Владимир Перић Валтер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ВЛАДИМИР ПЕРИЋ ВАЛТЕР
Nh Vladimir Peric Valter.jpg
Владимир Перић Валтер
Датум рођења(1919-12-28)28. децембар 1919.
Место рођењаПријепоље
Краљевина Југославија Краљевство СХС
Датум смрти6. април 1945.(1945-04-06) (25 год.)
Место смртиСарајево
Демократска Федеративна Југославија ДФ Југославија
Професијачиновник
Члан КПЈ одпре рата
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
У току НОБ-асекретар МК КПЈ за Сарајево
Народни херој од24. јула 1953.

Владимир Перић Валтер (Пријепоље, 28. децембар 1919Сарајево, 6. април 1945), секретар Месног комитета КПЈ за Сарајево, један од организатора Народноослободилачке борбе у Сарајеву и народни херој Југославије. По његовим доживљајима је 1972. године снимљен филм „Валтер брани Сарајево“ са Батом Живојиновићем у главној улози. Овај филм је изразито популаран у Кини.

Биографија[уреди]

Рођен је 28. децембра 1919. године у Пријепољу. После завршене основне школе, уписао се у Трговачку академију. Због лошег материјалног стања, био је присиљен да се сам издржава и школује. После завршене Трговачке академије, одлази у Београд на Високу економско-комерцијалну школу. У време када је био на служби у Хипотекарној банци у Сарајеву, од 1940. године постао је члан Месног комитета КПЈ за Сарајево. Пре тога је активно учествовао и радио у револуционарном радничком покрету.

Када су силе Осовине окупирале Краљевину Југославију, Валтер је наставио илегално да ради у Сарајеву, да би убрзо ступио у Мајевички НОП одред, чији је командант постао крајем 1942. године. Отишао је, затим, у Зенички НОП одред, који се у почетку прочуо по многим успешним акцијама. Валтер је био и командант ударног батаљона у Шестој источно-босанској бригади. Почетком 1943. године, упућен је на илегални рад у Тузлу. У овом граду, и поред изузетно тешких услова рада, успешно је извршавао све задатке.

У лето 1943. године, руководство НОПЈугославије је упутило Валтера на илегални рад у Сарајево. Тамо је постао секретар Месног комитета Партије. Као искусан борац и добар познавалац прилика у овом граду, учинио је много да оживи илегални покрет. Давао је значајну помоћ партизанским јединицама које су деловале у околини Сарајева. Организовао је мрежу партизанске обавештајне службе. У неколико наврата, Специјална полиција покушавала је да открије и уништи илегалне пунктове и сарајевску организацију у целини. То јој, осим ретких случајева, није полазило за руком. Валтер је још за живота постао легенда, као један од најискуснијих и најхрабријих обавештајаца народноослободилачког рата. Неколико пута је по специјалним задацима одлазио на слободну територију и у Врховни штаб НОВЈ.

Готово до краја рата, до 6. априла 1945. године, стајао је на челу свих акција илегалне организације у Сарајеву. Погинуо је у завршним борбама за ослобођење града.

Валтер је с групом бораца чувао електричну централу коју су усташе хтеле да униште приликом повлачења. У овим борбама, минобацачка граната прекинула је животни пут Владимира Перића. Остала је легенда о неустрашивом и одважном обавештајцу Валтеру. Сахрањен је у Гробници народних хероја у спомен-парку Враца, испод планине Требевић, код Сарајева.

Одлуком председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 24. јула 1953. године, проглашен је за народног хероја.

Наслеђе[уреди]

Године 1972. је његов живот инспирисао филм Валтер брани Сарајево у коме главну улогу тумачи Бата Живојиновић, а 2010. је његов филмски лик постао инспирација за песму Вратиће се Валтер групе Дубиоза колектив.

Године 1992, пред само избијање рата у БиХ, антинационалистички и антиратно расположени демонстранти у Сарајеву будили су сећање на Перића као симбол међуетничке толеранције[1], тако да су носили налепнице на којима је писало Ја сам Валтер. Такође, једно антиратно удружење носило је име по Владимиру Перићу Валтеру.[2]

Основна школа у Пријепољу носи његово име.

Референце[уреди]

  1. ^ Donia 2006, стр. 200.
  2. ^ Hoare 2007, стр. 363.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]