Виши сисари

С Википедије, слободне енциклопедије

Виши сисари
Временски распон: горња јураданашњост (160−0 Ma)
Juramaia NT.jpg
Juramaia, најстарији познати виши сисар
Научна класификација e
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Поткласа: Theria
Кладус: Eutheria
Gill, 1872
Подгрупе

Виши сисари или сисари са постељицом[1] (Eutheria) су подразред сисара. Остали подразреди су прасисари (Protheria) и торбари (Metatheria).

С нестанком диносауруса крајем креде отворио се нови животни простор за до тада релативно мале сисаре. Две групе сисара које су до тада постојале, развиле су свака велики број нових врста, торбари у Јужној Америци и Аустралији, а виши сисари на другим континентима.

Данас виши сисари својим бројем врста и јединки доминирају кичмењацима на свим континентима осим Аустралије и Антарктика.

Назив[уреди | уреди извор]

Један од назива који је у употреби је „виши сисари“, он је одабран, како би се обележила еволуцијска надмоћ и разноврсност врста насупрот другим подразредима. У данашње време се сматра проблематичним представљање једне животињске групе „надређеном“ некој другој групи. Преживљавање неке групе животиња зависи од њихове животне средине као и од фактора случаја. Међутим, тај се појам одржао.

Класификација[уреди | уреди извор]

Виши сисари се деле у четири до пет надреда:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Проф. др Данијела Петровић, Природне науке III - Кичмењаци II - 10. предавање, Педагошки факултет – Сомбор, Универзитет у Новом Саду 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]