Вилијам Хауард Тафт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вилијам Хауард Тафт
William Howard Taft, Bain bw photo portrait, 1908.jpg
Вилијам Хауард Тафт
Биографија
Датум рођења (1857-09-15)15. септембар 1857.
Место рођења Синсинати
САД
Датум смрти 8. март 1930.(1930-03-08) (72 год.)
Место смрти Вашингтон
САД
Држављанство  Сједињене Америчке Државе
Политичка
партија
Републиканска странка
4. март 1909. — 4. март 1913.
Претходник Теодор Рузвелт
Наследник Вудро Вилсон

Seal of the President of the United States.svg

Вилијам Хауард Тафт (енгл. William Howard Taft; Синсинати, 15. септембар 1857Вашингтон, 8. март 1930) је био амерички политичар, двадесетседми председник Сједињених Америчких Држава, десети председник Врховног суда САД и лидер конзервативног крила Републиканске странке на почетку 20. века. Пионир је међународне арбитраже и био је заговорник мира у међународним односима

Тафт је служио као генерални заступник Сједињених Америчких Држава, федерални судија, генерални гувернер Филипина и ратни секретар пре него што је номинован као председнички кандидат на Републиканској националној конвенцији 1908. године. Подржао га је претходник на положају председника и његов близак пријатељ Теодор Рузвелт.

Његов председнички мандат је обележен разбијањем моћи трустова, јачањем Комисије за међудржавну трговину, ширењем јавних служби, успостављањем бољег поштанског система и заговарањем мира у свету. Рузвелт се разишао са Тафтом 1911. године јер је сматрао да је Тафт сувише реаакционаран. Тафт и други конзервативци у странци су одреаговали на Рузвелтове нападе преузимањем страначке инфраструктуре. Тафт је поразио Рузвелта у борби за републиканску номинацију 1912. године. Током Првог светског рата установио је националну политику према радницима што је смањило број штрајкова и обезбедило подршку синдиката у националним питањима. Године 1921. постао је председник Врховног суда САД. Као председник и председник Врховног суда значајно је допринео јачању улоге федералних судова, нарочито Врховног суда у обликовању националне политике и законодавства. Једини је председник који је након одслуженог мандата био члан Врховног суда.

Спољашње везе[уреди]