Вод смрти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Постер за филм

„Вод смрти“ (енгл. Platoon) је амерички филм на тему Вијетнамског рата из 1986. који је режирао Оливер Стоун, а глуме Чарли Шин, Том Беренџер, Вилем Дафо, Форест Витакер, Кевин Дилон, Кит Дејвид, Џон Макгинли и Џони Деп. Ово је први филм Оливера Стоуна из трилогије о Вијетнамском рату, након којег су следили „Рођен 4. јула“ из 1989. и „Небо и земља“ из 1993.

Радња филма је инспирисана Стоуновим искуствима као америчког војника у Вијетнама, коју је он написао након свог повратка као супротно гледиште рату од оног који је пружао филм Џона ВејнаЗелене беретке“.[1] Филм је добио Оскара за најбољи филм 1987. Године 2007. Амерички филмски институт је ставио Вод смрти на 86. место у свом избору 100 година... 100 филмова. Британска телевизијска станица Канал 4 је у свом избору најбољих ратних филмова свих времена ставила овај филм на 6. место, иза Бојевог метка и испред Недостижног моста.

Радња[уреди]

У средишту радње је војник Крис Тејлор (чију улогу тумачи Чарли Шин) који пристиже у Вијетнам зато што мисли како су сиромашни приморани ићи у рат, док се богати увек успеју извући. Испочетка залуђен овом идејом, након низа догађаја, који укључују крваве битке у којима његова јединица доживљава велике губитке, те уласка у село, који кулминира неоправданим убијањима цивила, Крис постепено спознаје да рат није оно чиме га је он сматрао. Све то га наводи да се полако психички трансформише у свог омраженог заповедника наредника Барнса (Том Беренџер), па му на крају, хладнокрвно сасипа рафал у прса. Филм се завршава његовим раним напуштањем службе, док се на екрану појављује посвета „Посвећено свима који су своје животе изгубили у Вијетнамском рату“.

Извори[уреди]

  1. ^ Stone, Oliver (2001). Platoon DVD commentary (DVD). MGM Home Entertainment. 

Спољашње везе[уреди]