцида, Музеја савремене уметности, Етнографског музеја, Позоришног музеја, Војно-медицинске академије, Завода за заштиту природе Србије, Архива Србије, Народног музеја и Библиотеке града Београда). Презентацију и слике можете видети овде.

  • 03. јул - Сања Антонић је организовала предавање за ученике основних и средњих школа, као и студенте који припадају организацији Савеза извиђача Србије. Присуствовали су ученици основних школа (ОШ "Михаило Петровић Алас", ОШ "Драгојло Дудић", ОШ "Свети Сава"), средњих школа (ЕТШ "Никола Тесла", Зуботехничка школа, Пољопривредна школа са домом ученика ПКБ и Ваздухопловна академија), студенти (Факултет политичких наука Универзитета у Београду). Извиђачи су упознати са Википедијом Србије и основним принципима рада у њој. Слике можете видети овде.

  • 25. и 26. септембар - Александра Поповић и Милица Шевкушић су присуствовале научној међународној конференцији Дигитална хуманистика у Београду коју је организовао Филолошки факултет Универзитета у Београду. Више информација о темама скупа можете погледати на линку Програм конференције. Александра Поповић и Милица Шевкушић (и Ђорђе Стакић) су излагале рад на тему Библиотеке и Википедија заједно на вебу: слободно знање за све. Презентацију и слике можете видети овде.

  • 06. октобар - Александра Поповић и Милица Шевкушић су одржале предавање о Википедији Србије, Викимедији фондацији, Викимедији Србије и уређивању чланака на Википедији. Присуствовало је 11 колега из институтских библиотека из Београда (Институт за нуклеарне науке Винча, Институт за кукуруз Земун Поље, Институт за педагошка истраживања, Историјски институт). Презентацију и слике можете видети овде.

  • 10. и 11. децембар - Александра Поповић и Оја Кринуловић су присуствовале конференцији "Услуга по мери корисника 21. века: примена информационо-комуникационих технологија у библиотекама" коју је организовала Библиотека града Београда. Александра Поповић (Оја Кринуловић и Ђорђе Стакић) је представила заједнички рад Наука отвара своја врата Википедији: релевантне информације на длану. Програм конференције, презентације и текстове можете погледати Програм конференције. Презентацију и слике можете видети на линку овде.

  • 17. децембар - Одржан је последњи састанак најуспешнијих полазника Вики-библиотекар курса и подељени су пригодни поклони. Представљени су најбољи чланци. Слике можете видети овде.

Радионица 1[уреди | уреди извор]

Прва реализација пројекта „Вики библиотекар“ била је у четвртак 26. марта и петак 27. марта 2015. у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Првог дана била је обука и радионица, а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић и Сања Антонић (Универзитетска библиотека), гост предавач била је Милица Жарковић (Викимедија Србије). Другог дана, радионицу уређивања водили су Оја Кринуловић, Сања Антонић,Миле Стијеповић и Матеа Милошевић(Универзитетска библиотека), Ђорђе Стакић (Викимедија Србије; Математички факултет Универзитета у Београду), Миљана Тодоровић (Математички факултет Универзитета у Београду) и волонтер Марко Адам (Викимедије Србије).

Корисници Написани чланци
Корисник:Snezana77 Антонио Ђенезио Марио Паници, Инфотека
Корисник:JelenaBanovic Народна библиотека Ариље
Корисник:Veki Zupan Vesna Župan
Корисник:Skandiva Назив за боју (лингвистика)
Корисник:Djurjevak Милан Вапа
Корисник:Srba2015 Миленко Маричић, Мирослава Мира Чохаџић
Корисник:Gordana Petronijevic Biopolimeri
Корисник:Zoricababic Љубав у Тоскани
Корисници Допуњени чланци
Корисник:Ziva73 Зорка Карађорђевић, Српско буре, Драгослав Поповић
Корисник:Milenicar Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду
de:Benutzer:MissDecibel de:Bibliothek der Universität Belgrad

