Витешки устанак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Франц фон Зикинген

Витешки устанак избио је 1522. године у Светом римском царству. Подигли су га протестанти и хуманисти предвођени Франц фон Зикингеном против католичке цркве. Устанак је брзо угушен, али је послужио као инспирација за предстојећи Немачки сељачки устанак.

Устанак[уреди]

Минцерова верска проповед била је само љуштура за пропаганду социјалног преврата, потпуно укидање експлоатације и уништење експлоататора. Сељачко-плебејски табор добио је свог новог вођу и свој програм. Наступило је доба за акцију; први су иступили витезови.

Устанак је августа 1522. године подигао Франц фон Зикинген организујући скупштину племића рајнске области и суседних земаља у Ландау. На скупштини је потписана повеља „братског споразума“ која представља покушај уједињења витезова. Зикинген је почетком септембра продрона поседе тријерског архиепископа Рихарда. Дана 8. септембра започела је опсада града. Устаници су рачунали и на помоћ грађана Тријера. Уз топовску ђулад, Зикинген је град бомбардовао и писмима. Међутим, све је било узалуд. Грађани су остали верни Рихарду. Помоћ стиже из Брауншвајга. Акција Филипа Хесенског приморала је Зикингена да подигне опсаду. Његов замак је порушен, а он сам смртно рањен. Устанак је угушен.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Историја средњег века 2- А. Д. Удаљцов, Ј. А. Космински и О. Л. Вајнштајн