Владимир Лазаревић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Лазаревић
No portrait gray test-sr.svg
Датум рођења (1949-03-23)23. март 1949.(68 год.)
Место рођења Грнчар, код Бабушнице
Социјалистичка Република Србија НР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНР Југославија
Професија војно лице
Учешће у ратовима Рат на Косову и Метохији
Служба Југословенска народна армија
Војска Југославије
19722004.
Чин генерал-пуковник
Одликовања
Орден ратне заставе

Владимир Лазаревић (23. март 1949) је бивши генерал-пуковник Војске Југославије. Лазаревић је пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу оптужен да је заједно са генералима Небојшом Павковићем, Сретеном Лукићем и Властимиром Ђорђевићем склопио заједнички злочиначки подухват да протерају Албанце са Косова и Метохије. Осуђен је на 15 година затвора.

На слободу је пуштен 3. децембра 2015, после одлужења две трећине казне.[1]

Биографија[уреди]

Генерал Владимир Лазаревић рођен је 23. марта 1949. године у селу Грнчару, општина Бабушница. Завршио је Војну академију 1972. године, a касније и Командно-штабну академију копнене војске и Школу националне одбране, све са одличним службеним оценама. Kao командир, командант и начелник различитих формација службовао је у Нишу, Призрену, Приштини, Београду и Лесковцу.

Начелник Штаба Приштинског корпуса постао је 1998. године, a шест месеци касније и командант Приштинског корпуса. Почетком 2000. постављен је за команданта Треће армијске области Војске Југославије. Четири пута га је ванредно унапредио бивши председник СРЈ Слободан Милошевић, a у априлу 1999. године одликован је Орденом ратне заставе.

Указом Војислава Коштунице, тадашњег председника СРЈ, 1. априла 2002. године постављен је на положај начелника Сектора за копнену војску. Са те дужности смењен је 7. августа 2003. године.

Ожењен је и има три сина и унука. Током рата са НАТО-ом, два сина су се све време борила на Космету, иако формацијски нису припадали тамо. Трећи је у то време био малолетан.

Против њега је крајем 2003. подигнута оптужница Хашког трибунала. Хашка оптужница терети генерале Павковића, Лазаревића, Лукића и Ђорђевића да су још од краја 1998. године склопили заједнички злочиначки подухват да протерају Албанце. Лазаревић се добровољно предао Хашком трибуналу 3. фе­бру­а­ра 2005. го­ди­не.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]