Војводство Урбино

С Википедије, слободне енциклопедије

Ducato di Urbino
Војводство Урбино
Застава
Застава
Grandi Casate Italiane nel 1499.png
Италија 1499. године
Географија
Континент Европа
Регија Апенинско полуострво
Главни град Урбино, Пезаро
Друштво
Службени језик Италијански, Латински језик
Религија Католицизам
Политика
Облик државе Војводство
 — Војвода
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1213.
 — Укидање 1625.
Земље претходнице и наследнице
Урбина
Претходнице: Наследнице:
Flag of the Holy Roman Empire (1200-1350).svg Свето римско царство Папска држава Flag of the Papal States (pre 1808).svg

Војводство Урбино (италијански: Ducato di Urbino) је била држава на Апенинском полуострву која је постојала у периоду од 1213. до 1625. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Војводство је настало 1213. године када је Фридрих II Хоенштауфен, цар Светог римског царства, доделио део земље око Урбина породити Монтефелтро. Доделио им је титулу кнежена. Папа Евгеније IV је 1443. године урбинском кнезу доделио титулу војводе. Тада је кнежевина Урбино постала Војводство. Војводство Урбино простирало се на северном делу историјске покрајине Марке. Мали део обухватао је и Умбрију. На истоку је држава излазила на Јадранско море, а на западу се граничила са Републиком Фиренцом. На југу се Урбино граничило са Папском државом. Урбино је било престоница Војводства до 1523. године када је она премештена у Пезаро. Војводством је завладала моћна папска породица Дела Ровере уместо дотадашњих Монтефелтра. Отпочела је силазна путања до тада релативно снажног Војводства. Папа Александар VI је 1502. године поставио свога сина Чезара за војводу. Дела Ровере су владали Војводством до 1625. године када га је анектирао папа Урбан VIII.

Извори[уреди | уреди извор]