Воћни сок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чаша воћног сока од наранџе

Воћни сок је врста безалкохолног пића које се добија цеђењем сокова из воћа и поврћа.

Врсте сокова[уреди]

Сокови се могу делити по разним категоријама. Једна од подела може бити на бистре и густе. Бистри имају већи проценат воде и прави су сокови. Насупрот томе, густи имају већи удео воћних делова — од мало пулпе па до целих парчади воћа.

Сокови могу бити газирани или негазирани. Негазиране варијанте су најчешће и то су прави воћни сокови. Такви су, на пример, свеже цеђени и већина идустријских. С друге стране, газирани сокови садржже и удео индустријски додатог угљен-диоксида. Они имају нешто другачији укус, а могу се користити и за отклањање проблема са варењем. У зависности од састава, називани су „црним“ и „жутим“. Црни имају укус коле, а жути поморанџе.

У индустријске сокове се додају и адитиви, чија је функција добијања одговарајуће боје или укуса. У већину се се додаје и шећер. Углавном се пакују у атрактивну амбалажу, најчешће од пластике, тетрапака, стакла и сличног материјала.

Здравље[уреди]

Сокови се често пију због доброг утицаја по здравље, на пример, сок од наранџе садржи витамин Ц, а сок од бруснице може спречити инфекције. Међутим, конзумирање сока у већим количинама може довести до гојазности,[1] а пијење превише сока који садржи велику количину фруктозе доводи до дијабетеса типа II.[2] Такође, често се дешава да због шећера, заслађивача, емулгатора, вештачких боја и конзерванса воћни сок може бити више штетан него користан по здравље организма.

На српском тржишту, за пример, истраживање Националне организације потрошача открило је да сваки трећи сок нема удео воћа представљен на амбалажи. Стога је и њихов утицај на здравље измењен. НОПС истиче да се тиме обмањују потрошачи који мисле да пију нешто здраво, притом не знајући да у себе већином уносе шећер и воду. Воћни сок би требало да садржи 100% воћа. Додавањем воде и шећера или меда у воћни сок добија се воћни нектар, који има лошији утицај на здравље.[3]

Референце[уреди]

  1. „Juice alert”. The Sydney Morning Herald. Приступљено 15. 11. 2013. 
  2. „A Perspective on Sugars”. Diabetes in Control. Приступљено 15. 11. 2013. 
  3. „Umesto voćnih sokova šećerna vodica”. Blic Online. Приступљено 15. 11. 2013.