Виктор Вазарели

Из Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Вазарели

Васарелијев рад у Печуху.
Васарелијев рад у Печуху.

Информације
Датум рођења (1906-04-09) 9. април 1906.
Место рођења Печуј (Аустроугарска)
Датум смрти 15. март 1997.(1997-03-15)(90 год.)
Место смрти Париз (Француска)
Дела

Виктор Вазарели (фр. Victor Vasarely), право име Ђезе Васарељ (мађ. Gуőző Vásárhеlyi; Печух, 9. април 1906. — Париз, 15. март 1997.), француски сликар мађарског порекла.

Вазарели се често назива оцем Оп уметности. Почетком 1930 —их се скрасио у Паризу где је радио као графички уметник. Ту је направио свој први значајни рад Зебра, који се састојао од закривљених црних и белих линија, показујући у које смеру жели наставити стварати. Зебра се данас сматра првим делом у жанру Оп уметност.

Живот и рад[уреди]

Вазарели се родио у Печуху и своје детињство је провео у Будимпешти а од 1919. године је растао у Словачкој у Пијешћанима. Од 1925. године је студирао на медицинском факултету у Будимпешти али од 1928. године је ступио на графичку школу у Будимпешти која се називала „будимпештски баухауз“ и која је постојала од 1938. године али из финансијских разлога није могла да да све оно што и Баухауз и уместо тога су били усредсређени на типографички дизајн и примењену графику.

1929. године је Вазарели насликао своје слике Модру студију и Зелену студију а годину дана касније се оженио са својом колегиницом Клар Спинер са којом је касније имао двоје деце. У Будимпешти је радио у друштву за израду кугличних лежајева и правио плакате. У то време Вазарели је постао графички дизајнер и уметник сликања плаката који је комбиновао узорке и органске слике.

Вазарели је напустио Мађарску и отпутовао за Париз и ту радио као графички уметник од 1930. године. Желео је да ту оснује школу налик на „будимпештански баухауз“ и за ту прилику је написао неколико уџбеника. После Другог светског рата је у предграђу Париза отворио алеље. Од 1961. године се настанио у Анет-сур-Марнеу.

За време следеће три десетгодишта је Вазарели створио свој стил геометријске апстрактне уметности. Радио је са разним материјалима и употребљавао само минимални број боја. Умро је у Паризу 15. марта 1997. године

Спољашње везе[уреди]