Вукодав из рода Сивог Пса

С Википедије, слободне енциклопедије
Вукодав из рода Сивог Пса
Филмски постер
Изворни насловВолкодав из рода Серых Псов
Жанрепска фантастика, акција, авантура
РежијаНиколај Лебедев
СценариоНиколај Лебедев по роману
Марије Семјонове
ПродуцентРубен Дишдишјан
Јуриј Мароз
Главне улогеАлександар Бухаров
Оксана Акињшина
Јевгенија Свиридова
Андреј Руденски
Артјом Сјемакин
МузикаАлексеј Рибников
Продуцентска
кућа
Сентрал партнершип
Година2006.
Трајање136
Земља Русија
Језикруски
Буџет20 милиона долара
Зарада21.573.338 долара
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.volkodaw.ru
IMDb веза

Вукодав из рода Сивог Пса (рус. Волкодав из рода Серых Псов) руски је филм из жанра епске фантастике са елементима акције и авантуре у режији Николаја Лебедева. Сценарио је настао по истоименом роману руске списатељице Марије Семјонове.

Вукодав је сага о мрачном средњем веку, негде у постојбини Старих Словена на крајњем истоку Европе, прича о освети и лојалности. Прича о заборављеном времену и старим боговима. Главне улоге тумаче Александар Бухаров као Вукодав и Оксана Акињшина у улози кнегиње Јелене.

Филм је првобитно требало да се снима 2000. године у режији Џаника Фајзијева, али услед неслагања са Семјоновом та улога је додељена Лебедеву 2004. године. Биоскопска премијера у Русији одржана је 28. децембра 2006. године. Са буџетом од преко 20 милиона америчких долара био је то други најскупљи филм у историји савремене руске кинематографије.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Крвави пир варварске хорде предвођене Људоједом и Жадобом у питом селу племена Сивог Пса преживела су само два дечака која постају робови у рудницима далеке Златне планине. Један од њих, Вук постаје најокрутнији управник у руднику, Вукодав остаје обичан роб. Након што је у једном окршају Вукодав савладао и убио свог некадашњег саплеменика, управник рудника му поклања слободу. Вукодав, сада већ одрастао и снажан младић се заклиње да ће осветити смрт својих родитеља и казнити оне који су спалили његово село, а њега претворили у роба. Током боравка у русницима златне планине Вукодав је спасао сигурне смрти младунче слепог миша који од тада постаје његов нераздвојни сапутник.

Вукодав убија Људоједа (у филму га тумачи Александар Домогаров), спаљује његов замак и успут ослобађа робињу Нилит (Јевгенија Свиридова) и слепог врача Тилорна (Андреј Руденски).

Путујући ка Галираду који је био центар царства, заједно са своја два сапутника у неком конвоју, бивају нападнути од стране варвара које је предводио управо Жадоба (Генадиј Макојев). У борби са жадобом Вукодав долази у посед мача за који у Галираду сазнаје да је припадао управо окрутном Жадоби.

Галирад је био уклет град и у њему је владала вечита зима. Да би скинули клетву, градски кнез је своју кћерку Јелену (Оксана Акињшина) обећао за жену ривалском кнезу Винитару, Људоједовом сину и наследнику, следбенику богиње таме Моране. Али нико не зна да је Јеленина крв једини пут ка отварању небеских врата и пут ка повратку богиње таме и хаоса Моране на овај свет...

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Александар Бухаров Вукодав
Оксана Акињшина Кнегињица Јелена Глуздовна
Јевгенија Свиридова Нилит, робиња коју је спасао Вукодав
Генадиј Макојев Жадоба, главни свештеник култа богиње Моране
Андреј Руденски Слепи врач Тилорн
Игор Петренко Војвода Лучезар, Јеленин рођак и издајник
Александар Домогаров Варварин Људодјеј
Анатолиј Белиј Принц Винитар, Људодјејов син и чувар Небеске капије
Леонид Кулагин Књаз Глузд Њесмејанович

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Volkodav iz roda Serykh Psov (2007) Did You Know?

Спољашње везе[уреди | уреди извор]