Виклер

С Википедије, слободне енциклопедије
Виклери или папилотне
П. Федотов. „Јутро чиновника који је добио први орден“. Глава главног лика је са виклерима. XIX в.
Стављање виклера, 1952.

Виклер или папилотна је ваљкастог облика и служи за увијање косе или исправљање коврџаве косе, и прављење нове фризуре.[1] Назив виклер потиче из немачког језика, односно од речи wickeln, што значи „омотавати“. Реч papillote је француска. У Србији се назива још и „увијач за косу“.[2]

Врући виклер или врућа папилотна је дизајнирана да се загреје у електричној комори пре него што се умота у косу.[3] Алтернативно, фен за косу загрева косу након постављања виклера.

Историјат[уреди | уреди извор]

Виклер је идеја немачког фризера Карла Неслера, који је измислио и тзв. трајну фризуру. На идеју је дошао 1909. године и први виклери су били од метала и користили су се заједно са натријум-хидроксидом, што се показало опасним. Касније су се појавили и дрвени виклери, а потом и пластични. Пластични су се пунили воском, па је било потребно да се пре употребе прокувају. Тако би се восак растопио, а када би се виклери ставили на косу, врели восак би је сушио. Уз виклере су се користиле и гумице, шнале и тзв. „шестице“. И данас се користе пластични виклери (тзв. самолепљиви, као чичак трака), али и они сачињени од сунђера.[2]

Године 1930. Соломон Харпер је створио прве електрично загрејане виклере за косу, а затим је направио бољи дизајн 1953. године.

Године 1968. на феминистичком протесту Мис Америке, демонстранти су симболично бацили велики број женских производа у „канту за отпатке слободе“. Међу њима су били вилери за косу,[4] који су били међу предметима које су демонстранти назвали „инструментима женског мучења“[5] и прибором за оно што су сматрали наметнутом женственошћу.

Velcro виклери за косу су направљени од трака са кукицама и омчама ("чичак трака") које су омотане око цилиндара. Доступне су у различитим величинама и могу се користити на сувој или мокрој коси. Виклери се самодрже јер им не требају игле или штипаљке да их држе на месту и није им потребна топлота да би се створиле коврџе. Обично се држи у коси око петнаест минута. Да бисте очистили чичак виклере за косу, длаке треба уклонити са њих, а затим их натопити мешавином шампона и воде, а затим раствором сирћета да бисте уклонили вишак уља или прљавштине.[6]

Додатна значења[уреди | уреди извор]

Под термином Виклер подразумева се и мајстор који „виклује“, односно намотава бакарну жицу на роторе електричних мотора. Мотор чији је намотај ротора прегорео, методом викловања се доводи у исправно стање, а цена викловања са новом жицом је мања од цене новог мотора. Виклују се и намотаји релеја, калемови, транформатори, Пупинови-калмови итд.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Valenti, Lauren (17. 10. 2015). „The Modern Way to Use Hair Curlers”. Marie Claire. Hearst Communications. Приступљено 2. 12. 2017. 
  2. ^ а б Политикин забавник број 3008. Датум: 2.10.2009. „Све за лепоту“, pp. 64. Издаје и штампа: Политика АД.
  3. ^ Corporation, Conair. „How to Use Hot Rollers for Long Lasting Curls and Volume”. Conair® Corporation (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-07. 
  4. ^ Dow, Bonnie J. (пролеће 2003). „Feminism, Miss America, and Media Mythology”. Rhetoric & Public Affairs. 6 (1): 127—149. doi:10.1353/rap.2003.0028. 
  5. ^ Duffett, Judith (октобар 1968). WLM vs. Miss America. Voice of the Women's Liberation Movement. стр. 4. 
  6. ^ „How To Properly Clean Your Hair Tools” (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]