Водоторањ

С Википедије, слободне енциклопедије
Принцип рада водоторња:
1. Пумпа
2. Резервоар
3. Потрошачи

Водоторањ је конструкција са резервоаром воде на врху која служи за снабдевање воде домаћинставима, по принципу изравнавања висинске разлике између извора воде и потрошача. Вода из водоторња може бити за пиће, вода за заштиту од пожара или за индустријске сврхе и не мора обавезно бити повезана са јавним водоснабдевањем.

Највећа предност водоторња је што може да обезбеди воду и када нема струје, јер принцип рада се ослања на одржавању течности на истој висини захваљујући хидростатичком притиску, по закону спојених судова. Поента је што се се вода снажним пумпама из извора (бунара, језера и сл.) доведе до водоторња и стоји у резервоару, одакле се контролисано славинама, под утицајем гравитације, доводи до коначног потрошача. Међутим, водоторањ не може да снабдева водом дуже време, с обзиром на то да је потребно пумпом допунити водоторањ. Обично су сати максималне потрошње током дана и тада ниво воде у резервоару, да би се ноћу помоћу пумпи вратио. Овај процес такође одржава воду у течном стању у хладном периоду године, односно сталним пражњењем и допуњавањем се спречава смрзавање.[1]

Иако складиштење воде у резервоарима изнад нивоа мора постоји од давнина у разним облицима, модерна употреба водоторњева под притиском за снабдевање водом системом јавних водовода се развио средином 19. века, након што је систем за пумпање паре постао широко распрострањен. Први водоторњеви у Великој Британији су били направљени од високих цеви у облику ћириличног слова П и који су помоћу пумпе могле да обезбеде доток воде у једнаким временским интервалима, али не и константно напајање.

Многи водоторњеви који су направљени у 19. веку се сматрају историјски значајним и налазе се на разним листама задужбина и споменика од значаја широм света. Неки од њих су, пак, претворени у апартмане или ексклузивна поткровља.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Како функционише водоснабдевање?, Жељко Ашчић, www.sveznan.com, 6. март 2014. Приступљено 20. августа 2016.
  2. ^ 10 Industrial Water Towers Converted Into Awesome, Modern Homes, 10 индустријских водоторњева који су претворени у феноменалне, модерне домове, Клер Котрел, flavorwire.com, 17. август 2012. Приступљено 20. августа 2016.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]