Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници

С Википедије, слободне енциклопедије
Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници
Воденица Ђорђа Трифуновића
Опште информације
МестоМелница
ОпштинаПетровац на Млави
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници (општина Петровац на Млави) подигнута је у првој половини 19. века на Мелничкој реци. Њен први власник био је Пауљ Матејић, војвода из Првог српског устанка, који се нарочито прочуо након битке на Чегру 1809.[1]

Изглед воденице[уреди | уреди извор]

Воденица је спратна са правоугаоном основом, димензија 8,30 x 5,80 метара. Темељи су од необрађеног камена, a приземни и спратни зидови су масивне конструкције, зидани црвеним каменом пешчаром и њихова дебљина је 0,65 м. Кров је четвороводан, a кровни покривач је ћерамида.

Зграда воденице има приземни и спратни део. У приземном делу се налази воденица са два воденична камена и соба за воденичара. Спратни део, који је служио за становање власника, састоји се од две просторије, тзв. „кућe” у којој се налази огњиште и собе.

У овом делу Србије ово је јединствен пример да се у једном објекту налази воденица и кућа. До скора, због солидне израде и масивног система градње, воденица је била у релативно добром стању, али јој се кров обрушио и сада убрзано пропада.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]