Увијач за косу

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Виклер)
Увијачи за косу
П. Федотов. „Јутро чиновника који је добио први орден“. Глава главног лика је са увијачима. XIX в.
Стављање увијача у косу, 1952.

Увијач за косу (такође и виклер, нем. Wickler, прев. увијач; папилотна, франц. papillote, прев. увијени папир) је ваљкастог облика и служи за увијање косе или исправљање коврџаве косе, и прављење нове фризуре.[1]

Врући увијачи за косу су направљени да се загреју у електричној комори пре него што се умотају у косу.[2] У одсуству врућих увијача, фен за косу загрева косу након постављања увијача.

Историја[уреди | уреди извор]

Увијач за косу је идеја немачког фризера Карла Неслера, који је измислио и трајну фризуру. На идеју је дошао 1909. године и први увијачи су били од метала и користили су се заједно са натријум-хидроксидом, што се показало опасним. Касније су се појавили и дрвени увијачи, а потом и пластични. Пластични су се пунили воском, па је било потребно да се пре употребе прокувају. Тако би се восак растопио, а када би се ставили на косу, врели восак би је сушио. Уз виклере су се користиле и гумице, шнале и тзв. „шестице“. И данас се користе пластични увијачи (тзв. самолепљиви, као чичак трака), али и они сачињени од сунђера.[3]

Године 1930. Соломон Харпер је створио прве електрично загрејане увијаче за косу, а затим је направио бољи дизајн 1953. године.

Године 1968. на феминистичком протесту Мис Америке, демонстранти су симболично бацили велики број женских производа у „канту за отпатке слободе“. Међу њима су били и увијачи за косу,[4] који су били међу предметима које су демонстранти назвали „инструментима женског мучења“[5] и прибором за оно што су сматрали наметнутом женственошћу.

Увијачи за косу са чичком су направљени од трака са кукицама и омчама ("чичак трака") које су омотане око цилиндара. Доступни су у различитим величинама и могу се користити на сувој или мокрој коси. Самодрже се јер им не требају игле или штипаљке да их држе на месту и није им потребна топлота да би се створиле коврџе. Обично се држе у коси око петнаест минута. За чишћење оваквих увијача треба длаке уклонити са њих, а затим их натопити мешавином шампона и воде, а затим раствором сирћета да бисте уклонили вишак уља или прљавштине.[6]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Valenti, Lauren (17. 10. 2015). „The Modern Way to Use Hair Curlers”. Marie Claire. Hearst Communications. Приступљено 2. 12. 2017. 
  2. ^ Corporation, Conair. „How to Use Hot Rollers for Long Lasting Curls and Volume”. Conair® Corporation (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 07. 05. 2018. г. Приступљено 2018-05-07. 
  3. ^ Политикин забавник број 3008. Датум: 2.10.2009. „Све за лепоту“, pp. 64. Издаје и штампа: Политика АД.
  4. ^ Dow, Bonnie J. (пролеће 2003). „Feminism, Miss America, and Media Mythology”. Rhetoric & Public Affairs. 6 (1): 127—149. doi:10.1353/rap.2003.0028. 
  5. ^ Duffett, Judith (октобар 1968). WLM vs. Miss America. Voice of the Women's Liberation Movement. стр. 4. 
  6. ^ „How To Properly Clean Your Hair Tools” (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]