Виктор Вазарели

Из Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Вазарели
Victor Vasarely.jpg
Виктор Вазарели
Датум рођења (1906-04-09)9. април 1906.
Место рођења Печуј
Аустроугарска
Датум смрти 15. март 1997.(1997-03-15) (90 год.)
Место смрти Париз
Француска

Виктор Вазарели (франц. Victor Vasarely) Печуj, 9. април 1908. — Париз, 15. март 1997.), француски сликар и графичар мађарског порекла.

Вазарели се често назива оцем Оп уметности. Почетком 1930 —их се скрасио у Паризу где је радио као графички уметник. Ту је направио свој први значајни рад Зебра, који се састојао од закривљених црних и белих линија, показујући у које смеру жели наставити стварати. Зебра се данас сматра првим делом у жанру Оп уметност.

Живот и рад[уреди]

Вазарели се родио у Печуjу и своје детињство је провео у Будимпешти а од 1919. године је растао у Словачкој у Пијешћанима. Од 1925. године је студирао на медицинском факултету у Будимпешти али од 1928. године је ступио на графичку школу у Будимпешти која се називала „будимпештски баухауз“ и која је постојала од 1938. године али из финансијских разлога није могла да да све оно што и Баухаус и уместо тога су били усредсређени на типографички дизајн и примењену графику.

1929. године је Вазарели насликао своје слике Модру студију и Зелену студију а годину дана касније се оженио са својом колегиницом Клар Спинер са којом је касније имао двоје деце. У Будимпешти је радио у друштву за израду кугличних лежајева и правио плакате. У то време Вазарели је постао графички дизајнер и уметник сликања плаката који је комбиновао узорке и органске слике.

Вазарели је напустио Мађарску и отпутовао за Париз и ту радио као графички уметник од 1930. године 1944. године. Под утицајем конструктивизма 1947. године прелази у геометријску апстракцију и постаје претеча оп арт-а. 1959. развијо је свој систем "unités plastiques" (пластичних сегмената) у коме се унутар граница основног елемента квадрата тојест ромба били уписани други геометријски облици који су били претходно математички обрачунати. Најпре је тај ефекат био црно-бели. Тиме су настали кинетички ефекти. Своју геометријску апстракцију утемељио је на искуствима Мондријана и Маљевича. Вазарели одаје признање серијом под насловом Омаж Маљевичу (1952-1958) са црним квадратом на белој позадини с тиме што се његов квадрат окреће на оси чиме добија на динамици.

Његова уметност се ослања на социјално-утопијске идеје којима је настојао да створи ново правично окружење са квалитетном и вредном уметношћу која је била доступна свима. За њега је оргинал представљао само прототип за копије које се производе серијски у сито штампи. У циљу распрострањености својих прототипова основа је 1970. "Фондацију Вазели" у Гардеу а 1976.године Екs-en-Provansu, као и Вазарели центар 1982. у Ослу. Умро је у Паризу 15. марта 1997. године.

" Сваки облик је основа за боју, свака боја је својсто облика." (В.В.)

Литература[уреди]

  • ART The definitive visual guide ( Уметност Велика илустрована енциклопедија), Млада књига, Београд, 2012.
  • Екциклопедија сликаствар и графике. Народна библиотека Србије, Београд, 2006.
  • Ликовна умјетност.( др. Јадранка Дамјанов), Школска књига, Загреб, 1981.

Спољашње везе[уреди]