Вотерфорд (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Вотерфорд
County Waterford / Contae Phort Láirge
{{{caption1}}}
Положај
ПокрајинаМанстер
Админ. центарВотерфорд, Дангарван
Површина1.837 km2
Становништво2011.
 — број ст.113.707
(66.960 без г Вотерфорда)
 — густина ст.61,8 ст./km2
Регистарске таблицеW, WD
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Вотерфорд (енгл. County Waterford, ир. Contae Phort Láirge) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом јужном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Вотерфорд један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је званично истоимени град Вотерфорд, који је управно издвојен из округа, али и даље има улогу историјског седишта. Међутим, суштински, скупштина округа председава у Дангарвану.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Вотерфорд се налази у јужном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Вотерфорд је по пространству један од средњих ирских округа - заузима 21. место међу 32 округа.

Рељеф: Највећу део округа Вотерфорд је заталасано подручје надморске висине 0-150 м. Планинска подручја постоје на крајњем северу - планине Нокмилдаун и Комера. На југу, дуж атлантске обале, постоји низ мањих равница, које су често мочварне.

Клима Клима у округу Вотерфорд је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Вотерфорд је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на југу. У округу се пружају доњи делови тока и ушћа великих ирских река Сур и Блеквотер. У округу нема језера, што је реткост за државу.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Вотерфорд, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Вотерфорд живело је преко 110 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 80% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од близу 1% годишње.

Густина насељености - Округ Вотерфорд има густину насељености од око 60 ст./км², што је истоветно као државни просек (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни.

Језик: Сасвим мали део окружног становништва (1,5-2,0%) насељава тзв. Подручја ирског језика (југозападни део округа), где је једино ирски језик у званичној употреби. У остатку округа се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]