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту: 8
  • Број учесника/ца на радионицама: 11
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику: 9
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику: 2
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику: 1
  • Број датотека постављених на Викимедијину оставу: 6
  • Број датотека са Викимедијине оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.): 6
  • Број медијских појављивања: 0

Уређивачки маратон "Отворена наука"[уреди | уреди извор]

Први уређивачки маратон, у оквиру пројекта "Вики-библиотекар" одржан је 30.3.2015. године у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду. Модератори: Оја Кринуловић и Сања Антонић (Универзитетска библиотека Београд), гост Милица Жарковић (Викимедија Србије).Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци
Корисник:Milenaubsm Отворена наука
Корисник:MissDecibel Берлинска декларација о отвореном приступу научном знању
Корисник:Draganast Отворени приступ (део), Сима М. Милојевић
Корисник:JelenaBanovic Будимпештанска декларација, Бетезданска изјава о објављивању у отвореном приступу
Корисник:Antioksidans Кејптаунска декларација о отвореном образовању
Корисник:Lessormore Отворени приступ (део), OPUS (софтвер), en:OPUS (software)
Корисници Допуњени чланци
Корисник:MMatea Софтвер отвореног кода, Дигитализација српске културе

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту: 3
  • Број учесника/ца на уређивачком маратону: 7
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику: 8
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику: 1
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику: 1
  • Број датотека постављених на Викимедијину оставу:2
  • Број датотека са Викимедијине оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.): 2
  • Број медијских појављивања: 1

Уређивачки маратон "Јован Цвијић : 150 година од рођења"[уреди | уреди извор]

Други уређивачки маратон, у оквиру пројекта "Вики-библиотекар" одржан је 26.6.2015. године у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду. Модератори: Оја Кринуловић, Сања Антонић, Александра Поповић, Матеа Милошевић, Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека Београд), гости Милица Жарковић и Ивана Гусларевић (Викимедија Србије). На маратону су учествовали студенти Географског факултета Универзитета у Београду, библиотекари Библиотеке града Београда и библиотекари Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци
Корисник:Sdarko1992 Веначне планине
Корисник:MajaGeograf93. Пол Видал де ла Блаш
Корисник:Mermaid39 Палеоклиматологија
Корисник:Indjnat Микроклима
Корисник:Krisstev Албрехт Пенк
Корисник:Tajci_95 Гласник Српског географског друштва
Корисник:Popovic D Неотектоника
Корисник:Bubamara94 Боговинска пећина
Корисник:Биљана Стевлић Карстологија
Корисник:MMatea Арчибалд Гики
Корисници Допуњени чланци
Корисник:Njegos90 Пештерско поље
Корисник:Весна Арсић Крашко поље, Увала, Вртача
Корисник:Ojce Атанасије Пејатовић
Корисник:Sanjageni Бачка тврђава, Тврђава Рам, Голубачки Град

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту: 2
  • Број учесника/ца на уређивачком маратону: 16
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику: 10
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику: 8
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику:
  • Број датотека постављених на Викимедијину оставу:
  • Број датотека са Викимедијине оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.):
  • Број медијских појављивања:1 (РТС) + 2 објаве организатора (Блог Викимедије, Универзитетска библиотека)

Уређивачки маратон: "Библиотекари заједно на Википедији"[уреди | уреди извор]

