Виљарика (вулкан)

С Википедије, слободне енциклопедије
Виљарика
Calbuco Ash on the Move. April 27, 2015.jpg
Виљарика из свемира
Географске карактеристике
Највиша тачка2.860
Географија
Државе Чиле
МасивАнди
Геологија
Врста планинестратовулкан

Виљарика је један од најактивнијих вулкана Чилеа који се налази изнад истоименог језера и града[1]. Виљарика на шпанском језику значи Место богатства. Најзападнији је од три велика стратовулкана који се пружају правцем северозапад-југоисток на планинском венцу Анда, дуж раседне зоне Моча-Виљарика[2]. Заједно са Кветрупиљанеом и чилеанским делом вулкана Ланин, налазе се под заштитом државе као национални парк. Током лета је популарна туристичка атракција.

Виљарика је један од ретких вулкана на свету, који има језеро лаве у свом кратеру. Лава је мешовитог састава базалта и андезита. Има типичну стромболску ерупцију, са избацивањем усијаног пирокластичног материјала и лаве. Обилне кише, у комбинацији са отопљеним снегом и ледом планинских ледника, могу довести до појаве лахара, као што је био случај током ерупција 1964. и 1971. године.

Виљарика је један од девет вулкана из пројекта DECADE, који се бави прикупљањем информација о емисији угљен-диоксида и сумпор-диоксида[3].

Географија и геологија[уреди | уреди извор]

Виљарика лежи у Централној чилеанској долини као најзападнија од три велика стратовулкана. За разлику од Квертепиљане и Ланина, Виљарика је много активнија. Виљарика прекрива 400 km². Садржи вулканске пећине и око 26 купа. Константно дегасирање код језера лаве је повећало њен експлозивни потенцијал.

Вулкан је формиран током средњег плеистоцена, када је издигнута и велика купа, сличних димнезија данашњој. Пре 100.000 година током интерглацијала, једна ерупција довела је до урушавања купе и формирања простране калдере 6,5 са 4,2 km у обиму. Следећа глацијална фаза довела је до формирања слојева пирокластичног материјала, андезитске лаве и дацитних дајкова.

Вулканска купа се поново урушила услед снажне ерупције пре 13.700 година, правећи нову, мању калдеру.

Ледници[уреди | уреди извор]

Горњи део Виљарике је трајно прекривен снегом, а ледници захватају око 40 km². Највећи од свих је Пичиланкауе-Турбио који се налази на југоисточном делу[4][5]. Пепео који излази због ерупција може да повећа аблацију снега и леда упијањем сунчевог зрачења. Неки слојеви пепела су дебљи од 5 cm што доводи до изолације глечера и смањења аблације.

Туризам[уреди | уреди извор]

Виљарика је популарна дестинација за пењаче и алпинисте од града Пукон, па све до вулканског кратера. Туристичко надлетање и разгледање вулкана из хеликоптера постоји од 2007. године, а током зимских месеци (јул-септембар), отворено је и скијалиште на северним обронцима[6].

Историјат ерупција[уреди | уреди извор]

Ерупција 1964.[уреди | уреди извор]

Током последње две недеље фебруара 1964. године, дошло је до избацивања лаве из вулкана и појаве мањих потреса. Првог mарта у 2:45 ујутру дошло је до стормболске ерупције вулкана Виљарика, што је натерало становнике оближњег места Коњарипе, на евакуацију у суседна брда. Топљење снега и леда са ледника Пичиланкауе-Турбио праћено обилним пљусковима, довело је до формирања бројних лахара. Услед ерупције и блатних токова, градић Коњарипе је озбиљно страдао.

Ерупција 1971.[уреди | уреди извор]

Током јутра 29. октобра 1971. године у 4.00 часа, дошло је до појаве неколико експлозија, праћених избијањем црног и белог дима из кратера. Месец дана касније, 29. новембра, Виљарика је почела нови циклус ерупције. Избачена је значајна количина пирокластичног материјала а снег који окружује кратер се истопио. После кратке паузе у активности, из новог отвора на североисточној страни, дошло је до избијања лаве и појаве лахара. Блатни токови затрпали су долину реке Транкура и угрозили бројна места попут Ел турбија, Курареве и др. Токсични сумпоровити гасови су узроковали су смрт најмање 15 људи у околини вулкана[7].

Ерупција 2015.[уреди | уреди извор]

Током 3. марта 2015. године Виљарика се поново активирала снажном ерупцијом, која је довела до проглашења црвеног нивоа упозорења за пречник од 10 km око вулкана[8][9]. Ерупција је премашила висину вулкана, праћена снажном експлозијом, довела је до евакуације 3.385 људи у непосредној близини.

Све је почело 7. фебруара 2015. године, када су Национална служба за ванредне ситуације и Национална служба за геологију и рударство Чилеа прогласили жути ниво узбуне.примећене су мање експлозије и низак ниво емисије гасова. Десет дана касније, дошло је до још ерупција. Појачана вулканска активност, избацивање пепела и лаве наставило се до јула 2015. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Volcán Villarrica: Chile”. Приступљено 11. 7. 2017. 
  2. ^ Dzierma et al., 2012. Seismicity near the slip maximum of the 1960 Mw 9.5 Valdivia earthquake (Chile): Plate interface lock and reactivation of the subducted Valdivia Fracture Zone
  3. ^ „DECADE Installations at Turrialba and Poás”. Deep Carbon Observatory. Архивирано из оригинала на датум 12. 5. 2017. Приступљено 26. 9. 2016. 
  4. ^ „Volcan_villarrica” (PDF). Southern Andean Volcano Observatory. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 20. 2. 2012. Приступљено 16. 5. 2015. 
  5. ^ „Volcan Villarrica” (PDF). Ingentaconnect.com. Приступљено 16. 5. 2015. 
  6. ^ „Villarrica volcano, Chile”. Volcano Photos. Приступљено 4. 3. 2015. 
  7. ^ La erupción de 1971, Villarrica Volcano Visual Observation Project. 2008.
  8. ^ „Volcano Villarrica erupts in southern Chile, villages evacuated”. Reuters. 3. 3. 2015. Архивирано из оригинала на датум 27. 09. 2015. Приступљено 11. 07. 2017. 
  9. ^ Montoya, Amparo (3. 3. 2015). „Volcán Villarrica entra en erupción durante la madrugada de este martes”. bibiochile.cl.