Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници
1Vodenica-Djordja-Trifunovica-(1) 1388783920.jpg
Воденица Ђорђа Трифуновића
Опште информације
МестоМелница
ОпштинаПетровац на Млави
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Воденица Ђорђа Трифуновића у Мелници (општина Петровац на Млави) подигнута је у првој половини 19. века на Мелничкој реци. Њен први власник био је Пауљ Матејић, чувени војвода из Првог српског устанка, који се нарочито прочуо након битке на Чегру 1809.[1]

Изглед воденице[уреди]

Воденица је спратна са правоугаоном основом, димензија 8,30 x 5,80 метара. Темељи су од необрађеног камена, a приземни и спратни зидови су масивне конструкције, зидани црвеним каменом пешчаром и њихова дебљина је 0,65 м. Кров је четвороводан, a кровни покривач је ћерамида.

Зграда воденице има приземни и спратни део. У приземном делу се налази воденица са два воденична камена и соба за воденичара. Спратни део, који је служио за становање власника, састоји се од две просторије, тзв. „кућe” у којој се налази огњиште и собе.

У овом делу Србије ово је јединствен пример да се у једном објекту налази воденица и кућа. До скора, због солидне израде и масивног система градње, воденица је била у релативно добром стању, али јој се кров обрушио и сада убрзано пропада.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]