Вијорога коза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вијорога коза
Маркхор (мужјак)
Маркхор (мужјак)
Статус угрожености:
Угрожени таксон
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Mammalia
ред: Artiodactyla
породица: Bovidae
потпородица: Caprinae
род: Capra
Биномијална номенклатура
Capra falconeri
(Wagner, 1839.)
Екологија таксона

Вијорога коза, маркхор или хималајска коза (лат. Capra falconeri) врста је дивље козе, која насељава планинске пределе југозападне Азије. Угрожена је врста, са процењених 2000–4000 јединки у природи.

Опис[уреди]

Маркхор (мужјак) у Берлинском зоолошком врту
Маркхор (женка са младунцем)

Висина вијороге козе у раменима износи 65-115 цм, а маса 40-110 кг. Жуто-смеђе су боје, са белим стомаком. За ноге им је карактеристична црна и бела боја. Мужјаци су светлији од женки са црним лицем и дугачком длаком која виси са врата и груди, до висине колена. Вијороге козе препознатљиве су по спиралним роговима, које имају оба пола. Дужина мужјакових рогова износи до 160 цм, док су женкини знатно мањи. Оглашава се слично домаћој кози.

Распрострањеност[уреди]

Живи у високим планинским пределима (700-4000 м) са ретком шумом. Типичан је за Авганистан и Пакистан, у којем је службено проглашен националном животињом. Среће се и на крајњем северозападу Индије (Кашмир), у Таџикистану, Туркменистану и Узбекистану.

Понашање[уреди]

Живе у крдима од десетак јединки, док је раније тај број био много већи, чак и до 100 примерака. Постојеће групе ових животиња су међусобно веома удаљене и изоловане. Маркхор је највише активан у зору и сумрак. Храни се травом и лишћем. За време сезоне парења, мужјаци се боре тако што укрсте рогове и гурају се док један не падне.

Спољашње везе[уреди]