Време (метеорологија)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Време је појам који означава тренутно стање атмосфере на неком простору. Просечан годишњи ток времена чини климу. Наука која се бави проучавањем времена назива се метеорологија.

Добри временски услови са малом облачношћу

Ово стање се описује са низом метеоролошких елемената који су измерени метеоролошким апаратима или одређених посматрањем (нпр. температура ваздуха, став облачности, брзина и смер ветрова, киша, снег и сл.).

Промене времена су узроковане ротацијом земљине лопте у првом реду. Огромне масе ваздуха и воде под утицајем ротације имају тенденцију да се крећу у правцу казаљке на сату на северној полулопти док се на јужној ове масе крећу у супротном смеру.

Дефиницију времена је дала и наш познати метеоролог Вера Мичета, која гласи: Време је стање атмосфере у датом тренутку на одређеном простору, а која је прихваћена у многим литературним издањима чије су основне теме Метеорологија и Климатологија. Време је јединствен став у атмосфери. Време је схватано обично као стање тропосфере која је човеку најближе и која га оклопљава. Општи тип стања атмосфере се назива клима. Временски услови се могу брзо променити док се клима тако брзо не мења.

Велика се пажња поклања прогнози времена због тога јер временски услови утичу на све човекове делатности. Временским условима се посвећује метеорологија у ретроспективи атмосферска физика.

Екстремно време[уреди]

Најмања топлота је била забележена на експерименталној станици Восток у Анктартику 21. јула 1983. године и било је измерено – 89,2 °C а најтоплије је измерено у Либијској Азији где је измерено 57,8 °C. Најсувље је у Арики у Чилеу где такорећи упоште не падају кише и ту нису забележене падавине 14 година.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]