Трећи уређивачки маратон, у оквиру пројекта "Вики-библиотекар" одржан је 24.11.2015. године у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду. Модератори: Александра Поповић и Ђорђе Стакић. На маратону су учествовали библиотекари Библиотеке града Београда, библиотекари Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", библиотекар Учитељског факултета Универзитета у Београду, библиотекар Института техничких наука САНУ, библиотекари Народне библиотеке Ужице, библиотекар Историјског института у Београду, библиотекар Математичког факултета Универзитета у Београду, библиотекар Института за нуклеарне науке Винча, библиотекар-волонтер Милица Вучетић. Писању чланака се прикључило 21 колега. Колеге из Ужица су радили чланке у Народној библиотеци Ужице и консултовали смо се телефонски и преко интернета. Колеге, које нису физички могли да дођу у Универзитетску библиотеку, су се са својих радних места или од куће придружили Уређивачком маратону. Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци
Корисник:Skaramuš Културни херој (часопис)
Корисник:11sasapus11 Дејвид Гемел, Индијски ноктурно
Корисник:MМatea Београдске општинске новине, Тежак (новине), Стармлади
Корисник:Романа Јабука Но драма, Кејт Дикамило
Корисник:Sanja cvrkota Десанка Стаматовић, Богословље (часопис)
Корисник:Antioksidans Угашени вулкани Србије
Корисник:Ziva73 Панајот Папакостопулос
Корисник:Снежана Живковић Друштво књижевника Београда, Књижевне вертикале
Корисник:Jelica ilic minic Лексикологија, Хомонимија, Библиотека Више школе за образовање васпитача
Корисник:Lessormore Pleurant
Корисник:Ojce Божићна звезда (биљка), Основна школа „1300 каплара“ (Београд)
Корисник:Sanjageni Љубица Ђукановић, Живојин Јуришић
Корисник:Djordjes Александар Ивић
Корисник:Bojamarin Опанчарска чесма (Ужице)
Корисник:Shell555 Божидар Максимовић
Корисник:Miljanatodorovic Мате чај, Горица Нешовић
Корисник:CumulusBGD Сакамото Рјома, Ивасаки Јатаро, Такечи Ханпеита, Јошида Тоџо, Кихеитаи, Шинсенгуми, Каиентаи, Нарасаки Рјо, Мимаваригуми, Кацу Каишу
Корисник:BuhaM Споменик природе Шам-дуд, Киригами, Топијар, Конструкција (папирна), Поп-ап књиге
Корисник:Mistersmi Вести (новине из Ужица)
Корисник:Brankoni1957 Dragan Stojnić (šahista)
Корисници Допуњени чланци
Корисник:11sasapus11 Књижевност за децу
Корисник:Ziva73 Аћим Медовић
Корисник:Lessormore Мртвачки плес
Корисник:Draganast Томас Ман
Корисник:Ojce Мари Мари
Корисник:BuhaM Црни бор

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту: 0
  • Број учесника/ца на уређивачком маратону: 21
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику: 44
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику: 6
  • Број датотека постављених на Викимедијину оставу:
  • Број датотека са Викимедијине оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.):
  • Број медијских појављивања:

Радионица 2[уреди | уреди извор]

Друга реализација пројекта „Вики библиотекар“ била је у четвртак 23. априла и петак 24. априла 2015. у Народној библиотеци Ужице. Првог дана била је обука и радионица, а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Александра Поповић,Оја Кринуловић и Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека). Другог дана, радионицу уређивања водили су Оја Кринуловић, Александра Поповић,Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека) и Милица Жарковић(Викимедије Србије).

Корисници Написани чланци
Корисник:Bojamarin Малиша Атанацковић, Школски лист (часопис), Чесма Пекарско-механског еснафа (Ужице)
Корисник:Ратка Вучковић Видан Николић
Корисник:Freni T. Народни музеј Ужице
Корисник:Dilemmax Соколски дом (Соколана) у Ужицу
Корисник:Dusicam Прва основна школа краља Петра Другог Ужице
Корисник:Leska55 Добросав М. Ружић
Корисник:Sara23m Чесме Центра и Ракијске пијаце(Ужице)
Корисник:Natalijacer
Корисник:Abjelic Љубомир Симовић, Amtsblatt, Milutin Uskoković , Прота Милан Ђурић
Корисник:GordanaSkakavac Народно позориште у Ужицу
Корисник:Mistersmi Народна библиотека Ужице, Часопис Међај, Зоран Јеремић
Корисници Допуњени чланци
Корисник:Biblijana Водопад у Гостиљу
Корисник:Bibliopcela Љубица Чакаревић

