Владимир Васиљевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Васиљевић
Једина позната слика Београског фантома
Лични подаци
Датум рођења(1950{{month}}{{{day}}})1950.
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
Датум смрти1982.(1982-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (31/32 год.)

Владимир „Влада“ Васиљевић (19501982[1]), звани Београдски фантом, био је Београђанин који је био популаран 1979. године по својим вратоломним вожњама од Славије до Калемегдана украденим Поршеом.

Васа Опел, или Васа Кључ како су га такође називали, септембра 1979. године је украо бели Порше 911 и њиме сваке ноћи током више дана јурио улицама Београда — од Аутокоманде, преко Славије, до Калемегдана. Полиција је безуспешно покушавала да га заустави из ноћи у ноћ. Људи су излазили у великом броју на улице, да га подрже.

После више од 10 ноћи сулудих вожњи, Влада је заустављен у свом дивљању препреченим аутобусима. Неки извори тврде да је те ноћи успео да побегне од полиције, али је ипак ухапшен неколико дана касније на основу дојаве.

Током боравка у затвору није правио проблеме, али је једног дана побегао. У затвор се сам вратио, а као разлог за бекство је навео да је желео да обави још једну ноћну вожњу како полицајци не би мислили да су победили.

Недуго након изласка из затвора, доживео је тешку саобраћајну несрећу, услед јаког судара аутомобила. Подлегао је повредама, преминувши у болници.

Види још[уреди | уреди извор]

  • Београдски фантом, филм у режији Јована Б. Тодоровића снимљен 2009. године, који говори о Влади Васиљевићу

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]