Вијорога коза

С Википедије, слободне енциклопедије

Вијорога коза
Маркхор (мужјак)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
C. falconeri
Биномно име
Capra falconeri
(Wagner, 1839)

Вијорога коза, маркхор или хималајска коза (лат. Capra falconeri) врста је дивље козе, која насељава планинске пределе југозападне Азије. Угрожена је врста, са процењених 2.000–4.000 јединки у природи.

Опис[уреди | уреди извор]

Маркхор (мужјак) у Берлинском зоолошком врту
Маркхор (женка са младунцем)

Висина вијороге козе у раменима износи 65-115 цм, а маса 40-110 кг. Жуто-смеђе су боје, са белим стомаком. За ноге им је карактеристична црна и бела боја. Мужјаци су светлији од женки са црним лицем и дугачком длаком која виси са врата и груди, до висине колена. Вијороге козе препознатљиве су по спиралним роговима, које имају оба пола. Дужина мужјакових рогова износи до 160 цм, док су женкини знатно мањи. Оглашава се слично домаћој кози.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Живи у високим планинским пределима (700-4.000 м) са ретком шумом. Типичан је за Авганистан и Пакистан, у којем је службено проглашен националном животињом. Среће се и на крајњем северозападу Индије (Кашмир), у Таџикистану, Туркменистану и Узбекистану.

Понашање[уреди | уреди извор]

Живе у крдима од десетак јединки, док је раније тај број био много већи, чак и до 100 примерака. Постојеће групе ових животиња су међусобно веома удаљене и изоловане. Маркхор је највише активан у зору и сумрак. Храни се травом и лишћем. За време сезоне парења, мужјаци се боре тако што укрсте рогове и гурају се док један не падне.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Michel, S. & Rosen Michel, T. (2015). Capra falconeri. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 5. 3. 2017.  База података укључује и доказе о ризику угрожености. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]