Вођи Француске револуције

С Википедије, слободне енциклопедије
Вођи Француске револуције
Прва страна књиге из 1932. године
Настанак
Ауторпроф. др Слободан Јовановић
Земља Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца
Језиксрпски
Садржај
Жанр / врста делаисториографска студија
ТемаОноре Мирабо, Жорж Дантон, Шарл Франсоа Димурје, Максимилијан Робеспјер
Издавање
ИздавачИздавачка књижарница Геца Кон
Број страница422
Превод
Датум
издавања
1932.

Вођи Француске револуције јесте историографска студија Слободана Јовановића из 1920. године, о четворици најзначајнијих политичара из времена Француске револуције. Прво издање је објавила Издавачка књижарница Геца Кон из Кнез Михаилове улице бр. 1 у Београду.

О аутору[уреди | уреди извор]

Слободан Јовановић (1869−1958) је био српски и југословенски правник и историчар, доктор правних наука, професор и декан Правног факултета Универзитета у Београду, ректор Универзитета у Београду, председник Српске краљевске академије, председник Министарског савета Краљевине Југославије, оснивач и председник Српског културног клуба. Сматра се најзначајнијим домаћим правним теоретичарем и писцем. Његова дела су, иако фундаментална у области опште правне теорије и теорије државе, дуго била скрајнута у времену комунистичке Југославије, будући да је Јовановић током Другог светског рата био председник југословенске краљевске владе у емиграцији и да је у одсуству осуђен на Београдском процесу 1946. године.

Опис[уреди | уреди извор]

У књизи, Јовановић даје преглед биографија четворице најистакнутијих политичара и личности Француске револуције. То су Оноре Габријел Риквети, гроф Мирабоа (представник Трећег сталежа на Скупштини сталежа 1789. године и члан Националне уставотворне скупштине), Жорж Жак Дантон (члан Комитета јавног спаса), генерал Шарл Франсоа Димурје и Максимилијан Франсоа Мариа Исидор де Робеспјер (члан Комитета јавног спаса и председник Националног конвента).

Издања[уреди | уреди извор]

Књига је први пут објављена 1920. године у издању Издавачке књижарнице Геца Кон из Кнез Михаилове улице бр. 1 у Београду. Затим ју је исти издавач објавио 1932. године.[1]

Поново се појавила тек 1990. године у оквиру првог издања сабраних дела Слободана Јовановића у 12 томова, које су заједнички издали Београдски издавачко-графички завод (БИГЗ), Југославија Публик и Српска књижевна задруга. Приређивач издања је био историчар др Радован Самарџић, редовни члан Српске академије наука и уметности, директор Балканолошког института и председник Српске књижевне задруге.

Издавачко предузеће Просвета је 2005. године објавило библиофилско издање сабраних дела Слободана Јовановића у 17 томова.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јовановић, Слободан (1932). Вођи Француске револуције. Београд: Издавачко и књижарско предузеће Геца Кон а.д.