Врапци (породица)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Passeridae
House Sparrow mar08.jpg
Мужјак домаћег врапца
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Инфраред:
Натпородица:
Породица:
Passeridae

Illiger, 1811
родови

Passer
Petronia
Carpospiza
Hypocryptadius
Montifringilla

Врапци (лат. Passeridae) су породица малих птица из реда Passeriformes. Такође су познати и као прави врапци, односно носе име као и род Passer из ове породице.[1] Многе врсте врабаца се гнезде на кућама и зградама, а поједине врсте, попут домаћег или пољског врапца су једне од најпознатијих свих дивљих птица. Они се, пре свега, хране семенима, али такође конзумирају и мање инсекте. Неке врсте сакупљају храну по градовима, попут галебова или дивљих голубова, али готово све врсте из ове породице ће радо појести готово све у малим количинама.

Опис[уреди]

Генерално, врапци су мале, дебељушкасте, браон-сиве птице, са кратким репом и јаким здепастим кљуном. Понекад постоје само фине разлике између врста из ове породице. Дужина врабаца варира од 11,4 до 18 центиметара, а тежина од 13,4 до рекордних 42 грама. Врапци су физички слични осталим птицама које се хране семенима, попут зеба, али имају закржљало леђно спољно основно перо и још једну више кост у језику.[2][3] Та кост, преглосална, помаже да дуже задрже семе у кљуну, те га не прогутају цело одмах. Такође, и на друге начине су се адаптирали једењу семенки, у виду прехрамбених канала.[4]

Потпородице[уреди]

Некада укључиване у Passeridae[уреди]

Дистрибуција и станиште[уреди]

Мужјак месопотамског врабца (Passer moabiticus) на југоистоку Турске.

Врапци су аутохтони у Европи, Африци и Азији. У Америку, Аустралију и остале делове света, досељеници су увезли неке врсте, које су се брзо прилагодиле, посебно у градовима и деградираним подручјима. Домаћи врапци, на пример, данас насељавају читаву Северну Америку, целу Аустралију, осим Западне Аустралије, поједине делове јужне и источне Африке, а и већи део Јужне Америке.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Summers-Smith, J. Denis (1963). The House Sparrow. New Naturalist (1st. изд.). London: Collins. 
  • Bledsoe, A. H.; Payne, R. B. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 222. ISBN 1-85391-186-0. 
  • Clement, Peter; Harris, Alan; Davis, John (1993). Finches and Sparrows: an Identification Guide. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 0-691-03424-9. 
  • Summers-Smith, J. Denis (2009). „Family Passeridae (Old World Sparrows)”. Ур.: del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Christie, David. Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona: Lynx Edicions. ISBN 978-84-96553-50-7. 

Спољашње везе[уреди]

  • Passeridae на збирци птица на Интернету