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту 1
  • Број учесника/ца на радионицама 12
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику 9
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику 2
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику 0
  • Број датотека постављених на Викимедијину Оставу 7
  • Број датотека са Викимедијине Оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.) 7
  • Број медијских појављивања 1

Радионица 3[уреди | уреди извор]

Трећа реализација пројекта „Вики библиотекар“ била је у четвртак 7. маја и петак 8. маја 2015. у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Првог дана била је обука и радионица, а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић и Александра Поповић (Универзитетска библиотека), гост је била Ивана Гусларевић (Викимедија Србије). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Сања Антонић и Матеа Милошевић(Универзитетска библиотека), Ђорђе Стакић (Викимедија Србије; Математички факултет Универзитета у Београду), Милица Жарковић (Викимедија Србије),Миљана Тодоровић (Математички факултет Универзитета у Београду) и Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ).

Корисници Написани чланци
Корисник:Tatjana Milenkovic Библиотека Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије
Корисник:Divna1 Неа Флогита
Корисник:Vladtod84 Брана Цветковић
Корисник:Olivera72 Библиотека Музеја савремене уметности у Београду ,
Корисник:Violeta011 Сликовница
Корисник:jelica ilic minic Учитељски факултет Универзитета у Београду, Стана Ристић
Корисник:Biljana Milatovic
Корисник:Љиљана Дукић Звучно огледало (часопис), Годишњак Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима
Корисник:CumulusBGD Жан-Мишел Баскијат
Корисник:Ksenija75 Милан Ђурић (инжењер)
Корисник:Ziva73 Елизабета Рос
Корисник:Sanjageni Душан Кашић
Корисници Допуњени чланци
Корисник:Olivera72 Музеј савремене уметности
Корисник:Љиљана Дукић Расковник
Корисник:CumulusBGD Београдска политехника
Корисник:Suncica 8888 Манастир Витовница
Корисник:culigen56 Манастир Витовница
Корисници Остали доприноси: нови чланци
Корисник:Ziva73 Лазар Генчић
Корисник:Lessormore Акротерија, Астилос, Адамов стил, Балустрада, Балатура, Брус (алатка)
Корисник:MMatea Дигиталне аудио књиге у DAISY формату, Digitalizacija
Корисници Остали доприноси: допуњени чланци
Корисник:Lessormore Аркада (архитектура), Амфитеатар, Баптистеријум, Брвнара, Балкон, Вијадукт, Седам слободних вештина

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту 5
  • Број учесника/ца на радионицама 12
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику 9
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику 2
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику /
  • Број датотека постављених на Викимедијину Оставу ?
  • Број датотека са Викимедијине Оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.)?
  • Број медијских појављивања /

Радионица 4[уреди | уреди извор]

Четврта реализација пројекта „Вики библиотекар“ била је у четвртак 14. маја и петак 15. маја 2015. у Централној библиотеци Универзитета у Новом Саду. Првог дана била је обука и радионица, а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић, Александра Поповић, Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека), гост је била Ивана Гусларевић (Викимедија Србије). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Миле Стијеповић(Универзитетска библиотека) и Ђорђе Стакић (Викимедија Србије; Математички факултет Универзитета у Београду).

