Вроцлавски патуљци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Флоријанко, први димничар међу вроцлавским патуљцима. Легенда каже да увесељава све становнике града.

Вроцлавски патуљци (пољ. krasnale) представљају мале фигуре у висини од 20 до 30 cm које су се на улицама Вроцлава, Пољска, појавиле од 2005. године. Од тада, њихов број се непрестано увећава, те су постали права туристичка атракција; сви који желе да комбинују обилазак града са „ловом на патуљке” могу наћи специјалне брошуре са мапом,[1] као и мобилну апликацију за телефон.[2] Током 2005. године, забележено је преко 350 патуљака у граду. Шест патуљака се налази у граду Бискупице Подгорне испред LG фабрике.

Историја[уреди]

Током 2001. године, у част Наранџасте Алтернативе (пољског антикомунистичког покрета), званично је постављена статуа патуљка (симбол покрета) у Швидницкој улици, где су се окупљали чланови покрета. Ово је један од ретких случајева у свету да градске власти одају почаст једној субверзивној групи. У циљу наставка традиције, 2003. године је тадашњи градоначелник Вроцлава поставио малу плочу на улазу у Музеј патуљака. Она је у висини колена на зиду грађевине између Пијачног трга и цркве св. Елизабете.

Статуе патуљака, које су мање од споменика Наранџастој Револуцији, постављене су по разним деловима града. Првих пет фигура је дизајнирао Томаш Мочек, студент Академије уметности и дизајна у Вроцлаву, а постављене су августа 2005.

Церемонија откривања два наредна патуљка одржала се 18. јуна 2008. године. Статуе представљају два патуљка са инвалидитетом, једног глувонемог и другог слепог. Они су део кампање Вроцлав без граница, која стреми ка освешћивању становника града о особама са инвалидитетом које живе у Вроцлаву. Пет дана касније, постављена је патуљчица испред Клинике за хематологију и педијатријску онкологију у Вроцлаву. Она је била трећа женска фигура, Марженка, чији је изглед урађен на основу логотипа добротворне установе Mam marzenie.[3]

Фестивал патуљака одржава се сваке године у септембру у Вроцлаву.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]