Воденица Мирослава Станимировића у Црљенцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Воденица Мирослава Станимировића у Црљенцу
Dvdsv 1387990924.jpg
Воденица Мирослава Станимировића
Опште информације
МестоЦрљенац
ОпштинаМало Црниће
Држава Србија
Време настанкакрајем 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Воденица Мирослава Станимировића у Црљенцу, месту у општини Мало Црниће, позната и као „Јосина воденица“, подигнута је крајем 19. века. За свој рад користи воду са реке Витовнице, која је воденичким јазом доведена до бране. Воденица се налази на списку непокретних културних добара категорисана као споменик културе Републике Србије.[1]

Изглед воденице[уреди]

Воденица је правоугаоне је основе, димензија 15x5,2 метара. Темељи су зидани од камена у сухозиду, а на њих належе храстова греда темељача. Зидови су бонручне конструкције са испуном од храстових талпи, које су учепљене у ступце и учвршћене косницима. Воденица је споља олепљена блатним малтером и окречена у бело. Кров је четвороводни, покривен ћерамидом.

Унутрашњост је подељена на два дела – воденицу и воденичку собу. У воденици су три воденичка камена постављена у низу и раде по принципу хоризонталног воденичког кола.

Недалеко од воденице је потес Главица познат по случајним археолошким налазима и старом гробљу на коме је очуван велики број старих надгробних споменика.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]