Корисници Нови чланци
Корисник:Carpediemmm Шијали Рамамрита Ранганатан, Пет закона библиотекарства
Корисник:Oliveraobradovic Црногорац к свемогућему Богу, Ода на дан рођења сверусијског императора Николаја Првога, Јанко Веселиновић допуна
Корисник:Bibliotekar01v Orbis (časopis)
Корисник:Majskelipe, Корисник:Diridondica Драгиња Перваз
Корисник:Slavuj7 (неулогован) Germanistika
Корисник:Bibliotekar02h Учитељски факултет на мађарском наставном језику
Корисник:Savica67 Pavle Riđički
Корисник:Bobana1980 Metalni sapuni
Корисник:Gordana.rudic Библиотека Департмана за математику и информатику (Нови Сад)
Корисник:Klaudijaslpv Градска библиотека у Новом Саду
Корисници Допуњени чланци
Корисник:Black83wizard Петар II Петровић Његош
Корисник:Savica67 Мокрин
Корисници Остали доприноси: нови чланци
Корисник:Ziva73 Чедомир Ђурђевић, Роман Сондермајер, Јордан Стајић
Корисник:Lessormore Piano nobile, Bible moralisée, Вила (грађевина), Recueil des travaux de l’Institut des sciences techniques de l’Academie serbe des sciences et arts
Корисници Остали доприноси: допуњени чланци
Корисник:Lessormore Капела (грађевина), Вестверк, Вртни град

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту 4
  • Број учесника/ца на радионицама 13
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику 12
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику 3
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику
  • Број датотека постављених на Викимедијину Оставу
  • Број датотека са Викимедијине Оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.)
  • Број медијских појављивања

Радионица 5[уреди | уреди извор]

Пета радионица пројекта Вики-библиотекар била је у среду 10. јуна и четвртак 11. јуна у Бањи Врујци. Првог дана била је обука колега за рад у Википедији, а другог дана уређивање чланака. Обуку и радионицу првог дана су водиле Александра Поповић и Оја Кринуловић. Другог дана су им се прикључиле Милица Жарковић, менаџер образовног пројекта Викимедије Србије и Јована Милошевић, волонтер. На радионици је било 18 учесника (Народна библиотека Осечина, Градска библиотека, дечије одељење "Слободана Ж. Марковића" из Љига, Градска библиотека Лајковац, Библиотека "Милован Глишић" из Мионице, Градска библиотека Лајковац, Матична библиотека "Љубомир Ненадовић" из Ваљева и Библиотека града Београда).

Корисници Нови чланци
Корисник: Весна Арсић Послови и дани
Корисник: Vesna Arsić Неспоразум у Москви
Корисник: Bibliotekaana Народна библиотека Осечина
Корисник: Bujrum014 Љубинка Перинац Станков
Корисник: Ljigmarijana Библиотека "Милован Глишић" Мионица
Корисник: MilaMilla Фонд периодике Библиотеке града Београда
Корисник: 11MilaMilla Фонд периодике Библиотеке града Београда
Корисник: Librarianta Завичајно одељење Библиотеке града Београда
Корисник:Vanjasasa Библиотека „Љубомир Ненадовић" Ваљево
Корисник: Aleksandrabgb Паунска бања
Корисник:Caki71 БИСИС, Војислав Николајевић
Корисник: Mrebic Библиотека “Милован Видаковић”
Корисник: Ntrkulja Лопо Гонсалевеш, Til Broner
Корисник: Snukica Звездани тренутак, Повеља (часопис)
Корисник: Aleksandra Marinko Ђорђе Јовановић (књижевник), Адријана Марчетић
Корисник: Marina Nedjic Читалачка значка, Јован Делић
Корисник: Романа Јабука Дечје одељење Библиотеке града Београда , Антонио Табуки
Корисник: Snezana kavalic-arsenijevic Крста Ломић
Корисник: Snezana Kavalić Пројекат Светлост у сваком дому
Корисници Допуњени чланци
Пример Пример
Пример Пример
Пример Пример
Пример Пример

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту 2
  • Број учесника/ца на радионицама 18
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику 16
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику
  • Број датотека постављених на Викимедијину Оставу
  • Број датотека са Викимедијине Оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.)
  • Број медијских појављивања

Радионица 6[уреди | уреди извор]

