Врховни суд Сједињених Америчких Држава

С Википедије, слободне енциклопедије
Врховни суд Сједињених Америчких Држава
Seal of the United States Supreme Court.svg
Оснивање1789.
НадлежностПровјерава законитост и уставност свих аката законодавне и извршне власти, дјелује и као жалбени и првостепени суд.
СједиштеВашингтон
Начин избораНоминује их Предсједник САД, а потврђује Сенат Сједињених Америчких Држава
Трајање мандатадоживотни мандат
Број позиција9
Веб-сајтhttp://www.supremecourt.gov/
Предсједник суда
Тренутни судијаЏон Робертс
(од 29. септембра 2005)
Сједиште суда у Вашингтону

Врховни суд Сједињених Америчких Држава (енгл. The Supreme Court of United States) је највиша инстанца судске власти у САД.

То је једини суд установљен у Уставу САД, за разлику од нижих судова, установљених законима. Сједиште му је у Вашингтону.

Дјелује као жалбени и, врло ријетко, првостепени суд у низу спорова везаних уз федералну власт. Много је важније његово овлашћење да све акте законодавне и извршне власти проглашава противуставним и тиме их ставља ван снаге, због чега има далеко већу важност него сличне институције у другим државама.

Судије Врховног суда именује Предсједник САД, а потврђује Сенат. Мандат судија је доживотан, али може престати на лични захтев судије или сменом.

Историјат[уреди | уреди извор]

Први предсједник Врховног суда био је Џон Џеј, а у његово вријеме као и у вријеме његових насленика на мјесту предсједника суда Џона Ратлеџа и Оливера Елсворта Врховни суд није имао велики углед, као ни стално сједиште. Судије су се састајале у згради градске администрације Филаделфије. Међутим, Врховни суд добија много већи углед након што је његов предсједник постао Џон Маршал, те се пресудом у предмету Марбери против Медисона (енгл. Marbury v. Madison) проглашава врховним тумачем Устава Сједињених Америчких Држава. Поједине епохе у историји суда означавају се према имену предсједника суда. По овом критеријуму историју Врховног суда можемо подијелити на неколико периода:

Структура[уреди | уреди извор]

Врховни суд Сједињених Америчких Држава састоји се од предсједника суда и оноликог броја судија колико то одреди Конгрес. Тренутно се Врховни суд састоји од предсједника и осам судија. Суд је већ дуже вријеме идеолошки подијељен на конзервативно и либерално крило[1], што зависи од ставова појединих судија према односу федералне и влада појединих држава, степену грађанских слобода које гарантује устав САД, као и многим другим питањима од којих су тренутно најзначајнија:

Мандат, предлагање и потврђивање судија[уреди | уреди извор]

Мандат судија Врховног суда траје до њихове смрти, односно док се „добро понашају“, што значи док су способни да обављају дужност судије. Прије смрти, судија се може сам повући, или може бити разријешен дужности од стране конгреса, при чему представнички дом наступа у улози тужиоца, а сенат има улогу судије. Ова процедура позната као импичмент, покренута је само једном, у случају судије Самјуела Чејса, када је представнички дом гласао за његово разријешење, међутим сенат је одлучио да ослободи судију Чејза свих оптужби тако да се он вратио на дужност. Право предлагања кандидата за мјесто судије Врховног суда има предсједник Сједињених Америчких Држава. Кандидати који су предложени од стране предсједника морају бити потврђени од стране сената, чему претходи поступак у коме је кандидат обавезан да одговара на питања сенатора о својим ставовима о различитим контроверзним темама и судијској филозофији. Предсједник има право да повуче предложеног кандидата прије гласања у сенату ако сматра да кандидат има мале шансе да буде потврђен.

Тренутни састав суда[уреди | уреди извор]

Четири од девет садашњих судија (Гинсберг, Брајер, Сотомајор и Кејган) су именовали предсједници из Демократске странке и они се убрајају у „либерално крило“ суда, док су пет судија именовали предсједници из Републиканске странке и они се сврставају у „конзервативно крило“ суда.

Тренутно (јун 2012) судије овог суда су:

Важнији случајеви[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Cases showing court's ideological divide”. thefreelibrary.com. Приступљено 02. 09. 2010.  (језик: енглески)
  2. ^ „The Supreme Court and Abortion Rights”. The new england journal of medicine. Приступљено 02. 09. 2010.  (језик: енглески)
  3. ^ „Supreme Court extends rights of gun owners”. Los Angeles Times. Приступљено 02. 09. 2010.  (језик: енглески)
  4. ^ „Supreme Court Decisions on Free Speech and Censorship”. atheism.about.com. Приступљено 03. 09. 2010.  (језик: енглески)
  5. ^ „Supreme Court Decisions on Liberty”. atheism.about.com. Приступљено 03. 09. 2010.  (језик: енглески)
  6. ^ „Under the US upreme Court Kennedy key to gay marriage”. UPI. Приступљено 03. 09. 2010.  (језик: енглески)
  7. ^ „Supreme Court Decisions on Religious Liberty”. atheism.about.com. Приступљено 03. 09. 2010.  (језик: енглески)


Спољашње везе[уреди | уреди извор]