Вила Олге Мос

С Википедије, слободне енциклопедије
Вила Олге Мос
Вила Олге Мос
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка1938.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Вила Олге Мос се налази у Београду, на територији градске општине Савски венац. Подигнута је 1938. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Вила је подигнута на Топчидерском брду, по пројекту архитекте Светомира Лазића. Састоји од приземља где се налазио репрезентативни пријемни простор, дневни боравак и радни кабинет и спрата. Један од главних елемената просторне организације је централни хол који запрема спратне висине приземља и спрата и обезбеђује физичку комуникацију међу етажама. Посебно је атрактивно обликован простор радног кабинета, што је постигнуто испустом, који се наметнуо и као најатрактивнији визуелни елемент уличног фасадног фронта.

Добро промишљено осветљење простора постигнуто је хоризонталним прозорским тракама и великим стакленим платнима постављеним у металне рамове, што су карактеристични обликовни мотиви модерне архитектуре. У обликовању су прихваћена начела модернизма који је у ширем европском контексту доминирао у четвртој деценији 20. века, када је покрет добио пуну афирмацију као најпрогресивнији покрет новог времена.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]