Шеста реализација пројекта „Вики библиотекар“ била је у четвртак 5. новембра и петак 6. новембра 2015. у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Првог дана била је обука и радионица, а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Александра Поповић и Оја Кринуловић (Универзитетска библиотека). Другог дана, радионицу уређивања водили су Оја Кринуловић, Миле Стијеповић и Матеа Милошевић (Универзитетска библиотека), Миљана Тодоровић (Математички факултет Универзитета у Београду), Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ) и Милица Вучетић (дугогодишњи Википедијанац - волонтер). Радионици је присуствовало 11 колега (Библиотека Града Београда, Библиотека Етнографског музеја Београд, Институт за нуклеарне науке Винча, Институт за кукуруз Земун Поље, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Институт за педагошка истраживања, Историјски институт).

Корисници Нови чланци
Корисник:Sanja cvrkota Милош Весин, Црква Светог Александра Невског допуна
Корисник:BuhaM Варијетети мезијске букве жутог лишћа, Европска буква, Crni dud, Бели дуддопуна
Корисник:Shell555 Даница Милић, Настас Петровић
Корисник:Svetlana Hristina Зборник Института за педагошка истраживања
Корисник:Brankoni1957 Božidar Đurašević
Корисник:Apotropej Библиотека Етнографског музеја
Корисник:Cirkulacija Драшко Гаговић
Корисник:Prevoz Владимир Васић
Корисник:Izdavanje Стеван Луковић
Корисник:Natalija725 Институт за кукуруз Земун Поље
Корисник:Umetnost59 Прва српска читаоница

Остали доприноси:

  • Број волонтера ангажованих на пројекту 4
  • Број учесника/ца на радионицама 11
  • Број написаних чланака на Википедији на српском језику 11
  • Број допуњених чланака на Википедији на српском језику
  • Број написаних/допуњених чланака на Википедији на другом језику
  • Број датотека постављених на Викимедијину Оставу
  • Број датотека са Викимедијине Оставе коришћених на Вики пројектима (Википедија, Викиречник и сл.)
  • Број медијских појављивања

Додатне радионице[уреди | уреди извор]

Прва додатна радионица[уреди | уреди извор]

Прва додатна радионица је одржана 29. септембра. На њој је била обука колега који су већ прошли основни курс за уређење чланака у Википедији. Обуку и радионицу водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић и Миле Стијеповић. На радионици је било 5 учесника. Било је троје колега из Народне библиотеке Ужице и двоје колега из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Корисничка имена су: Bojamarin, Mistersmi, Abjelic, JelenaBanovic и Draganast. Дорађивали су се чланци који су већ били постављени (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци.

Друга додатна радионица[уреди | уреди извор]

Друга додатна радионица је одржана 30. септембра. На њој је била обука колега који су већ прошли основни курс за уређење чланака у Википедији. Обуку и радионицу водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић и Миле Стијеповић. На радионици је било 7 учесника. Било је опет троје колега из Народне библиотеке Ужице и четворо колега из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Корисничка имена су: Bojamarin, Mistersmi, Abjelic, Ziva73, MMatea, Snezana77 и Draganast. Дорађивали су се чланци који су већ били постављени (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци) и постављени су нови чланци (Школски лист, Часопис Међај, Сима Милојевић, Драгослав Поповић, Инфотека, Amstblatt ) и допуњени други чланци (Дигитализација српске културе, Милутин Ускоковић).

Трећа додатна радионица[уреди | уреди извор]

Трећа додатна радионица је одржана 02. новембра. На њој је била обука колега који су већ прошли основни курс за уређење чланака у Википедији. Обуку и радионицу водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Миле Стијеповић, Игор Живановић, Матеа Милошевић (сви из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић") и Милица Вучетић (волонтер). Било је 7 полазника (Библиотека града Београда, Библиотека Музеја савремене уметности и Учитељски факултет Универзитета у Београду). Корисничка имена су : Ntrkulja, Snukica, Caki71, Vesna Arsić, Романа Јабука, Olivera 72, Jelica ilic minic. Дорађивали су се чланци који су већ били постављени (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци) и постављени су нови чланци или су допуњавани чланци који су били у зачетку:Антонио Табуки, Стана Ристић, Неспоразум у Москви, Повеља (часопис), Војислав Николајевић, Til Broner, Библиотека Музеја савремене уметности, Музеј савремене уметности.

