Вини Пу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вини пу
Pooh Shepard1928.jpg
Оригинална скица Винија Пуа
Прво прик.When We Were Very Young (1924)
ИзмислиоА. А. Милн
Информације
Врстамедвед
Полмушки

Вини Пу (енгл. Winnie-the-Pooh) је главни јунак књига за децу „Вини Пу” (енгл. Winnie-the-Pooh) из 1926. и „Кућа на Пуовом углу” (енгл. The House at Pooh Corner) из 1928, енглеског писца Александра Алана Милна, посвећених његовом сину Кристоферу Робину Милну.

Вини Пу се први пут појавио под именом „Господин Едвард Медвед” (енгл. Mr. Edward Bear) у једној од песама књиге дечје поезије „Кад смо били веома млади” (енгл. When We Were Very Young) издате 1924, са илустрацијама познатог енглеског уметника Ернеста Хауарда Шепарда (енгл. Ernest Howard Shepard). Шепард је илустровао и све касније Милнове књиге.

Милнова проза и поезија су касније послужиле као мотив за многобројне цртане филмове и телевизијске серије у продукцији компаније Компаније Волт Дизни, а Шепардове илустрације у највећој мери представљају основу за касније графичко решење лика Винија Пуа. Такође, постоји и совјетска верзија Винија Пуа. Гласови позајмили Лако Николић и Србољуб Милин

Информације о лику[уреди]

Опис лика[уреди]

Вини Пу је жути медведић. Живи у Шуми од сто јутара. Веома је шаљив и чини све да се домогне своје највеће посластице — меда. У филму о тигру је покушао да успава пчеле како би се домогао меда. Добар је пријатељ и увек помаже другима. Обучен је у црвену мајицу која му је сувише кратка.

Занимљивости о лику[уреди]

Најдража храна му је мед. Најбољи пријатељ му је прасе Праслин, а ту су још и тигар Тигар, магарац Иар, кенгур Кенга и њен мали син Ру као и Зец. Све животиње су играчке из собе Милновог сина Кристофера Робина.

Спољашње везе[уреди]