Пређи на садржај

Вроцлавски патуљци

С Википедије, слободне енциклопедије
Флоријанко, први димничар међу вроцлавским патуљцима. Легенда каже да увесељава све становнике града.

Вроцлавски патуљци (пољ. krasnale) представљају мале фигуре у висини од 20 до 30 cm које су се на улицама Вроцлава, Пољска, појавиле од 2005. године. Од тада, њихов број се непрестано увећава, те су постали права туристичка атракција; сви који желе да комбинују обилазак града са „ловом на патуљке” могу наћи специјалне брошуре са мапом,[1] као и мобилну апликацију за телефон.[2] Током 2005. године, забележено је преко 350 патуљака у граду. Шест патуљака се налази у граду Бискупице Подгорне испред LG фабрике.

Историја[уреди | уреди извор]

Током 2001. године, у част Наранџасте Алтернативе (пољског антикомунистичког покрета), званично је постављена статуа патуљка (симбол покрета) у Швидницкој улици, где су се окупљали чланови покрета. Ово је један од ретких случајева у свету да градске власти одају почаст једној субверзивној групи. У циљу наставка традиције, 2003. године је тадашњи градоначелник Вроцлава поставио малу плочу на улазу у Музеј патуљака. Она је у висини колена на зиду грађевине између Пијачног трга и цркве св. Елизабете.

Статуе патуљака, које су мање од споменика Наранџастој Револуцији, постављене су по разним деловима града. Првих пет фигура је дизајнирао Томаш Мочек, студент Академије уметности и дизајна у Вроцлаву, а постављене су августа 2005.

Церемонија откривања два наредна патуљка одржала се 18. јуна 2008. године. Статуе представљају два патуљка са инвалидитетом, једног глувонемог и другог слепог. Они су део кампање Вроцлав без граница, која стреми ка освешћивању становника града о особама са инвалидитетом које живе у Вроцлаву. Пет дана касније, постављена је патуљчица испред Клинике за хематологију и педијатријску онкологију у Вроцлаву. Она је била трећа женска фигура, Марженка, чији је изглед урађен на основу логотипа добротворне установе Mam marzenie.[3]

Фестивал патуљака одржава се сваке године у септембру у Вроцлаву.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Wycieczka szlakiem krasnali”. Wrocław24. 18. 7. 2008. Приступљено 10. 4. 2018. [мртва веза]
  2. ^ Marek, Paweł. „Wrocław - Krasnalove - Апликација за Андроид на Гугл Продавници”. google.com. 
  3. ^ „Информације о сервису фондације Mam Marzenie. Архивирано из оригинала 05. 03. 2021. г. Приступљено 10. 4. 2018.