Вила Душана Томића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вила Душана Томића
Vila Dušana Tomića 4.jpg
Вила у фази адаптације 2014.
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка1931.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Вила Душана Томића се налази у Београду, на територији градске општине Савски венац. Подигнута је 1931. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Вила је подигнута за професора Техничког факултета Душана Томића по пројекту архитеката Петра и Бранка Крстића. Састоји од сутерена, приземља и спрата, са просторном организацијом која је заснована на захтевима функционализма. Фасаде су модернистички обликоване са изванредно артикулисаним вертикалним и хоризонталним кубусима, пуним површинама и отворима. Вила, са најранијим потпуно безорнаменталним фасадама, представља највиши домет зрелог модернизма. Сем архитектонских вредности, објекат је значајан и због улоге њеног инвеститора у међуратном градитељству.

Професор Томић је био велики љубитељ архитектуре и утемељивач „Награде за најлепшу фасаду”, која је предратни еквивалент за велику награду архитектуре. Од посебне важности је чињеница да градитељи објекта, Петар и Бранко Крстић, спадају у ред најзначајнијих српских архитеката који су управо у вили Душана Томића остварили једно од својих најбољих дела. Не мање значајна је и вештина уклапања једне модерне, кубичне структуре, у већ постојећи амбијент Топчидерског брда.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]