Виктор Вазарели

Из Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Вазарели

Васарелијев рад у Печуху.
Васарелијев рад у Печуху.

Информације
Датум рођења 9. април 1906.
Место рођења Печуј (Аустроугарска)
Датум смрти 15. март 1997.
Место смрти Париз (Француска)
Дела

Виктор Вазарели (фр. Victor Vasarely), право име Ђезе Васарељ (мађ. Gуőző Vásárhеlyi; Печух, 9. април 1906. — Париз, 15. март 1997.), француски сликар мађарског порекла.

Вазарели се често назива оцем Оп уметности. Почетком 1930 —их се скрасио у Паризу где је радио као графички уметник. Ту је направио свој први значајни рад Зебра, који се састојао од закривљених црних и белих линија, показујући у које смеру жели наставити стварати. Зебра се данас сматра првим делом у жанру Оп уметност.

Живот и рад[уреди]

Вазарели се родио у Печуху и своје детињство је провео у Будимпешти а од 1919. године је растао у Словачкој у Пијешћанима. Од 1925. године је студирао на медицинском факултету у Будимпешти али од 1928. године је ступио на графичку школу у Будимпешти која се називала „будимпештски баухауз“ и која је постојала од 1938. године али из финансијских разлога није могла да да све оно што и Баухауз и уместо тога су били усредсређени на типографички дизајн и примењену графику.

1929. године је Вазарели насликао своје слике Модру студију и Зелену студију а годину дана касније се оженио са својом колегиницом Клар Спинер са којом је касније имао двоје деце. У Будимпешти је радио у друштву за израду кугличних лежајева и правио плакате. У то време Вазарели је постао графички дизајнер и уметник сликања плаката који је комбиновао узорке и органске слике.

Вазарели је напустио Мађарску и отпутовао за Париз и ту радио као графички уметник од 1930. године. Желео је да ту оснује школу налик на „будимпештански баухауз“ и за ту прилику је написао неколико уџбеника. После Другог светског рата је у предграђу Париза отворио алеље. Од 1961. године се настанио у Анет-сур-Марнеу.

За време следеће три десетгодишта је Вазарели створио свој стил геометријске апстрактне уметности. Радио је са разним материјалима и употребљавао само минимални број боја. Умро је у Паризу 15. марта 1997. године

Спољашње везе[уреди]