Четврта додатна радионица[уреди | уреди извор]

Четврта додатна радионица је одржана 04. новембра. На њој је била обука колега који су већ прошли основни курс за уређење чланака у Википедији. Обуку и радионицу водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Миле Стијеповић, Игор Живановић, Матеа Милошевић (сви из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић") и Милица Вучетић (волонтер). Било је 7 полазника (Библиотека града Београда и Филолошки факултет Универзитета у Београду). Корисничка имена су : Љиљана Дукић, 11MilaMilla, Snežana Kavalić, Mrebic, Marina Nedjic, Aleksandra Marinko. Дорађивали су се чланци који су већ били постављени (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци) и постављени су нови чланци или су допуњавани чланци који су били у зачетку: Јован Делић, Годишњак Катедре за српску књижевност и јужнословенске књижевности, Библиотека Милован Видаковић, Фонд периодике Библиотеке Града Београда, Пројекат Светлост у сваком дому, Адријана Марчетић.

Пета додатна радионица[уреди | уреди извор]

Пета додатна радионица је одржана 19. новембра. На њој је била обука колега који су већ прошли основни курс за уређење чланака у Википедији. Обуку и радионицу водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић, сви из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић"), Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ) и Миљана Тодоровић (Математички факултет Универзитета у Београду). Било је 5 полазника (Библиотека града Београда, Историјски институт, Институт за нуклеарне науке Винча, Централна библиотека Нови Сад). Корисничка имена су : Sanjacvrkota, BuhaM, Shell555, Brankoni1957, Oliveraobradovic. Допринос је дао и корисник Lessormore са чланцима Вила (грађевина), Зборник радова (Машински институт Српске академије наука) и Recueil des travaux de l’Institut des sciences techniques de l’Academie serbe des sciences et arts. Дорађивали су се чланци који су већ били постављени (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци) и постављени су нови чланци или су допуњавани чланци који су били у зачетку: Јанко Веселиновић, Црква Светог Александра Невског, Европска буква, Црни дуд, Бели дуд, Настас Петровић.

Шеста додатна радионица[уреди | уреди извор]

Шеста додатна радионица одржана је 01. децембра. Радионицу су водиле Оја Кринуловић и Александра Поповић. Присуствовало је троје библиотекара из Ужица, један из Новог Сада и један из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Дорађивали су се раније постављени чланци, допуњавали и креирали нови чланци (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци, убацивани су шаблони). Корисничка имена су : Oliveraobradovic, Skaramuš, Bojamarin, Abjelic, Mistersmi. Нови чланци: Мачевалачки клуб Војводина, Чесма Пекарско-механског еснафа (Ужице), Зоран Јеремић, Прота Милан Ђурић; допуна Јанко Веселиновић.

Седма додатна радионица[уреди | уреди извор]

Седма додатна радионица одржана је 02. децембра. Радионицу су водиле Оја Кринуловић и Александра Поповић. Присуствовало је троје библиотекара из Ужица и један из Новог Сада. Дорађивали су се раније постављени чланци, допуњавали и креирали нови чланци (убациване су слике и википедијски су се сређивали постојећи чланци, убацивани су шаблони). Корисничка имена су : Oliveraobradovic, Bojamarin, Abjelic, Mistersmi. Нови чланци: Кацуџо Ниши , Чесма Трговачко-занатлијског еснафа (Ужице); допуњени чланци : Јанко Веселиновић и Славко Вукосављевић.