Вилијам Хауард Тафт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Вилијам Хауард Тафт
William Howard Taft, Bain bw photo portrait, 1908.jpg
Вилијам Хауард Тафт
Биографија
Датум рођења (1857-09-15)15. септембар 1857.
Место рођења Синсинати
САД
Датум смрти 8. март 1930.(1930-03-08) (72 год.)
Место смрти Вашингтон
САД
Држављанство  Сједињене Америчке Државе
Политичка
партија
Републиканска странка
4. март 1909. — 4. март 1913.
Претходник Теодор Рузвелт
Наследник Вудро Вилсон

Seal of the President of the United States.svg

Вилијам Хауард Тафт (енгл. William Howard Taft; Синсинати, 15. септембар 1857Вашингтон, 8. март 1930) је био амерички политичар, двадесетседми председник Сједињених Америчких Држава, десети председник Врховног суда САД и лидер конзервативног крила Републиканске странке на почетку 20. века. Пионир је међународне арбитраже и био је заговорник мира у међународним односима

Тафт је служио као генерални заступник Сједињених Америчких Држава, федерални судија, генерални гувернер Филипина и ратни секретар пре него што је номинован као председнички кандидат на Републиканској националној конвенцији 1908. године. Подржао га је претходник на положају председника и његов близак пријатељ Теодор Рузвелт.

Његов председнички мандат је обележен разбијањем моћи трустова, јачањем Комисије за међудржавну трговину, ширењем јавних служби, успостављањем бољег поштанског система и заговарањем мира у свету. Рузвелт се разишао са Тафтом 1911. године јер је сматрао да је Тафт сувише реаакционаран. Тафт и други конзервативци у странци су одреаговали на Рузвелтове нападе преузимањем страначке инфраструктуре. Тафт је поразио Рузвелта у борби за републиканску номинацију 1912. године. Током Првог светског рата установио је националну политику према радницима што је смањило број штрајкова и обезбедило подршку синдиката у националним питањима. Године 1921. постао је председник Врховног суда САД. Као председник и председник Врховног суда значајно је допринео јачању улоге федералних судова, нарочито Врховног суда у обликовању националне политике и законодавства. Једини је председник који је након одслуженог мандата био члан Врховног суда.

Спољашње везе[уреди]