Винчанско писмо

Из Википедије, слободне енциклопедије

Винчанско писмо је назив за низ симбола или слова нађених на преисторијским налазима у југоисточној Европи, тачније у Србији и Румунији.[1] Постоје спорења око тога да ли је то уопште писмо или само случајни низ разних симбола. Ако би се прихватило као писмо, било би то најстарије писмо људске цивилизације, претходећи чак и сумерском клинастом писму.

Симболи на глиненој посуди ископаној у Винчи, нађеној на дубини од 8,5 метара

Поједини научници заступају тезу да је то систем словног писма Винчанске културе, која је постојала у том региону у периоду од 6000. до 4000. п. н. е.[2]

Класификацијом и анализом знакова винчанског писма, установљено је да ово писмо располаже са неколико верзија својих знакова. Од већег броја знакова издвојено је 57 карактеристичних. Од тога броја 14 знакова је могуће препознати као вокале. Међутим, поновљена анализа, показала је да се ради о 5 вокала, док остали знаци представљају њихове верзије. И међу консонантима, се од укупно 43 могу уочити варијанте, тако да се долази до резултата да винчанско писмо има азбуку од 26 слова.[3] Заслуге на овом пољу има Радивоје Пешић.

Други научници сматрају да то није никакво писмо већ просто скуп разних симбола. Претпостављају да би Винчанско писмо пре могло бити врста прото-писма него само писмо.

Извори[уреди]

  1. http://www.prehistory.it/ftp/winn.htm The Old European Script: Further evidence - Shan M. M. Winn
  2. http://www.academia.edu/3035626/Introduction_to_the_Danube_script Marco Merlini, Introduction to the Danube scriptmore
  3. http://arheologija.fr.gd/vincansko-pismo.htm Владимир Миловић, Винчанско писмо

Спољашње везе[уреди]