Вила Туцовића у Ваљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Вила Туцовића у Ваљеву
Vila Tucovića, Valjevo 01.jpg
Опште информације
МестоВаљево
ОпштинаВаљево
Држава Србија
Време настанка1927.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт
Vila Tucovića, Valjevo 02.jpg
Vila Tucovića, Valjevo 03.jpg

Вила Туцовића у Ваљеву, налази се у улици Поп Лукиној 15, прва је вила подигнута у граду. Кућа је споменик културе од великог значаја. [1] [2]

Историја[уреди | уреди извор]

Кућу је пројектовао инжењер Павле Алексић 1927. године, када је и сазидана. Први власник била је кћи војводе Мишића Ела, која је била удата за апотекара Михаила Марковића. Њихова кћи Ђеђа удала се за апотекара Светозара Туцовића, који су су садашњи власници ове јединствене грађанске куће у Ваљеву.

Изглед виле[уреди | уреди извор]

Вила је објекат грађен од тврдог материјала са приземљем, спратом и поткровљем. Високи сокл је од фино тесаних и сложених камених блокова. Фасаде су малтерисане и окречене у бело, богате украсима и отворима. Међу њима се посебно истиче улична. Приземље одликује полигонално извучен у поље централни део са занимљиво решеним прозорским отворима изнад којег је тераса оивичена високом оградом. Спратни део је асиметричан са великом откривеном терасом – са јужне стране, и пуним масама са северне стране. На врху грађевине потенциран је централни део са две жардињере и стилизованом шкољком. Поред ових декоративних елемената фасаду још украшавају неколико глава маски, урађених штуко техником (често примењивано у сецесионистичкој архитектури). Део улице Поп Лукине са низом од неколико стамбених зграда и вилом Туцовиђа је целина карактеристична за једну фазу развоја стамбене архитектуре и урбанистичког планирања града Ваљева која поред историјске поседује и амбијенталну вредност.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.