Воденица Мишића у Кучеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Воденица Мишића у Кучеву
1-Vodenica-Misica 1388000117.jpg
Воденица Мишића
Опште информације
МестоКучево
ОпштинаКучево
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Воденица Мишића у Кучеву се налази недалеко од центра места и представља једну од ретких воденица које се налазе у урбаној структури града. Саграђена је у првој половини 19. века и потпуно је очувана, има статус непокретног културног добра као споменик културе.[1]

Изглед[уреди]

Воденица за рад користи воду реке Пек, кроз воденички јаз дуг два километра. Подигнута је као приземна зграда, основе у облику ћириличног слова Г, димензија 12,25 x 8,90 m. Темељи воденице су од ломљеног камена, у делу изван воденичког јаза, док се део воденице изнад јаза ослања на дрвене стубове. Унутрашњи простор воденице подељен је на воденицу и собу за воденичара. Зидови воденичког простора су од храстових талпи насатично нанизаних једна на другу и ужљебљених у вертикалне храстове стубове, док су зидови собе воденичара бондручне конструкције, са испуном од храстових гредица, олепљени са спољашње и унутрашње стране блатним малтером и кречени. Под у воденици у делу изнад јаза је од дасака постављених преко потпасница, док је у другом делу од набијене земље. Кров је сложен и покривен је ћерамидом.

Недалеко од воденице налази се воденичка брана са пет отвора кроз које вода протиче у жљебове, а затим пада на лопатице витлова који покрећу воденичке каменове. У воденичком простору се налази пет воденичких каменова, поређаних у низу уз источни зид, од којих сваки ради засебно преко свог механизма.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]